رئیسجمهور در تازهترین اظهارات خود درباره حقوقهای نامتعارف، در حالی مدعی رضایت رهبر انقلاب از برخی اقدامات دولت شده است که مردم به یاد ندارند و نشنیدهاند که ایشان جز تذکر به دولت برای برخورد با حقوقهای نجومی و برکناری مدیران متخلف، صحبت دیگری بیان کرده باشند. تلاش دولتمردان برای فرافکنی و به انحراف کشیدن اصل برخورد با مدیران نجومی، هرچه میگذرد به مراحل عجیبتری میرسد؛ تا جایی که هزینه کردن از شخصیتهای معنوی و محبوب نیز از نظر دولتیها دور نمیماند! در همین باره حسن روحانی در جلسه هیات دولت بیآنکه سند و مرجعی برای رضایت رهبر انقلاب از برخی اقدامات دولت برای مقابله با حقوقهای نجومی ارائه کند، در سخنانی اظهار داشت: «معظمله از مصوبات دولت یازدهم در برخورد با حقوقهای نامتعارف رضایت دارند... رهنمودها و قدردانی معظمله از تلاشها و اقدامات انجام شده، در روحیه همه بخشهای دولت یازدهم برای فعالیت سریعتر و خدمترسانی بیشتر به مردم شریف ایران تاثیرگذار است».رئیسجمهور در حالی سخن از رضایت رهبر انقلاب به میان آورده است که هیچ مقام مسؤولی در کشور به اندازه رهبر انقلاب نسبت به حقوقهای نجومی تذکر و هشدار نداده است. بنابراین هزینه کردن از ایشان برای جلب رضایت مردم خلاف اصول اخلاقی است و قاعدتا باید با «منشور اخلاقی دولت» نیز مناسبتی نداشته باشد؛ همان منشوری که رئیسجمهور در 23 خردادماه امسال آن را به رخ کشید و از معاون اول خود خواست تا براساس منشوری اخلاقی دولت، با حقوقهای نامتعارف و مدیران نجومی قاطعانه برخورد کند و نتایج آن را به اطلاع رئیسجمهور برساند! حال نزدیک به 3 ماه از دستور رئیسجمهور میگذرد اما نه تنها گزارشی از اقدامات قاطعانه دولت ارائه نشده بلکه همچنان نزدیک به 950 مدیر دولتی با حقوق نامتعارف بر صندلی ریاست و مدیریت تکیه زدهاند.
رهبر انقلاب؛ پرچمدار مبارزه با نجومیها
مردم ایران بخوبی میدانند رهبر انقلاب در چند ماه گذشته (پس از افشای حقوقهای نجومی) پرچمدار مقابله و مبارزه با این جریان ناسالم و فسادبرانگیز بودهاند و همواره در دیدارهای خود با مقامات دولتی نسبت به حقوقهای نامتعارف هشدار داده و از آنها پرسیدهاند: «در این باره چه کردهاید؟» حال اما با گذشت چند روز از بیانات مهم رهبر انقلاب درباره ضرورت برخورد قاطع دولت و قوه قضائیه با مدیران نجومی، رئیس دولت مدعی رضایت رهبر انقلاب میشود؛ موضوعی که هرچند حسن روحانی به سادگی آن را بر زبان جاری کرده است اما باور آن برای مردم تقریبا محال است چراکه سند و مرجعی برای این ادعا وجود ندارد. اما برای عکس این موضوع، اسناد متعددی در دسترس است که مهمترین آنها سایت اطلاعرسانی مقام معظم رهبری است.
ایشان در دیدار اخیر با هیات دولت فرموده بودند: «به مردم بگویید [برای برخورد با حقوقهای نامتعارف] چه کردهاید. نباید از این قضیه به آسانی عبور کرد... اعتماد مردم در این قضیه ضربه فراوانی خورده است، زیرا مردم و جوانان تحصیلکرده دریافتهای خود را با این دریافتهای غیرعادلانه مقایسه میکنند و این سوال را میپرسند که براساس چه معیار و امتیازی و به دلیل انجام کدام کار ویژه این حقوقها پرداخت شده است... مردم اعداد بزرگ را هضم نمیکنند اما حقوق 50 و 60 میلیون را خوب هضم میکنند. کسی که یک تا 5/1 میلیون تومان درآمد دارد، خوب میفهمد که 50 میلیون تومان یعنی چه؟ آیا فاصله بین 50 میلیون و یکمیلیون تومان غیرعادلانه نیست؟ آیا در مجموعه شما افراد زیادی، حقوق یک تا 5/1 میلیون تومانی نمیگیرند؟ اینها فراوان هستند. نشان دهید عزم راسخ دارید؛ این را به مردم نشان دهید. برای متخلف نباید عذر تراشید. برخوردها باید قاطعانه باشد و علاوه بر دولت، قوه قضائیه هم باید در جای خود برخورد کند». معظمله همچنین در دیدار رمضانی با هیات دولت اظهار داشتند: «مردم خبر (حقوقهای نامتعارف) را دهان به دهان نقل میکنند... این موضوع نباید شامل مرور زمان شود بلکه باید حتماً به صورت جدی پیگیری و نتیجه آن به اطلاع مردم رسانده شود...
دریافتهای نامشروع باید برگردانده شود و اگر کسانی بیقانونی کردهاند، مجازات بشوند و اگر سوءاستفاده از قانون هم شده است، باید اینها را از این کارها برکنار بکنند؛ اینها کسانی نیستند که لیاقت این را داشته باشند که در این مراکز قرار بگیرند». به نظر میرسد نامهنگاریهای نمایشی در بدنه دولت، از اواخر خرداد تا امروز، هدفی جز رفتن به حاشیه نداشته است. امروز نخستین خواسته بحق و انتظار افکار عمومی این است که تکلیف 950 مدیری که هماکنون در مجموعه دولتی حضور دارند و بنا به اعلام نمایندگان مجلس و مقامات قضایی، حقوق نامتعارف و نجومی دریافت میکنند مشخص شود اما پس از مدتها تعلل و سکوت در نهایت فقط 12 مدیر متخلف از جمله مدیران عامل چند بانک و اعضای هیات عامل صندوق توسعه ملی کنار گذاشته شدند و صدها مدیر دولتی متخلف با حقوقهای نامتعارف همچنان بر صندلی مدیریت تکیه زدهاند.
ادامه حضور 950 مدیر نجومی
دولت تدبیر و امید همزمان با آغاز افشای فیشهای حقوقی نجومی و در شرایطی که اعتراضها در جامعه به این مساله شدت گرفته بود، سیاست سکوت و تماشا را در پیش گرفت و طوری وانمود کرد که این موضوع اهمیت چندانی برای دولت ندارد اما آنچه مردم را به پیگیری موضوع امیدوار کرد ورود مقام معظم رهبری به این موضوع و دستورات قاطع ایشان در این باره بود که موجب قوت قلب مردم بویژه اقشار ضعیف و متوسط شد. با این حال بهرغم دستور رهبر انقلاب برای برکناری مدیران متخلفی که لیاقت خدمت ندارند، همچنان حدود 950 مدیر دولتی متخلف مشغول فعالیت (و نه خدمت) هستند و این موضوعی است که افکار عمومی تا حصول نتیجه و برخورد قاطع با متخلفان، آن را پیگیری خواهد کرد. پیشنهاد مردم و رسانهها به دولت تدبیر و امید این است که روشن و واضح بگویند «با مدیران نجومی چه کردهاند؟!» و دیگر اینکه مشخص شود دستور 23 خردادماه رئیسجمهور به آقای معاون اول برای برخورد با نجومیها و ارائه گزارش این برخورد، اکنون دقیقا کجا و در چه مرحلهای است؟!
ارجاع 500 پرونده به کمیسیون اصل 90
در همین حال رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی از نهاییشدن گزارش این کمیسیون درباره فیشهای نجومی تا پایان شهریور خبر داد. داوود محمدی در گفتوگو با تسنیم با اشاره به طرح ساماندهی دریافتی مقامات و مدیران اظهار داشت: طرح یکفوریتی ساماندهی دریافتی مقامات و مدیران کشور و لزوم استرداد دریافتیهای مازاد تا پایان هفته جاری به هیاترئیسه مجلس تقدیم میشود. همچنین گزارش کمیسیون اصل 90 درباره فیشهای نجومی نیز تا آخر شهریور نهایی و پس از قرائت در صحن علنی کمیسیون در اختیار هیاترئیسه مجلس قرار داده میشود تا در صحن علنی پارلمان قرائت شود. وی با اشاره به پروندههای ارجاعی به این کمیسیون در مجلس دهم، اضافه کرد: تاکنون حدود 500 پرونده به کمیسیون ارجاع شده که در حال بررسی آنها هستیم.
بازگشت 2 میلیارد تومان از پرداختهای نجومی
سخنگوی دولت با اشاره به آخرین وضع پیگیری پرونده حقوقهای ناعادلانه گفت: تاکنون 13 نفر از مدیران عزل شدهاند و بیش از 2 میلیارد تومان از ارقامی که چه به صورت تسهیلات یا به صورت حقوق و پاداش پرداخت شده بود، مسترد شده است. محمدباقر نوبخت درباره آخرین پیگیریهای مربوط به حقوقهای ناعادلانه افزود: همانطور که به دفعات، نظر رسمی دولت را در جهت تقبیح دریافتهای ناعادلانه اعلام کردم و از مردم بزرگوار و مقام معظم رهبری به خاطر تکدری که فراهم شد عذرخواهی کردم، این موضوع بررسی شد و مدیرانی که دریافتهایی درباره آنها اعمال شده بود شناسایی شدند. نوبخت ادامه داد: همه کسانی که از این دریافتهای غیرعادلانه استفاده کردهاند با آنها برخورد شد و تا الان براساس آخرین گزارشی که دریافت کردم بیش از 2 میلیارد تومان از ارقامی که چه به صورت تسهیلات یا به صورت حقوق و پاداش دریافت کرده بودند، مسترد شده است. وی افزود: با مصوبهای که در شورای حقوق و دستمزد داریم اطمینان داریم از این پس چنین موضوعی را نخواهیم دید. همچنین از همه دستگاههای نظارتی استدعا میشود با دقت همه دریافتها را کنترل کنند تا هیچ دریافتی به صورت غیرعادلانه انجام نشود.