روسیه در کمین نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران است

 نشریه «المانیتور» در گزارشی به قلم «جولیا سوشنیکوا» تحلیلگر امور روسیه پیرامون انتخابات سال 2017 ایران و تبعات آن بر روابط تهران-مسکو نوشت: با توجه به تاریخچه روابط ژئو پلتیک و کنونی دو کشور، روسیه به شدت در کمین نتایج انتخابات ریاست جمهوری آتی ایران است که تبعات قابل توجهی را برای خاورمیانه و ورای آن دارد. در حالی‌که سیاست خارجی دو کشور به نسبت ادوار گذشته مطابقت بیشتری دارد، نمی‌توان تخمین زد که این انتخابات از مورد مشابه گذشته برای روسیه اهمیت بیشتری دارد.

نویسنده با بین مشکل بودن پیش‌بینی این انتخابات حتی برای تحلیلگران داخلی و روابط تیره دو جریان سیاسی اصلی ایران نوشت: تحلیلگران در روسیه اینک با فضای سیاسی پیچیده‌تری در  داخل ایران سر و کار دارند و فراکسیون‌های سیاسی قدیمی این کشور نیز کمتر دستور کاری تازه‌ای ارائه می‌دهند و نیاز به گفتمان جدید به شدت احساس می‌شود. با چنین پیش زمینه‌ای تحلیلگران روسی سعی در پیش‌بینی نتایج این انتخابات و اثرهای آن بر ارتباط مسکو با تهران دارند.

بر این اساس، دو مورد را در این خصوص باید در نظر گرفت. نخست این‌که انگیزه ایران در حفظ رابطه با مسکو خود جریانی از  نقش رییس جمهور گرفته تا شرایط حاکم بر منطقه و جهان دارد.

دوم این‌که رییس جمهور ایران تنها فردی نیست که تصمیم‌های راهبردی درباره مواردی چون رابطه ایران و روسیه و همکاری این دو در امور سوریه را اتخاذ می‌کند.

نویسنده با اشاره به دیدگاه «حسن روحانی» رییس جمهور کنونی ایران درباره رابطه با روسیه و برخی همکاری‌های نظامی صورت گرفته چون استفاده از یک پایگاه هوایی ایران برای نبرد علیه تروریست‌ها در سوریه و تفاوت روابط تجاری دو کشور در دولت قبلی و فعلی ایران نوشت: جنبه‌های دیگر روابط تهران با مسکو را باید در نظر داشت.

بر این اساس، مادامی‌که روسیه در حال رقابت با آمریکا برای نفوذ در خاورمیانه باشد و در عین حال برای امنیت بهتر در منطقه تلاش کند، به ‌طوری که ایران نیز شاهد آن است، این کشور نیز حداکثر تلاش را برای حفظ و افزایش روابط دو جانبه به کار می‌بندد.

مورد دوم این است که به قدرت رسیدن افراد اصولگرا و شاخه‌های مستقل آن چون «عزت الله ضرغامی»، «محمد باقر قالیباف»، «غلامعلی حداد عادل»، «محمدرضا باهنر»،«احمد توکلی»، یا افراد وابسته به «جبهه پایداری» چون «سعید جلیلی»، «کامران باقری لنکرانی» و برخی دیگر به نفع روسیه است. اما روی دیگر سکه نیز حضور افراد اصلاح طلبی چون «محمدرضا عارف» یا میانه روهایی چون «محمد جواد ظریف» هستند که تمایل به چرخش به سوی غرب دارند.

در  خاتمه این گزارش آمده است: حس عمومی در مسکو این است که هرگونه پیامد این انتخابات به احتمال بالا خواهان حفظ رابطه با روسیه در ساختار الگویی که در دانشکده ایران شناسی روسیه به عنوان «همکاری هوشیارانه» نامیده می‌شود، است مگر این‌که در تصمیم انقلابی سعی در تغییر روند و تبدیل آن به یک مورد راهبردی گرفته شود.

خبرگزاری «رویترز» نیز یکشنبه در تحلیلی با اشاره به هشدارهای مقام‌های ایران در چند روز گذشته بابت بازگشت مجدد تحریم‌های یکجانبه آمریکا  نوشت:  اقدام اخیر کنگره آمریکا  در تصویب طرح تداوم تحریم‌های ایران ضربه‌ای بر روحانی عملگرا که باز شدن فضای دیپلماسی با غرب را مهندسی نمود تا توافق اتمی صورت گیرد، خواهد بود.

رویترز نوشت: به نظر می‌رسد بهبود ایجاد شده فضای دیپلماتیک بین تهران و واشنگتن در دو سال گذشته به این سو  با ورود «دونالد ترامپ» رییس جمهور منتخب به کاخ سفید در ماه آینده به خطر بیافتد. او در جریان مبارزات انتخاباتی گفته بود که توافق را لغو می‌کند.