آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش خود از فعالیتهای هستهای ایران، به ادعاهای اخیر یک اندیشکده آمریکایی در خصوص توافق محرمانه ایران و 1+5 برای گذشتن از محدودیتهای اعلام شده در سند برجام واکنش نشان داد.
موسسه علوم و امنیت بینالملل واشنگتن 11 شهریور ماه مدعی شده بود که ایران بنا به این توافق محرمانه، میتواند از سقف 300 کیلوگرمی تعیینشده برای ذخیره هگزافلوراید اورانیوم 3.5 درصد فراتر رود.
در این گزارش در خصوص ابعاد سلولهای داغ مستقر در تهران و کرج و ذخیره آب سنگین در عمان برای فروش به خریداران خارجی هم ادعاهایی شده بود. (جزئیات بیشتر)
آژانس انرژی اتمی اما امروز رسماً اعلام کرد که «ایران از سقف مجاز 300 کیلوگرمی (662 پوندی) برای ذخیرهسازی اورانیوم با غنای 3.67 درصد فراتر نرفته است.»
آژانس به یکی از فرآوردههای تأسیسات سیمانکاری شده اراک هم پرداخته یعنی آب سنگین.
آژانس انرژی اتمی اعلام کرده که ایران از زمان توافق با 1+5 تا دوره تکمیل گزارش جدید از سقف 130 تن بر متر مربع برای تولید و ذخیرهسازی این محصول غیر رادیواکتیو نرسیده است.
آژانس البته در گزارش خود به «نگرانیهای بالقوه» هم اشاراتی داشته است.
دیدهبان هستهای سازمان ملل اعلام کرده که ایران کار تولید «لولههای روتور سانتریفیوژ» را از سر گرفته است.
ایران بر اساس بندهای برجام فقط حق دارد برای تعویض قطعات 5060 سانتریفیوژ باقیمانده خود، از قطعات باز شده از سانتریفیوژهای قدیمی خود استفاده کند؛ ماشینهایی که تا پیش از برجام میچرخید ولی برای عمل به بخش تعهدات ایران در این سند، فعلاً از کار بازایستاده است.