آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، صبح امروز (دوشنبه) در دیدار، «دیمیتروس سیلوریس»، رئیس پارلمان قبرس، با ارائه تحلیلی از فراز و فرودهای تاریخی و فرهنگی قبرس، اظهار داشت: از نخستین روزهای پس از استقلال قبرس، ما این کشور را به رسمیت شناختیم و همکاریهای همه جانبه را شروع کردیم.
وی با ابراز تأسف از توقف روابط ایران و قبرس در زمان تحریمها، افزود: الان که آن تحریمهای ظالمانه شکسته شد، میتوانیم زمینههای گسترده، همکاری داشته باشیم.
هاشمی رفسنجانی، اکتشاف نفت و گاز در قبرس را خوشحال کننده توصیف کرد و گفت: سفر جنابعالی به ایران میتواند منشأ راهی باشد که مذاکرات و روابط دو کشور را در همه زمینهها، جلو ببرد، مخصوصاً در نفت و گاز که ایران تجربیات خوبی دارد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام عضویت قبرس در اتحادیه اروپا و وامهایی را که اتحادیه برای تقویت اقتصادی به این کشور داده، فرصتی برای اجرای طرحها و پروژهها دانست و گفت: ناامنیهای سواحل مدیترانه در بعضی از کشورها، امنیت شما را هم تحت تأثیر قرار داده و استقرار ناو هواپیما بر روسیه در مدیترانه، اوضاع دیگری را در دورنمای آینده ترسیم میکند.
وی اوضاع کشورهای لیبی، مصر، فلسطین، عراق، افغانستان، سوریه و یمن را نگران کننده خواند و گفت: تروریستها دارند به سرعت در منطقه تکثیر میشوند که حتی اگر سرزمین ها از آنها گرفته شود، تفکرات افراطی آنها برای هر کشور دنیا خطرناک است.
هاشمی رفسنجانی امنیت پایدار و مثال زدنی ایران را حاصل تجربیات سالهای اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی دانست و گفت: بارها اعلام کردیم که حاضریم براساس روحیات انسانی و اسلامی این تجربیات را در اختیار جامعه بینالملل قرار دهیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تقابل آمریکا و روسیه در سوریه را برای نظام بینالملل نگران کننده خواند و گفت: آثار این تقابل در کشورهای منطقه، از جمله ترکیه، عراق، یمن، عربستان شدیدتر است که رهبران خردمند کشورهای عاقل جهان باید برای جلوگیری از گسترش تروریسم تلاش کنند.
وی در پاسخ به سؤال رئیس پارلمان قبرس که «آیا تلاشی در سطح سازمان کنفرانس سران کشورهای اسلامی برای مذاکره ایران و عربستان صورت نمیگیرد؟»، گفت: در شرایط فعلی اختیار عربستان به دست جوانانی خام و ماجراجو افتاده است، در حالی که عربستان به عنوان میزبان سالانه میلیونها مسلمان در مکه و مدینه، نباید کودکان، زنان و مردم غیرنظامی و بیسرپناه یمن را هر روز به خاک و خون بکشد.
هاشمی رفسنجانی در بخش دیگری از این دیدار به اوضاع نابسامان افغانستان و تاریخ 40 ساله این کشور در جنگهای داخلی به خصوص اوضاع پس از 11 سپتامبر و حضور آمریکا و ناتو در این کشور اشاره کرد و گفت: مبارزه با مواد مخدر و تروریسم هدف آنها بود، اما امروز هم مواد مخدر چند برابر شد و هم لانه تروریستهای القاعده، طالبان و حتی داعش شده است که بعید نیست از آنجا، آسیای میانه را هم ناامن کنند.
«دیمیتروس سیلوریس» نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفر به ایران و مذاکره با مسئولان مختلف، بر مناسبات دو کشور تأکید کرد و گفت: با توجه به شرایط امروز جهان، ایران و قبرس هم میتوانند در راستای تقویت صلح جهانی بکوشند.
رئیس پارلمان قبرس، ایران را کشوری بزرگ خواند و با تحسین دانش دینی و سیاسی هاشمی رفسنجانی، گفت: همین ویژگی شماست که دنیا انتظار دارد در این شرایط از نظرات بلند جنابعالی برخوردار باشد.
وی افزود: اگر چه قبرس کشوری کوچک است، اما موقعیت جغرافیایی ما مانند ایران، بسیار راهبردی است، که همین موضوع، بر اهمیت نقش دو کشور در جامعهی جهانی میافزاید.
دیمیتروس سیلوریسبا تأکید بر اراده کشور متبوعش برای تقویت روابط با جمهوری اسلامی، گفت: همکاریهای ایران و قبرس، محدود به دو کشور نخواهد بود، بلکه قبرس میتواند زمینههای همکاری ایران با اروپا را فراهم نماید و ایران هم میتواند مرکزی برای همکاری قبرس با کشورهای منطقه باشد.
رئیس پارلمان قبرس با تشریح سیر روابط تلخ و شیرین کشورش با انگلستان در طول تاریخ، گفت: امروزه روابط قبرس و انگلستان دوستانه و در سایه همکاریهای دو جانبه است.
وی با ابراز تأسف از اختلافات مرزی کشور متبوعش با ترکیه به روابط خوب ایران و ترکیه اشاره کرد و گفت: امیدواریم ایران کمک کند تا ترکها به این باور برسند که اشغال خاک کشورها، مخلّ تلاشها برای ایجاد صلح جهانی است.