روزنامه آمریکایی فایننشال تایمز با انتشار مطلبی در پایگاه اینترنتی خود نوشت یک سال از امضای توافق هستهای میان ایران و شش قدرت جهانی میگذرد؛ با این وجود، اجرای مفاد برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) همچنان با موانع جدی مواجه است. از مخالفتهای بیشتر جمهوریخواهان آمریکا و برخی مقامات سیاسی ایران با این توافق و همچنین تهدید «دونالد ترامپ،» نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری این کشور، به پاره کردن متن این توافقنامه که بگذریم، بانکهای بینالمللی نیز برای حضور و سرمایهگذاری در ایران علاقه چندانی نشان نمیدهند.
نگارنده گزارش میافزاید در صورتی که شرایط کنونی تغییر نیابد، این جریان مخفی که در پشت صحنه حضو نیافتن بانکهای جهانی در ایران احساس میشود، اوضاع را برای تهران و بهرهمندی از مزایای برجام با مشکل مواجه خواهد کرد. ترس از مواجه شدن با مجازاتهای آمریکا دلیل اصلی بیعلاقگی مؤسسات مالی مهم جهان برای سرمایهگذاری در ایران است.
در ادامه گزارش آمده است: در سالهای اخیر و همسو با تحریمهای [یکجانبه] واشینگتن علیه تهران، مبادلات تجاری میان بانکهای آمریکایی و شرکتهای ایرانی ممنوع بوده است. زمانی که «جان کری،» وزیر امور خارجه آمریکا قرارداد هستهای را با تهران به امضا میرساند، به این بخش از تحریمها در متن برجام اشارهای نکرد و تنها با لغو تحریمهایی که به مبادلات میان بانکهای غیرآمریکایی و ایران مربوط میشد، موافقت کرد.
کری به بانکهای اروپایی اطمینان داد در صورت انجام مبادلات با ایران با مجازاتهای واشینگتن مواجه نخواهند شد. با این حال، وزارت خزانهداری آمریکا از این نهادهای مالی خواست پیش از انجام هر گونه معاملهای با شرکتهای ایرانی با این وزارتخانه مشورت کنند و بدون داشتن اطلاعات کافی اقدامی صورت ندهند.
بانکهای جهانی سخت در جستجوی بازارهای با سوددهی بالا هستند. از سوی دیگر، با توجه به اینکه نرخ بهره بانکی در غرب پایین است، شانس بوجود آمده برای سرمایهگذاری در ایران، فرصتی مغتنم برای آنها محسوب میشود. همچنین بانکهایی از قبیل «دویچه بانک» آلمان، «بیانپی پاریباس» فرانسه و چندین بانک دیگر مدتها در ایران حضور داشتند و مشتریانی دارند که خواهان انجام معامله با تهران هستند. برای مثال، شرکتهای «زیمنس» و «رولز رویس» مذاکراتی را برای سرمایهگذاری در بخش انرژی ایران آغاز کردهاند.
نگارنده گزارش در ادامه میافزاید جرایم سنگین سالهای گذشته (15 میلیارد دلار) وزارت دادگستری آمریکا برای بانکهای غیرآمریکایی به اتهام دور زدن تحریمها و معامله با مؤسسات و شرکتهای ایرانی، پولشویی و نقض قوانین ضدتروریسم باعث شده است نهادهای مالی مهم جهان برای بازگشت به این بازار وسوسهکننده تعلل کنند و خواستار دریافت مجوز از سوی دولت آمریکا برای انجام معامله با ایران باشند.
«بیانپی پاریباس» سال 2014 (1393) بدلیل معامله با ایران، کوبا و سودان 8.9 میلیارد دلار جریمه شد.