پایگاه اینترنتی روزنامه واشینگتن تایمز در گزارشی نوشت: بر اساس آخرین تحقیق منتشر شده، تسلیم دو قایق گشتزنی تفنگداران آمریکایی که به طور کامل مسلح بودند در مقابل قایقهای کوچکتر و فاقد تجهیزات کافی نیروهای سپاه ایران، چیزی بیش از رسوایی برای نیروی دریایی آمریکاست.
جزئیات منتشرشده در این گزارش که نتیجه 5 ماه تحقیق است نشاندهنده از بین رفتن روحیه جنگندگی ماست. فقدان روحیهای که باید در فرماندهان وجود داشته باشد تا به آنها قدرت صدور دستور بدهد، در این حادثه به طور کامل احساس میشد. خوشایندمان باشد یا نه، باید گفت اصول و آداب 240 ساله نیروی دریایی ما با تسلیمشدن قایقهای گشتزنی بدون شلیک حتی یک گلوله از سوی طرف مقابل به باد رفت. این تراژدی را نمیتوان نادیده گرفت.
شرایطی که باعث شد این دو قایق تسلیم شوند نیز چیزی فراتر از افتضاح بود. این حقایق که دو قایق مذکور راه خود را گم کردند و از مسیر اصلی منحرف شدند، موتورهایشان دچار مشکل شد و اقدامات غیرحرفهای فرمانده نظامیان حاضر در قایقها در مقابل مسئله مهمتر یعنی نبود روحیه جنگندگی بسیار بیاهمیت است.
در ادامه این گزارش ادعا شده است: در طول تاریخ و به خصوص پس از حادثه دردناک 11 سپتامبر شاهد اقدامات شجاعانه نیروهای نظامی خود در مقابل دشمنان بودهایم. نظامیان آمریکا در صورتی که به آنها فارغ از ملاحظات سیاسی اجازه مانور داده شود در دنیا حرف اول را میزنند.
در خصوص این حادثه شاهد تأثیر سیاستهای ملاحظهگرایانه رئیسجمهور اوباما در مقابل دشمن قسمخورده خود یعنی ایران بودیم. قوانین مهندسی اجتماعی نیز که روی نیروهای نظامی اعمال شده به علاوه ملاحظات سیاسی، یکپارچگی، همبستگی و روحیه خواستن به معنای توانستن نیروهای ما را از بین برده است.
در ادامه این گزارش ادعا شده است: نیروهای دریایی آمریکا در این حادثه هرگز انتظار نداشتند در مسیر به سمت بحرین با نظامیان ایران مواجه شوند. ایران تاکنون اقدامات خصمانه و تهدیدآمیز زیادی علیه نظامیان آمریکا در خلیج فارس انجام داده که از سوی واشینگتن بدون پاسخ مانده است. نظامیان آمریکا به دلیل قوانین محدودکننده دستِ بازی برای مانور در آبهای خلیج فارس ندارند.
در نتیجه، ایران و دشمنان دیگر ما در خاورمیانه این مسئله را پای ضعف نیروی دریایی آمریکا میگذارند و به همین دلیل برای انجام اقدامات خصمانه شجاعت بیشتری مییابند. در دریای جنوبی چین و بالتیک نیز اقدامات مشابهی علیه نیروی دریایی ما از سوی چین و روسیه انجام میشود.
درباره حادثه بازداشت تفنگداران در خلیج فارس، شکی وجود ندارد که نیروهای حاضر در قایقها باید برای شلیک هشدار یا حتی انجام اقدامات جدیتر به منظور دور شدن از آن منطقه آماده میشدند. اما قوانین بازدارنده باعث شد نیروهای ما به خود اجازه شلیک پیش از انجام این اقدام از سوی مقابل را ندهند.
بر اساس گزارش منتشر شده، تعدادی از نیروهای ما آماده شلیک بودند؛ اما فرمانده به آنها دستور داد بنشینند و از سلاحهای خود فاصله بگیرند. به عقیده من اگر نیروهای ما خود را آماده مبارزه نشان میدادند، قایقهایشان به دست ایران نمیافتاد. اما متأسفانه این نیروها حتی این راه را امتحان نکردند. درست مانند حادثه حملات بنغازی در 11 سپتامبر سال 2012 (21 شهریور 91) که این اقدام میتوانست مؤثر واقع شود.
فرمانده نیروهای بازداشتشده علت نشان ندادن روحیه جنگندگی و آمادگی برای مبارزه را توافق هستهای ایران اعلام کرد. او گفت: نمیخواستم در برنامه رئیسجمهور در خصوص توافق ایران که قرار بود 16 ژانویه (26 دی 94) اجرایی شود خللی وارد کنم. به علاوه، زمانی که دو قایق دیگر ایرانی به ما نزدیک شد احساس کردم به لحاظ تعداد از آنها کمتریم و چارهای جز تسلیم نداشتم.
در انتهای این گزارش آمده است: پس از بازداشت نیز این فرمانده و تعدادی از نیروهایش با تخطی از اصول رفتاری، لکه دیگری به دامن نیروی دریایی آمریکا اضافه کردند. این حادثه نشان داد ضرورت دارد نیروی دریایی آمریکا بار دیگر اصول نظامی و رفتاری را بیاموزد. این آموزش باید طوری باشد که هیچ محدودیتی نتواند روی نظامیان آمریکایی تأثیر بگذارد و مانع تصمیمگیری صحیح از سوی فرماندهان ما شود.