اندیشکده «مطالعات صلح و جنگ» در گزارشی «پیرامون آزمایشهای موشکی بالستیک ایران» در چند ماه گذشته و اشاره به انگیزشهای ایران در این مسیر نوشت: ایران انگیزشهای سیاسی منطقهای و جهانی برای آزمایش موشکهای بالستیک خود دارد. ایران با این کار نشان میدهد در حالیکه با توافق هستهای امیال هستهایش خنثی شده، اما این امر به معنی تحقیر شدن نقش این کشور از بعد منطقهای نیست.
بر این اساس، ریاض و تلآویو، متحدان آمریکا که آنها نیز دارای موشکهای بالستیک هستند، هشدار داده بودند که اگر توافق هستهای انجام شود، تهران به عرض اندام موشکی در منطقه ادامه خواهد داد. البته توافق نشان داد که آمریکا و متحدانش بیشتر نگران موضوع هستهای تا برنامه موشکی یا مداخله ایران در برخی فعالیتهای تروریستی (ادعای نویسنده) بودند.
از دیدگاه نویسنده، آمریکا در جستجوی کشوری مستحکم چون ایران برای حفظ منطقه به طوری که خارج از کنترل نشود، بوده و این کشور در برههای بر ایران و عربستان سعودی به عنوان ستونهای سیاسی در آسیای غربی تکیه کرد و ممکن است این بار نیز این کشور بخواهد گردشی به ادوار داشته باشد و البته ایران نیز توانایی اجرای این نقش را دارد.
این اندیشکده هندی با اشاره به ابعاد داخلی این مسئله برای ایران نوشت: اصولگرایان ایران هنوز نقش برجستهای دارند و در تقابل با میانهروها به رهبری «حسن روحانی» رئیس جمهور و «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه هستند و برخی اصولگرایان ایران معتقدند برجام در آینده منجر به روابط بین ایران و آمریکا میشود، همچنین با توجه به انتخابات ( اسفند ماه 94) و موضوع سیاست خارجی ایران در برنامههای کاری دولت، این آزمایش موشکی پیامی به اصولگرایان مبنی بر این بود که توافق هستهای به معنای بهبود روابط با غرب یا اینکه ایران در مسیر کشور دست نشانده غرب شود، نیست.
اندیشکده مطالعات صلح و جنگ در ادامه این گزارش با اشاره به نگاه فراتر ایران در انجام آزمایشهای موشکی نوشت: این آزمایش موشکی برای دو طرف (ایران و آمریکا) کاربرد سیاسی داشته و دارد. ایران از این آزمایشها برای تاکید بر قدرت نمایی منطقهای و ساکت کردن مخالفان داخلی توافق هستهای استفاده کرده است. واکنش آمریکا نیز به این آزمایشهای موشکی سعی در اعمال تحریمهایی است که آزار دهنده نیستند. هرچند که این دو کشور نگرانی دیگری نیز دارند. اگر اعضای کنگره آمریکا موضع به شدت مخالفی را علیه آزمایش موشکی ایران اتخاذ کنند، این امر میتواند اثرات جانبی بر توافق هستهای و جلب نظر ایران برای همکاری در دیگر امور منطقه گذارد.
در خاتمه این مطلب نویسنده مدعی شده است: با توجه به سال 2016 به عنوان سال انتخابات برای ایران و آمریکا، میتوان موضعگیری مشخص ناشی از نمایش قدرت را انتظار داشت و آزمایشهای موشکی بالستیک ایران ترفند سیاسی دیگری از این نوع است که میتواند کاربردهای مختلفی داشته باشد.