«فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی «اتحادیه اروپا»، در یادداشتی به مناسبت یکساله شدن «روز اجرای توافق هستهای ایران و گروه 1+5»، بر نتیجهبخش بودن این توافق تأکید کرد.
موگرینی در این یادداشت که به چاپ روزنامه انگلیسی گاردین رسید، نوشت: حدود یک سال از آغاز اجرای «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) از سوی اتحادیه اروپا، چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس، آمریکا و ایران میگذرد. دستیابی به چنین توافقی نتیجه تصمیمات شجاعانه، تدبیر سیاسی، اراده جمعی و اقداماتی جدی بود. یک سال پس از امضای این توافقنامه به یقین میتوان از موفقیت آن و لزوم پایبندی به مفاد آن سخن گفت.
موگرینی در ادامه نوشت: از منتقدان برجام که نسبت به مفاد آن و یا وجود هرگونه توافقی با ایران ابراز نگرانی میکنند، میخواهم که واقعیتها را درنظر بگیرند. برجام با شیوهای مسالمتآمیز در پایان دادن به اختلافاتی طولانیمدت در زمینه برنامه هستهای ایران، نتیجهبخش بوده است. در صورت عدم وجود این توافق، احتمال داشت اکنون شاهد یک درگیری نظامی دیگر در منطقه پرازمناقشه و بیثبات خاورمیانه بودیم.
این توافق یک سال پس از اجرا، در مسیر اصلیاش قرار دارد؛ اطمینان از صلحآمیز و غیرنظامی بودن فعالیتهای هستهای ایران. «آژانس بینالمللی انرژی اتمی» تاکنون چهار گزارش در اینخصوص ارائه داده و در هر چهار مورد بر پایبندی ایران به مفاد برجام مهر تأیید زده است. ایران به تعهدات خود در قبال برجام عمل میکند. این بدان معناست که این کشور بهطور قابلتوجهی در برنامه هستهای خود بازنگری و آن را محدود کرده است. فعالیتهای هستهای ایران اکنون تحت نظارت شدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد. کمیسیون مشترک برجام به طور مستمر بر اجرای این توافق نظارت دارد. با برگزاری جلسات منظم این امکان را داریم که کوچکترین موارد احتمالی نقض برجام را شناسایی و در صورت نیاز، تصمیمات مقتضی را اتخاذ کنیم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه، نوشت: این توافق برای ایران هم نتایج خوبی بههمراه داشته است. سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ در بخشهای انرژی و خودروسازی و همچنین امضای قراردادهای خرید هواپیماهای تجاری تنها چند نمونه از نتایج مثبتی است که اجرای برجام برای ایران به ارمغان آورده است.
موگرینی در بخش دیگری از یادداشت خود، تأکید کرد: اتحادیه اروپا محکم و استوار در کنار برجام خواهد ایستاد. برجام از بطن تلاشهای سخت 7 کشور متولد شد؛ اما، اکنون متعلق به کل جامعه جهانی است.