وبگاه تحلیلی «المانیتور» در گزارشی به قلم «بروس ریدل» تحلیلگر معروف آمریکایی نوشت: سعودیها از رییس جمهور بعدی آمریکا انتظار کمی دارند زیرا استقرار جنگندههای روسی در ایران برای بمباران مواضع مخالفان دولت «بشار اسد» ریس جمهور سوریه آخرین گامی است که بر اساس آن عربستانی ها درک میکنند امنیت منطقه رو به وخامت نهاده است. اینک سعودیها امیدواری کمی به دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا یعنی «دونالد ترامپ» و «هیلاری کلینتون» دارند.
بر این اساس، ریاض حتی شاهد روابط نزدیکتر بین ایران، روسیه، حزب الله و شیعیان عراقی و تغییر محیط راهبردی اساسی در خاورمیانه است. یکی از تحلیلگران نزدیک به خاندان سلطنتی آل سعود استقرار جنگندههای روسیه در ایران را «شوک راهبردی» نام نهاد که بیانگر دستکم گرفتن نیات تهاجمی ایران و روسیه از سوی آمریکاییها است. عادی سازی روابط ترکیه با روسیه نیز بر نگرانیها عربستانیها افزوده است. عربستانیها سالهاست که از عدم اشتیاق باراک اوباما رییس جمهور آمریکا در عدم سرنگونی بشار اسد ناراحت هستند و اینک رییس جمهور سوریه امنیت بیشتری را نسبت به قبل شاهد است. سعودیها بر این باورند که آمریکا و دیگران درباره سوریه خیانت کردهاند.
به نوشته المانیتور، اینک اولویت اصلی عربستان سعودی در یمن است که در این منطقه نیز حوثیهای شیعه فشار بر شهرهای مرزی سعودیها را افزایش دادهاند و سخنگوی حوثیها نواحی مرزی عربستان را به عنوان مناطق اشغال شده توصیف میکند و آنها را متعلق به شیعیان یمن میداند. عربستان همچنین ایران را مسئول مجهز کردن حوثیها میدانند.
در ادامه این مطلب با اشاره به رویکردهای نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا نوشته شده است: ترامپ برای سعودیها فردی ناشناس و ترسناک است. لفاظیهای ضد اسلامی او و مواضعش علیه کشورهای تندروی جهان اسلام خود یک تهدید است. آنها در سخنرانیهای هفته گذشته ترامپ متوجه شدند که در فهرست دوستان او جایی ندارند. ترامپ البته قول به پاره کردن توافق اتمی داده اما به نظر میآید که او همدست «ولادیمیر پوتین» ریس جمهور روسیه است. ترامپ تجربهای در سیاست خارجی ندارد و مشاورانش نیز تخصصی در حوزه خلیج فارس ندارند.
هیلاری کلینتون، نامزد دیگر ریاست جمهوری آمریکا و وزیر خارجه سابق این کشور نیز البته چهرهای بسیار شناخته شده برای ریاض است و سعودیها احساس راحتی زیادی را به او و مشاورانش دارند. البته سعودی ها از «بیل کلینتون»، رییس جمهور سابق آمریکا و همسر هیلاری نسبت به عدم فشار لازم بر اسرائیل در سال 2000 برای حل بحران اعراب- اسرائیل دلزده شدند. هیلاری کلینتون حامی توافق با ایران است و ریاض انتظار دارد کلینتون دنباله روی مسیر اوباما باشد. ادامه این مسیر نیز آنچیزی نیست که سعودی ها نسبت از سیاست خارجی آمریکا انتظار دارند.
در انتهای این مطلب آمده است: «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان بسان کهنه سرباز آمریکا است. «محمد بن نایف» ولعیهد این کشور نیز به شدت حامی آمریکا است. «محمد بن سلمان» به عنوان وزیر دفاع نیز در پی اطمینان دادن به آمریکا بوده که با وجود کم تجربگیهایش آماده روزهای سخت است و با اینکه عربستان 110 میلیارد دلار سلاح جنگی از دولت اوباما خریداری کرده، اما اطمینانی نسبت به آینده رهبری آمریکا ندارد. ر ضمن، پوتین و آیت الله خامنهای، رهبر ایران در حال نزدیکتر شدن به هم هستند. شاید پندار عربستان نسبت به ایران اغراق آمیز باشد اما بهرحال واقعیتی غیر قابل تغییر است.