این عضو مجلس خبرگان رهبری در گفت و گو با خبرآنلاین، در پاسخ به سوالی که به موضوع دعوت سیدحسن خمینی به آزمون خبرگان و عدم حضور وی اشاره داشت، گفت: بنده در رابطه با دعوت به آزمون حاج حسن آقای خمینی مستقیما و مستقلا حرفی نمی زنم. اینکه شورای نگهبان از آقایان دعوت کرده یا نکرده و آنها می گوید که دعوت شده یا نشدهاند؛ موضوعی نیست که از آن مطلع باشم. چون نمیدانم این دعوت انجام شده یا نه و چرا دعوت شدگان در انتخابات حضور نیافتهاند.
وی با بیان اینکه قانون برای نامزدهای انتخابات خبرگان، «شرط اجتهاد» را در نظر گرفته است، ادامه داد: متولی و مرجع تشخیص اجتهاد نامزدها نیز، شورای نگهبان است.
به گفته وی، شورای نگهبان برای بررسی احراز صلاحیت های علمی نامزدهای خبرگان و تشخیص اجتهاد آنان، چهار راه را اعلام کرده است. یکی اینکه اجتهاد افراد آنقدر مشهور باشد که حوزه ها و علما و فقها این را بدانند. مانند مراجع و افراد صاحب فتوا که همه در حوزههای درسی و ... از اجتهاد آنان خبر دارند. از کسانی که در چنین حدی از فقاهت و اجتهاد هستند، آزمون نمی گیرند.
هاشمزاده هریسی ادامه داد: کسانی که چندین کتاب تحقیقی فقهی نوشته اند، نیز اجتهادشان مشخص است. چون اینگونه کتاب ها را فقط مجتهدین می توانند بنویسند. برای همین است که در مورد برخی کاندیداها، شورای نگهبان در تایید اجتهادشان به جزوه هایشان استناد میکند.
وی در تشریح سومین راه تشخیص اجتهاد نامزدهای خبرگان نیز به کلاسهای درس آنان در حوزههای علمیه اشاره کرد و گفت: کلاسهای درس برخی از آقایان در میان فضلا و علما جا افتاده است. کسانی که مجتهد نباشند، نمی توانند چنین کلاس هایی را برگزار کنند.
این عضو مجلس خبرگان ادامه داد: به جز کسانی که شهرت به اجتهاد دارند، کتب تحقیقی نشان دهنده اجتهاد دارند ویا کلاسهای درسشان نشان دهنده اجتهادشان باشد؛ دیگران باید در آزمون تشخیص اجتهاد شرکت کنند. یعنی اگر کسی هیچ یک از این سه ویژگی را نداشته باشد، شورای نگهبان ناچار است که از طریق آزمون اجتهادش را تشخیص دهد.
وی افزود: در رابطه با سیدحسن آقا اطلاع ندارم که به آزمون دعوت شده است یا نه، اما می توانند به جزوات تحقیقی او مراجعه کرده و اکتفا کنند و یا به حوزه درسی او مراجعه کنند و اصلا به امتحان دعوتش نکنند. اگر هم اینها را کافی ندانند و تشخیص دهند که باید به آزمون دعوتش کنند هم لابد تشخیصشان بوده است. گویا شورای نگهبان گزینه چهارم را انتخاب کرده و جزوه و کتب و کلاس وی را ملاک قرار نداده و می خواهد از طریق امتحان اجتهاد او را تشخیص دهد؛ در حالیکه او به دلیل جزوه و کلاسش می گوید که نیازی به حضور در آزمون ندارد.
هاشم زاده هریسی که می گفت «نظر دادن ما در این مورد تاثیری ندارد»، یادآور شد که راههای تشخیص اجتهاد نامزدها از سوی شورای نگهبان در قانون نیامده و شوار نگهبان در این زمینه میتواند از راهی که میتواند اقدام به احراز اجتهاد کاندیداها کند. آنها خودشان این مقررات و چهار راه را انتخاب کردهاند که به نظر معقول می آید.