روزنامه اندیپندنت (independent) با انتشار یادداشتی به بررسی نارضایتی مسلمانان جهان از تفکرات و اقدامات افراطی عربستان سعودی پرداخت.
این نوشتار زیر عنوان "برای اولین بار، عربستان سعودی توسط رهبران مذهبی سنی و شیعه مورد حمله قرار گرفت" و به قلم "رابرت فیسک" تحلیلگر انگلیسی تنظیم و منتشر شده است.
در ابتدای این یادداشت می خوانیم: با گذشت هر هفته سعودی ها بیشتر و بیشتر در مشکلات فرو می روند. آن ها در جنگی احمقانه در یمن گرفتار شد اند.
ایندیپندنت افزود: در همین حال رهبران سعودی به واسطه بیانیه خارق العاده ای که اخیرا توسط حدود 200 رهبر سنی مذهب منتشر شد در وضعیتی سخت قرار گرفته اند.
براساس این گزارش، 200 تن از رهبران و روحانیون سنی به صورتی موثر به اعتقادات وهابیت _که از سوی عربستان اعمال می شود_ اشاره کرده و آن را یک "تغییر شکل خطرناک" از مذهب سنی در اسلام قلمداد کردند.
"احمد الطیب" شیخ الازهر نیز جزء این روحانیون بوده؛ الازهر مهمترین مرکز علمی سنی های جهان اسلام به حساب می آید و این موضوع موجب خشم سعودی ها شده است.
این نشست مهم روحانیون سنی در شهر گروزنی، مرکز جمهوری چچن برگزار شده و مورد توجه اکثریت قریب به اتفاق رسانه های جهان قرار گرفته است. ممکن است این رویداد حتی از جنگ تروریستی سوریه نیز حادثه سازتر باشد.
نکته قابل توجه این است که نشست گروزنی و بیانیه منتشر شده در آن آشکارا مورد تایید "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه قرار گرفت. این بیانیه می تواند چیزی در حد طرد عربستان از سوی روحانیون سنی قلمداد شود.
در این نوشتار همچنین به عدم حضور ایران در مراسم حج امسال و بیانات مقام معظم رهبری علیه "حاکمان فاسد عربستان" اشاره شده است.
ایندیپندنت نوشت: [آیت الله] علی خامنه ای، رهبر عالی ایران حمله ای بی سابقه علیه سعودی ها به راه انداخته و آنان را به قتل عام متهم ساخته است.
رهبر عالی ایران در پیام خود به حج تاکید کرده: جهان اسلام، اعم از دولتها و ملتهای مسلمان باید حاکمان سعودی را بشناسند و واقعیت هتاک و بیایمان و وابسته و مادی آنان را بدرستی درک کنند؛ باید بهخاطر جنایاتی که در گسترهی جهان اسلام به بار آوردهاند، گریبان آنها را رها نکنند.
به نوشته ایندیپندنت، یکی از روحانیون سعودی که امامت مسجد ملک خالد بن عبدالعزیز در ریاض را برعهده دارد پس از صدور بیانیه 200 عالم سنی علیه وهابیت و در واکنش به آن گفته، "جهان برای سوزاندن ما آماده می شود".
این روزنامه در پایان یادداشت خود می نویسد: درصورتی که عربستان کنار زده شود، نماینده واقعی مسلمانان سنی چه کسی خواهد بود؟ و آینده عربستان سعودی چه خواهد شد؟ پاسخ چنین سوالاتی می تواند انقلابی را در جهان اسلام بوجود آورد.