یانکی‌ها در انتظار سه‌تایی شدن

به گزارش افکارخبر، موضوع تفاهم برجام که دستمایه جنگ داخلی جمهوری‌خواهان با دموکرات‌ها قرار گرفته است، بامداد امروز(سه شنبه به وقت محلی) به شکلی ناخواسته موجب تحقیر مجدد یانکی‌های جنگ‌طلب در مقابل ایران شد.

به گزارش نیویورک تایمز، دموکرات‌های سنا برای بار دوم در رای گیری درباره قطعنامه‌ای علیه تفاهم برجام، جمهوری‌خواهان را شکست دادند. اگر اکثریت جمهوری‌خواه سنا می‌توانستند در رأی‌گیری روز سه‌شنبه ۶۰ رأی موافق جلب کنند، کفایت مذاکرات بر سر توافق هسته‌ای اعلام می‌شد و سنا می‌توانست به رأی‌گیری در مورد آن بپردازد. ۴۲ سناتور دموکرات مانع پیروزی جمهوری‌خواهان شدند تا اوباما برای اجرای تفاهم برجام ناچار به استفاده از حق وتو نشود.

کفایت مذاکرات درباره توافق هسته‌ای ایران، پنجشنبه گذشته نیز در سنای آمریکا به رأی گذاشته شد اما با توجه به مخالفت ۴۲ سناتور آمریکایی با آن، نتوانست حدنصاب لازم را کسب کند. به این ترتیب برای دومین بار در کمتر از یک هفته، جمهوری‌خواهان در متقاعد کردن سه ‌پنجم سناتورها برای اعلام کفایت مذاکرات ناکام ماندند.

نکته دردناک برای جمهوری خواهان این بود که این بار ۵۶ سناتور رای مثبت به رد تفاهم برجام دادند در حالی که در رای گیری قبل ۵۸ سناتور به آن رای مثبت داده بودند. سناتور های جمهوری‌خواه «رند پاول» و «لیندسی گراهام» که هر دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری هستند این بار در رای گیری شرکت نکردند.

جمهوری‌خواهان در نطق‌های جنگ‌طلبانه خود با استناد به نظرسنجی رسانه های صهیونیستی مدعی نگرانی مردم آمریکا از تفاهم برجام بودند.

پیروزی فیلی باستر بر کمپین مخالفان ایران

برگزاری دومین رای گیری و شکست دوم فیل‌ها، آخرین اقدام جمهوری‌خواهان در سنا شمرده نمی شود. «میچ مک کانل» ‌رهبر اکثریت سنا که از نتیجه این تلاش ها ناخرسند بود، برنامه ریزی برای برگزاری سومین رای گیری را روز پنجشنبه آینده انجام داده‌است. موضوع این تلاش نیز جلوگیری از اقدام اوباما در لغو تحریم های ایران است، مگر آنکه جمهوری اسلامی، رژیم جعلی صمیونیستی را به عنوان یک حکومت و کشور به رسمیت بشناسد و آنچه که زندانیان آمریکایی در تهران خوانده می‌شوند را آزاد کند.

رهبر جمهوری‌خواهان سنا همچنین گفت: «شکست جمهوری‌خواهان در جلوگیری از تفاهم برجام یک پیروزی زشت برای طرف مقابل بوده است.»

در سوی دیگر هری رید رهبر اقلیت دموکرات سنا پیش از رای گیری دوم درباره کفایت مذاکرات درباره توافق هسته ای با ایران اعلام کرد سناتورهای دموکرات به هیچ وجه در رای گیری های دوباره رای و نظر اولیه خود در حمایت از توافق هسته ای با ایران را تغییرنخواهند داد.

دموکرات ها از شیوه «فیلی باستر» برای حمایت از توافق هسته ای با ایران استفاده می کنند و تلاش دارند با به پایان بردن وقت قانونی سنا برای رای گیری، جمهوریخواهان سنا را ناکام گذارند. دموکرات‌ها که تاکنون دو مرتبه جمهوری‌خواهان را شکست دادند، احتمالا روز پنج شنبه نیز هت‌تریک کرده و آنها را ناکام می‌گذارند.

طبق قانون سنا، هیچ محدودیتی برای بحثدرباره طرح ها و لوایح پیش از تصویب وجود ندارد. بر این اساس فیلی باستر به شیوه ای گفته می شود که سناتورهای یک حزب تلاش می کنند برای رای گیری نشدن و سپری شدن دوره قانونی تصویب یک طرح یا لایحه با سخنرانی های طولانی و ارایه پیشنهاد های متمم بحثدرباره یک طرح یا لایحه را به درازا بکشانند تا دوره تصویب آن منقضی شود و سنا نتواند درباره آن رای گیری کند.

پیش از این در روز جمعه ۲۰ شهریور ماه مجلس نمایندگان آمریکا، در اقدامی نمادین طرح تأیید توافق هسته‌ای ایران با شش قدرت جهانی(برجام) را با ۲۶۹ رأی مخالف در مقابل ۱۶۲ رأی موافق، رد کرد. به فرض اگر روز پنج شنبه جمهوری خواهان طرح خود را بر علیه تفاهم برجام به نتیجه برسانند این تصمیم آنها مانع اجرایی شدن توافق برجام نمی شود و رئیس جمهوری آمریکا ملزم است که تعهدات خود را عملیاتی کند.

ایران برنده جنگ داخلی جنوبی ها با شمالی ها

علاوه بر سناتورهای جمهوری‌خواه، نمایندگان کنگره و فرمانداران این حزب نیز کارزارهای تبلیغاتی بزرگی را علیه ایران و تفاهم برجام راه انداخته‌اند. در این میان کاندیداهای جمهوری‌خواه برای انتخابات الکترال۲۰۱۶ تهدید کرده‌اند که مانع اجرایی شدن تفاهم برجام می شوند. در پشت پرده نگاه یانکی‌های جنگ‌طلب می توان گفت که نام ایران در واقع دستمایه جنگ داخلی جنوبی‌ها با شمالی‌ها قرار گرفته است.

تهران نبض انتخابات الکترال سال آینده را از هم اکنون در دست گرفته است و می‌تواند به نوعی مستاجران بعدی کاخ سفید را تعیین کند. ناکامی‌های زنجیره‌ای جمهوری‌خواهان در مقابله با برجام و موفقیت احتمالی تفاهم ایران می‌تواند به عنوان بزرگ‌ترین برگ برنده اوباما برای کاندیدای دموکرات‌ها مورد بهره برداری قرار گیرد.

دموکرات‌ها با انگشت گذاشتن روی هزینه های جانی و مالی جنگ‌هایی که جورج بوش آغاز کرده بود و مانور روی حل کردن بحران پرونده اتمی ایران در کنار موضوعاتی نظیر طرح بیمه اجتماعی اوباماکر یا حتی حل معظل مهاجران لاتین تبار، می خواهند کلیددار کاخ سفید بمانند.

در میان زدو خوردهای در گرفته جمهوری‌خواهان هم در صورت تسخیر کاخ سفید با کار آسانی مواجه نخواهند بود. به گفته سیدعباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران، «تفاهم ایران و گروه ۱ + ۵ به تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد رسیده است که این موضوع به نوعی الزام حقوق بین‌الملل برای طرفین ایجاد می‌نماید. قطعنامه شورای امنیت به نوعی ضمانت اجرایی ایجاد کرده است که اگر دولت آمریکا آن را نقض کند، به نوعی تعهدات و الزامات بین‌المللی ایالات متحده را نقض کرده است که هزینه‌های سنگینی برای آمریکا خواهد داشت.»

در صورت لغو تفاهم برجام از سوی طرف آمریکایی، ایرانی‌ها می‌توانند فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای خود را از سربگیرند.

مساله اساسی برای جمهوری خواهان یا هر جریانی که بخواهد تفاهم برجام را لغو کند این است که شرکای اروپایی ایالات متحده حاضر به پذیرش از سرگیری تحریم‌های خصمانه علیه ایران نیستند. در عین حال هرگونه تحرک نظامی یا حتی دیپلماتیک بر علیه تهران به دلیل عدم پشتوانه بین‌المللی با شکست مواجه خواهد شد.