گروه سیاسی- اکبر رنجبرزاده نماینده اسدآباد در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار افکار نیوز با بیان اینکه کمیته پیگیری طرح های تحقیق و تفحص در هیأت رئیسه مجلس، بعد از تعطیلات مجلس این طرح ها را بررسی می کند، گفت: یکی از کارکردهای کمیته مذکور این است که قبل از ارجاع این طرح ها به کمیسیونهای تخصصی، بین نمایندگان متقاضی و وزارت خانه و یا نهاد و سازمانهایی که باید از آنها تحقیق و تفحص شود، جلسه ای برگزار می کند.
وی افزود: در جلسه مشترک، دلایل تحقیق و تفحص از سوی نمایندگان متقاضی مطرح و مسئولین وزارتخانه، نهادها و یا سازمانها توضیحات لازم را ارائه می کنند. بعد در مورد انجام تحقیق و تفحص تصمیم گیری می شود.
عضو هیئت رئیسه مجلس با بیان اینکه تا کنون تعدادی از طرح های تحقیق و تفحص در مجلس اعلام وصول شده، گفت: تحقیق و تفحص از افراد 2 تابیعتی در حوزه مدیران ارشد دولتی، تحقیق و تفحص از شرکت سرمایه گذاری هلالاحمر، تحقیق و تفحص از عملکرد 10 ساله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان از جمله این طرح های اعلام وصول شده است.
رنجبرزاده گفت: کمیته سه نفره هیئت رئیسه مجلس به دنبال هماهنگی بین نمایندگان متقاضی و وزارتخانه ها، سازمانها و نهادهای مورد تحقیق و تفحص واقع شدن، است تا در صورت حل موضوع از هزینه و صرف وقت جلوگیری شود.
وی افزود: تصمیم در خصوص تحقیق و تفحص با نمایندگان متقاضی است که در صورت اصرار آنها، انجام آن در دستور کار مجلس قرار می گیرد و طرح به کمیسیون تخصصی مجلس ارجاع می شود.
رنجبرزاده، محمد آشوری تازیانی و علی اصغر یوسف نژاد اعضای کمیته سه نفره تحقیق و تفحص هیئت رئیسه مجلس هستند.
این کمیته 2 هفته پیش در مجلس تشکیل شد.
برابر اصل 76 قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی حق تحقیق و تفحص در تمام امور کشور را دارد.
طبق ماده 198 آییننامه داخلی مجلس هر گاه نماینده ای تحقیق و تفحص در هر یک از امور کشور را لازم بداند درخواست خود را کتبا از طریق هیئت رئیسه مجلس به کمیسیونی که امر مزبور در تخصص آن است تقدیم میکند و کمیسیون اطلاعاتی را که در آن زمینه دارد در اختیار وی قرار میدهد.
در ادامه در صورتی که نماینده مزبور اطلاعات موجود در کمیسیون را کافی تشخیص ندهد، کمیسیون از نماینده مزبور در اولین فرصت دعوت به عمل میآورد و دلایل ضرورت تحقیق و تفحص در زمینه مورد نظر را استماع میکند و پس از بررسی نظر خود را مبنی بر تصویب یا رد درخواست نماینده به مجلس گزارش میدهد.
این گزارش خارج از نوبت در دستور مجلس قرار میگیرد. در صورتی که گزارش کمیسیون به مجلس مبنی بر تصویب درخواست تحقیق و تفحص باشد پس از استماع آن بدون بحث رایگیری به عمل میآید و در صورتی که مبنی بر رد آن باشد نماینده درخواستکننده میتواند حداکثر به مدت 10 دقیقه از درخواست خود دفاع کند.
در صورت تصویب مجلس انجام تحقیق و تفحص به همان کمیسیون محول میگردد.
کمیسیون ضمن دعوت از نماینده درخواستکننده تفحص، تحقیق و تفحص لازم را به عمل آورده و نتیجه آن را که طی گزارشی در جلسه مشترک هیئت تحقیق و تفحص و کمیسیون به تصویب میرسد به مجلس تقدیم میکند.
سازمان یا نهاد مورد تحقیق و تفحص موظف است کلیه مدارک و اطلاعات مورد نیاز کمیسیون را برای بررسی دراختیار قرار دهد.
مهلت انجام تحقیق و تفحص به مدت شش ماه است و در صورت ضرورت با درخواست هیئت تحقیق و تفحص و تصویب هیئترئیسه مجلس حداکثر تا شش ماده دیگر قابل تمدید است.
مصاحبه از علیرضا تهرانی