حسین جابریانصاری در ادامه نشست امروز (دوشنبه) با خبرنگاران به سوالات آنها پاسخ گفت.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سؤال درباره حمایت اخیر پارلمان عربی از ادعای مالکیت امارات متحده عربی بر جزایر سه گانه ایرانی عنوان کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران ثابت است. جزایر سهگانه متعلق به جمهوری اسلامی و جزء جداییناپذیر از اراضی جمهوری اسلامی است.
وی تصریح کرد: جنجالها، سروصداها و انفجارهای رسانهای هیچ تاثیری در این واقعیت نخواهد داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: همواره گفتهایم که آمادهایم با گفتوگوهای دوجانبه در جهت حل سوء تفاهمهای موجود در اداره جزیره ابوموسی براساس توافقات موجود بین 2 طرف حرکت کنیم.
جابریانصاری گفت: سیاستی که امارات در این زمینه دنبال میکند و از سوی برخی کشورهای دیگر تحریک میشود، متاسفانه هیچ تاثیری در حل این مسائل ندارد بلکه تنها به تشدید اختلافات منجر خواهد شد و سرو صداها نیز هیچ تغییری در حاکمیت ملی و سرزمینی ایران ایجاد نخواهد کرد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص کارشکنیهای عربستان در قضیه حج و اینکه ایران به سازمان همکاری اسلامی و سایر نهادهای مربوطه برای رسیدگی به این موضوع درخواستی داده است؟ گفت: عربستان با رویکرد اخیرش صد عن سبیلالله کرده و برخلاف صریح تعهدات دولت میزبان حج جهت فراهم کردن امنیت و خدمات کنسولی حجاج ما و مسائل اجرایی دیگر، راه برگزاری حج و انجام فریضه واجب اسلامی حج را به روی حجاج ایرانی بسته است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: اینکه چه اقداماتی در واکنش به این مسئله اتخاذ خواهد شد، مثل همه مسائل دیگر سیاست خارجی منوط به فایده بخش بودن آن اقدامات است.
جابریانصاری با بیان اینکه متاسفانه سازمان همکاری اسلامی به نحوی به اداره وزارت خارجه عربستان تبدیل شده، خاطرنشان کرد: طرح اعتراض در دبیرخانه سازمان معلوم نیست نتیجهای در پی داشته باشد. ولی به هرحال از این مواردی است که در دستور کار سیاست خارجی کشور باقی خواهد بود و در اولویتهای پیگیریهای دیپلماتیک از همه روشهای ممکن قرار دارد.
خبرنگاری درباره چشمانداز سیاست خارجی کشور سؤال کرد که جابریانصاری در این باره عنوان کرد: سیاست خارجی برای همه کشورها ترکیبی از فرصتها و چالشهاست. کشورهایی که در سیاست خارجی فعال هستند و توجه به مسائل بینالمللی دارند در معرض فرصتها و چالشهای بیشتری قرار میگیرند.
وی اضافه کرد: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در خلاء اتفاق نمیافتد و پیگیری نمیشود. مثل همه کشورهای دیگر در محیط واقعی پیگیری میشود. به همین دلیل از این زاویه مرتبط با مجموعه واقعیتها و روندهایی است که در محیط پیرامونی ایران و در سطح بینالمللی در حال شکلگیری است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: هنر سیاست خارجی هر کشوری این است که با شناخت دقیق واقعیتها و روندهای منطقهای و بینالمللی فرصتهای فراروی سیاست خارجی کشور را به حداکثر رسانده و چالشهای فراروی سیاست خارجی کشور را مدیریت و مهار کرده و کاهش دهد.
جابریانصاری عنوان کرد: اینکه سیاست خارجی ما تا چه حد در دورانهای مختلف منطبق با این قاعدهمندی، دستاوردهای بیشتر یا کمتری داشته قاعدتا نمیبایست توسط خود دولتها اعلام شود و باید رسانههای گروهی و افکار عمومی و نخبگان و پژوهشگران و اهل سیاست است که ارزیابیهای خود را انجام دهند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: دستورکار یک ما در چند سال اخیر استفاده از فرصتهای فراروی سیاست خارجی کشور برای افزایش فضای زیستی کشور در محیط منطقهای و بینالمللی که البته با چالشهای اساسی و جدی هم مواجه بودیم که تلاش شد با مدیریت صحیح داخلی موضوعات و با فعالیت درست در سطح منطقهای و بینالمللی، زمینه مهار این بحرانها و چالشها فراهم شود.
وی خاطرنشان کرد: به طور نسبی به نظر میرسد دولت و سیاست خارجی ما موفقیتهای قابل توجهی داشته است.
جابریانصاری با یادآوری این نکته که البته صحنه هیچگاه پایان نیافته نیست و سیاست امری پویاست نه ایستا، عنوان کرد: همین لحظه که با هم صحبت میکنیم وقایع و روندها در حال پیشروی است. مهم این است که در داخل ایران با منطقی پیگیری کردن امور، مقدمات به حداکثر رسیدن ظرفیتهای کشور را فراهم کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: گل به دروازهای خودی نزنیم و با مسائل سیاست خارجی کشور به شکل ملی برخورد کنیم. البته نظرات و انتقادات و ملاحظات خود را برای افزایش فرصتهای بیشتر و بهبود وضعیت سیاست خارجی در اختیار دولتهای مختلفی که هستند، قرار دهیم.
خبرنگاری در خصوص اخبار منتشر شده مبنی بر تماس یک زندانی یونانی با سفارت ایران در یونان و اظهارات وی مبنی بر زنده بودن چهار دیپلمات ایرانی ربوده شده در لبنان و اظهارات برخی از مقامات ایرانی مبنی بر زنده بودن این چهار نفر سؤال کرد که جابریانصاری با بیان اینکه گزارش چنین تماسی را ندیدهام، گفت: بررسی میکنم و در صورتی که چنین چیزی باشد در نشستهای بعدی اطلاع رسانی خواهم کرد.
وی اضافه کرد: دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران توسط متحدان فالانژ رژیم صهیونیستی در لبنان ربوده شدهاند و به طور طبیعی بر اساس مجموعه گزارشهای در اختیار، در ابتدای حادثه ربودن در اختیار رژیم صهیونیستی قرار گرفتند و از دید جمهوری اسلامی ایران چهار دیپلمات در اختیار این رژیم است.
سخنگوی وزارت خارجه با تأکید بر اینکه مسئولیت این چهار نفر بر عهده رژیم صهیونیستی است، خاطرنشان کرد: هرگونه برداشت دیگری منوط به اثبات موضوع به نحو دیگری است.
جابریانصاری اضافه کرد: گزارشهای جدید را هم از دوستانی که در این زمینه اظهارنظر کردند، بپرسید و پاسخ بگیرید.
یکی از خبرنگاران درباره روند مذاکرات صلح در افغانستان و برنامه ایران برای تثبیت و پیشبرد صلح در این کشور سؤال کرد که جابریانصاری سیاست ثابت جمهوری اسلامی را کمک به پیشبرد روند صلح و آرامش در افغانستان برشمرد و افزود: ایران از هرگونه اقدام دولت افغانستان با هدف گیری اعاده صلح و آرامش در افغانستان استقبال میکند.
خبرنگاری دیگری درباره نقاط قوت ارتش عراق در پیشرویهای اخیر در فلوجه سؤال کرد که جابریانصاری اظهار داشت: عنصر اساسی در رویارویی با تروریسم در عراق و کشورهای دیگر، اتحاد ملی بر علیه تروریسم است.
وی افزود: متاسفانه برخی از بازیگران عرصه سیاست در منطقه ما چه کشورها، افراد و گروهها به دلیل اینکه استفاده از تروریسم را برای تحقق اهداف سیاسی خود در دستورکار قرار دادهاند در جهت به هم پاشیدن انسجام و اتحاد ملی در کشورها عمل میکنند برای اینکه بین رویارویی موفق و همه جانبه با تروریسم و اتحاد و انسجام ملی یک ارتباط مستقیم وجود دارد.
جابریانصاری اضافه کرد: هر چقدر اتحاد اجزا ملت و جریانها و گروهها بر علیه تروریسم و جریانهای افراطی بیشتر باشد، امکان موفقیت بیشتر اقدامات علیه تروریسم هم بیشتر خواهد شد و این موضوعی است که همواره در ارتباطات دیپلماتیک از احزاب و جریانهای سیاسی در عراق دعوت کردیم برای اینکه با محوریت رویارویی با تهدید نخست امنیت ملی و موجودیت عراق که جریانهای تروریستی و تکفیری هستند، همه اختلافات سیاسی دیگر را مدیریت کنند و از طریق گفتوگوهای سیاسی و حل مسالمتآمیز اختلافات مبتنی بر روندهای قانونی در کشور زمینههای اتحاد ملی بر علیه تروریسم را فراهم کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آنچه در حال حاضر در عراق در جریان است میزان موفقیتها به طور طبیعی مرتبط با این موضوع است و امیدواریم با انسجام هر چه بیشتر جامعه عراق و اهل سیاست عراق زمینه موفقیتهای روزافزون در مبارزه با تروریسم فراهم شود.