افشاگری تحلیگر بزرگ عرب درباره نقشه سعودی‌ علیه ایران

روزنامه الکترونیکی «رأی‌الیوم» در مقاله‌ای در ستون «سخن سردبیر» به ‌قلم «عبدالباری عطوان» تحلیلگر مطرح جهان عرب به موضوع تلاش‌های رژیم سعودی برای عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها پرداخت و نوشت: «انور عشقی» ژنرال بازنشسته سعودی همچنان بر ادامه عادی‌سازی روابطش با روزنامه‌های اسرائیلی از طریق گفت‌و‌گو با آنها و به‌کار گرفتن آنها برای رساندن پیام ویژه‌ای، که منعکس کننده نیات حکومت سعودی برای برقراری روابطی عادی با تل‌آویو است، اصرار می‌کند و می‌گوید حال حاضر، زمان مناسبی برای برقراری صلح است. همان‌گونه که وی در گفت‌وگوی اخیرش با روزنامه «یدیعوت آحارنوت»، که 3 روز پیش بود، این موضوع را تاکید کرد.


ژنرال عشقی در این گفت‌و‌گو همانند گفت‌و‌گوهای سابقش بر هرگونه عادی‌سازی روابط میان عربستان سعودی و اسرائیل مشروط بر اجرای طرح صلح عربی، متمرکز شد. وی اظهار داشت، ایران دشمن مشترک است و آنها هیچ‌گونه مشکل و دشواری برای مشخص کردن آن ندارند. او تأکید کرد، رژیم اشغالگر اسرائیل می‌تواند شریک و عضوی فعال در منطقه آزادی شود که قرار است پس از احداث پل «ملک سلمان» روی خلیج «عقبه»، در شبه‌جزیره سینای مصر راه‌اندازی شود.

موضوع قابل توجه این است که این اظهارات ژنرال عشقی و دیدارهایش با روزنامه‌ها و مسئولان اسرائیلی، که به شدت توسط برخی از نویسندگان سعودی مخالف مورد نقد قرار می‌گیرد، با برگزاری کنفرانس صلح در پاریس با حضور وزیران خارجه بیش از 30 کشور از جمله «جان کری» وزیر خارجه آمریکا همزمان شد؛ کنفرانسی، که بیانیه پایانی آن به آرمان‌های عربی مانند عقب‌نشینی (اسرائیل) از قدس اشغالی یا حق بازگشت (آوارگان فلسطینی) اشاره‌ای نکرد.

رژیم اشغالگر اسرائیلی در پی عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس، آن هم بدون اجرای طرح صلح عربی است و به نظر می‌رسد که این رژیم در این طرح خود پس از گذشت 14 سال از مطرح شدن آن در نشست سران عرب در بیروت موفق شده است. گزارش‌هایی که در روزنامه‌های اسرائیلی و غربی از نفوذ تجاری و اقتصادی این رژیم به بازارهای کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس سخن می‌گویند این موفقیت را مورد تایید قرار می‌دهد.

مقام‌های اسرائیلی نیاز ندارند تا ژنرال عشقی به آنها یادآوری کند که اجرای طرح صلح عربی مزایای زیادی برای آنها دارد ولی به نظر می رسد این ژنرال بازنشسته، که به یکی از دروازهای تماس میان اسرائیل و کشورش تبدیل شده، برای ایجاد ائتلاف میان تل‌آویو و ریاض برای مواجهه با ایران تلاش می‌کند یا اینکه می‌خواهد با اشاره به این ائتلاف، ایران را تهدید کند.

عربستان سعودی، که با بحران‌های متوالی به دلیل کاهش بهای نفت و درآمدهای آن، شکستش در جنگ‌های یمن و سوریه و افزایش احتمال شکایت از آن در دادگاه‌های آمریکایی به جرم حمایت از تروریسم و نیز صدور قطعنامه‌ای توسط سازمان ملل و دبیرکل آن به دلیل کشتار بیش از 500 کودک در یمن، رو‌به‌رو شده است، اگر می‌پندارد همگرایی با اسرائیل و عادی‌سازی روابط با آن می‌تواند به فائق آمدن بر این بحران‌ها کمک کند، در اشتباه بزرگی است چه‌بسا، این عادی‌سازی نتایج کاملا معکوسی داشته باشد به‌ویژه در شرایط شدت گرفتن نارضایتی‌های مردمی در عربستان و دادن مهمات نظامی بیشتر به گروه‌های تندرو، که در پی ایجاد بی‌ثباتی و ناامنی در این کشور هستند.

ادامه جلسات و گفت‌و‌گوها و اظهارات ژنرال عشقی و پیش از وی نیز شاهزاده «ترکی الفیصل» (رئیس سابق سازمان اطلاعات سعودی) با اسرائیلی‌ها در راستای خدمت کردن به عادی‌سازی روابط است و قطعا از موافقت رسمی برخوردار است و گرنه از مدت‌ها پیش متوقف می‌شد. این گمان که این دو شخصیت سعودی دیدگاه‌های شخصی خودشان را بیان می‌کنند؛ چرا که آنها هیچ‌گونه مسئولیت رسمی ندارند، نمی‌تواند هیچ طفلی در داخل عربستان و خارج از این کشور را فریب دهد.