آل سعود که فکر امالقرا شدن در جهان اسلام را در ذهن میپروراند بسیار در پی این است که از هر فرصتی برای ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی ایران استفاده کند و برای این منظور تمام تلاش خود را نیز به کار گرفته است.
آل سعود برای انجام مقصود خود با تمام دشمنان ایران همکاری کرده و در آخرین اقدام، حضور ترکی الفیصل رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان در مراسم گروهک منافقین نشان داد که عربستان برای ضربه زدن به ایران حتی به همکاری با یک گروهک فرتوت نیز میاندیشد.
کیومرث یزدان پناه عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اقدام اخیر مقام امنیتی سابق عربستان در ملاقات با سرکردههای گروهک تروریستی منافقین در فرانسه را به نوعی پردهبرداری از نیات شوم مقامات سعودی علیه جمهوری اسلامی ایران در چند سال اخیر میداند.
با یزدانپناه در رابطه با این موضوع به گفتوگو نشستیم.
ملاقات مقام امنیتی سابق عربستان با گروهک منافقین را چگونه تحلیل میکنید؟
یزدان پناه: اگر تا امروز حداقل تردیدهایی وجود داشت که حاکمان عربستان علیه منافع جمهوری اسلامی ایران اقدام میکنند ملاقات اخیر مقام امنیتی سابق عربستان با گروهک منافقین در فرانسه چهره واقعی خاندان آلسعود را در خصومت مبارزه با جمهوری اسلامی تمام عیار و نمایان کرد.
نکته بعدی که در راستای تجزیه و تحلیل ملاقات مقامات سعودی با سران منافقان در فرانسه و مذاکره با آنها مطرح بود ریشه در ناشیگری و عدم عمق استراتژی فکری نزد مقامات عربستان دارد که در واقع هیچ گونه تحلیل منطقی و درستی از مقامات منطقه و به ویژه عوامل ناامنزا در منطقه و خلیجفارس ندارند، در واقع بازی کردن با کارت سوخت منافقین که تمام مهرههای آنها از نظر سنی فرتوت و یک مجموعه کاملا طرد شده هستند بیانگر ضعف دیپلماسی و استراتژی فکری مقامات آلسعود در تجزیه و تحلیل تحولات منطقه است.
عربستان در حمله به یمن هم گرفتار همین تجزیه و تحلیل غلط راهبردی شد، مقامات سعودی در نوع برخورد با بحران سوریه و عراق هم گرفتار همین مسئله بودند. ذات ملاقات با یک جریان انحرافی فکری که از یک ایدئولوژی خطرناک تبعیت میکنند و دست آنها برای ملت ایران و مردم منطقه باز شده بیانگر این است که درواقع عربستان تمام امیدهای خود را در بحث مواجهه با جمهوری اسلامی و متقاعد کردن دولتهای منطقه علیه ایران برباد رفته میبیند.
یأس سراسری بر سیستم فکری آلسعود حاکم شده و این اقدام بسیار مبتدیان مقام امنیتی آلسعود نشان داد که عربستان با وجود ادعاهایی که مبنی بر هماهنگی راهبردهایش با سیاستهای ژئوپلوتیک دارد نه تنها این مسئله ادعایی بیش نیست بلکه سیاستمداران عربستان در تجزیه و تحلیل مسائل منطقهای بسیار عقبمانده فکر میکنند و خودشان عاملی برای تشدید منازعات و درگیریهای در منطقه هستند.
برآیند کلی نشان میدهد تمام اقدامات عربستان در خدمت سیاستهای راهبردی آمریکا در منطقه و خوشخدمتی به دژ امنیتی آمریکا یعنی اسرائیل است که این مسئله را میتوان از ملاقات مقام آلسعود استنباط کرد که عربستانیها در این بیراهه نزدیک پرتگاه شدهاند و اگر نخواهند به خودشان بیایند مانند اتفاقات ترکیه در درون خود گرفتار میشوند و این گرفتاری آنها را از چرخه تصمیمسازی و تصمیمگیری خارج میکند.
* ملاقات مقام امنیتی سابق عربستان با گروهک منافقین نمایشی مضحک برای مخالفت ناشیانه آنها با جمهوری اسلامی است
عربستان از نزدیکی به گروهک منافقین به نوعی به دنبال پیوند این گروهک تروریستی با داعش است، به نظر شما عربستان از این مسئله به چه نفعی میرسد؟
یزدان پناه: اینکه عربستان به دنبال سود و منفعت از پیوند منافقین با داعش باشد بحثی سادهلوحانه است زیرا آنها به مرحلهای رسیدهاند که فقط برای اینکه کم نیاورند به آب و آتش میزنند که ناکامیهای خود را در برابر سیاستهای منطقهای ایران پوشش دهند و خود را توجیه کنند.
اینکه چرا در این مقطع بر روی گروهک منافقین سرمایهگذاری کردند و چرا به دنبال این هستند که منافقین را به داعش وصل کنند و علیه منافع جمهوری اسلامی کار میکنند میتواند دلایل مختلفی داشته باشد ولی این یک خطای راهبردی برای عربستان است که یک گروهک سن و سال گذشته و پیر را بخواهند به جریان داعش متصل کنند.
البته سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی عربستان در سال 2011 منافقین را به داعش پیوند دادند.
بخشی از نیروهایی که در عراق و سوریه علیه مردم و حکومتهای رسمی این کشور در قالب داعش میجنگیدند از منافقین بودند.
ملاقات مقام پیشین امنیتی این کشور با گروهک منافقین نمایش مضحکی برای مخالفت ناشیانه آنها با جمهوری اسلامی بر خلاف همان اختلافات غلط فرقهای بود که بنیانگذار آن هم سوریها هستند و این مسائل نیز بر سر منابع مالی است که منافقین تمام بودجه خود را از عربستان دریافت میکنند و اینکه در این مقطع چنین اتفاقی رخ داده است را باید به فال نیک بگیریم که این رژیم گستاخ ضعیفتر از گذشته است و نباید اجازه دهیم با خط مشی غلط خود به منطقه آسیب برساند.
این عمل اتمام حجتی برای جمهوری اسلامی بود که هر گونه ملاحظهکاری را کنار بگذارد و قاطعترین رفتارها را داشته باشد تا در آینده منافع ملی جمهوری اسلامی در معرض آسیب قرار نگیرد.