حدود دو سال از توافق هستهای ایران با ۶ کشور جهان که در شهر «وین» اتریش بسته شد؛ میگذرد، اما از آنجایی که یک طرف توافق کشور ایالات متحده آمریکا حضور دارد همیشه تن این توافق یا به عبارت بهتر معاهده بینالمللی میلرزد.
جمهوری اسلامی ایران برای از میان برداشتن تحریمهای ظالمانه با غربیها پای میز مذاکره نشست و قرار بر این منوال شد تا همه تحریمهای هستهای ایران در تمامی ابعاد از نظامی گرفته تا اقتصادی رفع شود؛ اما پای آمریکا و طرف غربی در اجرای تعهدات لنگ زد.
به گفته مسئولان آژانش بینالمللی ایران نه تنها به میزان تعهدات بلکه بیشتر از آن به «برجام» پایبند بوده؛ اما طرف غربی به خصوص آمریکا هم به تعهدات خود عمل نکرد و هم با اعمال تحریمهای جدید به روح و جسم توافق هستهای لطمه زد.
در این میان واکنش «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به توافق مذکور از زمان نامزدی برای انتخابات تا امروز جالب بود که در ادامه به برخی از این واکنشها میپردازیم.
از خروجی تخیلی تا شرط و شروط برای ماندن
رئیس جمهور آمریکا در کارزار انتخاباتی در سال ۲۰۱۶ با وجود اینکه میدانست توافق هستهای با ایران برای کشورش مهم است حرف از پاره کردن «برجام» و خروج از آن زد.
او پس از روی کار آمدن هم توافق هستهای با ایران را توافقی احمقانه برای آمریکا خواند و آن را عامل رسوایی این کشور دانست و از امضای این توافق توسط اوباما اظهار تعجب کرد؛ اما با این حال رئیس جمهور آمریکا چند بار تعلیق تحریمهای ایران را امضا کرد!
اما هر چه که از روزهای آغازین ریاست جمهوری ترامپ گذشت او آبدیدهتر شد و فهمید که توافق هستهای به نفع یانکیهاست.
خواستی که هیچگاه محقق نشد
این بار آنان از در دیگری وارد شدند و سعی کردند با زیر سوال بردن عملکرد ایران در تعهدات خود نسبت به «برجام» پایبندی کشور ما را به این توافق کمرنگ کنند چنانچه نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل از عدم پایبندی ایران به «برجام» سخن گفت و خواستار بازدید از مراکز نظامی ایران شد.
پیشتر نیز تیلرسون وزیر خارجه ایالات متحده درباره «برجام» گفته بود که توافق هستهای با ایران؛ توافقی شکسته خورده است.
در چند روز گذشته ترامپ بار دیگر درباره «برجام» موضع گرفت؛ اما با کمی تفاوت! این بار رئیس جمهور جمهوریخواهها به جای حرف از پاره کردن، سخن از ماندن در توافق هستهای کرد و برای ماندن شروطی را برای ایران گذاشت و گفت تا ماه اکتبر خبر جدیدی درباره این توافق خواهد داشت.
نکته جالب در این بین امضای دوباره تعلیق تحریمهای هستهای ایران به مدت ۹۰ روز بعد از آن همه صحبت و کشوقوس بود که نشان از تبل توخالی بودن اظهارات ترامپ دارد.
حمایت تمام قد اوباما از «برجام»
همه این صحبتهای ترامپ در حالی زده شد که باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا «برجام» را بزرگترین دستاورد دولتش خوانده و بعید دانسته که ترامپ از آن خارج شود و از او به خصوص جمهوریخواهها خواسته واقعیت را بپذیرند.
این صحبتهای اوباما و تغییر موضع ترامپ در قبال توافق هستهای نشان از آن دارد که نباید منتظر خبر خاصی در ماه اکتبر یعنی زمانی که رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده بود، باشیم.