بزرگترین بانک انگلیسی پس از دیدار با کری درباره معامله با ایران چه گفت؟

بعد از اینکه جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه با نمایندگان بانک‌های بزرگ جهان در لندن دیدار و به آنها اعلام کرد که به خاطر معاملات قانونی با ایران تنبیه نخواهند شد، HSBC بزرگترین بانک انگلیسی به شدت از این اظهارات انتقاد کرده است؛

رئیس این بانک گفته آمریکا موضع دوگانه درباره روابط با ایران دارد و به این دلیل حاضر نیستیم با ایران معامله کنیم.

به گفته استارت لوی، واشنگتن به محدود کردن شرکت‌های مالی آمریکایی از تجارت با ایران ادامه می‌دهد اما از سوی دیگر بانک‌های اروپایی را به انجام معامله با ایران ترغیب می‌کند.

استارت لوی، رئیس بانک HSBC گفته است هیچ قصدی برای انجام ارتباط تجاری جدید با ایران بعد از جلسه روز پنجشنبه کری با نمایندگان بانک‌ها ندارد. اتحادیه اروپا و آمریکا تحریم‌ها علیه ایران را در ماه ژانویه بعد از اینکه ایران 1400 سانتریفیوژ یعنی حدود دو سوم ظرفیت موجود را از کار انداخت، لغو کرد؛ اما علی‌رغم اینها بانک‌های عمده جهان همچنان در ترس و نگرانی از جریمه‌های مالی باقی ماندند. همچنین این بانک‌ها نگران صدور مجوزها برای انجام فعالیت در آمریکا هستند که مبادا از سوی این کشور مقصر جلوه شوند.

بانک HSBC در سال 2012 ، 1.2 میلیارد دلار به دلیل اتهام پولشویی در ارتباط با مکزیک و بانک استاندارد چارترد به بیش از 400 میلیون دلار به اتهام دور زدن تحریم‌ها علیه ایران و در سال 2014 بانک BNP پاریباس به بیش از 5.2 میلیارد دلار به دلیل دور زدن تحریم‌های ایران جریمه شد.

در اجلاس روز پنجشنبه جان کری به نمایندگان بانک‌های بزرگ اروپایی گفته بود که وی می‌خواهد تمام ابهام‌ها را برطرف کند و نگرانی بانک‌ها را در معامله با ایران کاهش دهد؛ اما روزنامه وال‌استریت ژورنال نوشته است که آمریکا موضع متفاوتی اتخاذ کرده است از یک سو واشنگتن به دنبال ممنوع کردن بانک‌ها و شرکت‌های آمریکایی در ارتباط با تجارت با ایران است از سوی دیگر آقای کری از بانک‌های غیرآمریکایی می‌خواهد تا نگران تجارت با ایران نباشند.

در حالی که ممنوعیت‌های تجارت با دلار آمریکا هم در سیستم بانکی آمریکا همچنان پابرجاست و افراد و شرکت‌ها مجبور به تبدیل پول‌ها به روش‌های مختلف هستند.

لوی گفته است هیچ اطمینانی مبنی بر اینکه مقامات آمریکایی روابط با ایران را چگونه تعبیر کنند وجود ندارد و آمریکا هیچ کنترل و یا نقش معناداری در این باره اعمال نمی‌کند.

رئیس بانک HSBC گفته است این بانک به دنبال شهرت جهانی و مقبولیت کامل از سوی مشتریان حتی گوشه و کنار جهان است. اما جریمه‌های آمریکا این مقبولیت را کاهش می‌دهد بنابراین تا زمانی که آمریکا موضع روشنی در این باره نداشته باشد بانک HSBC حاضر نخواهد بود به هیچ عنوان با ایران معامله کند.

بر اساس این گزارش قرار است هفته آینده هم نشستی مشابه لندن (دیدار وزیر امور خارجه آمریکا با نمایندگان بانک‌ها) در آمریکا تشکیل شود.