مذاکرات هسته‌یی " ژنو ۲ " فردا آغاز می‌شود

به گزارش افکارنیوز، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان و ریاست هیات ایرانی که برای شرکت در اجلاس یونسکو به فرانسه سفر کرده است، امشب(سه‌شنبه)، وارد سوییس می‌شود.

سید عباس عراقچی معاون حقوقی و بین‌الملل وزیر خارجه، مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزیر خارجه، حمید بعیدی نژاد مدیرکل سیاسی و بین‌الملل وزیر خارجه، داوود محمدنیا مشاور حقوقی وزیر خارجه و محمد امیری مدیرکل امور پادمان‌های سازمان انرژی اتمی سه شنبه وارد شهر ژنو شدند.

این دور از مذاکرات نیز مثل مذاکرات ژنو ۱ با حضور آقای ظریف و خانم اشتون آغاز می‌شود و پس از آن نشست به ریاست معاونان دو طرف ادامه پیدا خواهد کرد و در نهایت در نشست پایانی مذاکرات، مسائل طرح شده با حضور وزیر خارجه ایران و نماینده ۱ + ۵ اعلام می‌شود.

ظریف که در پاریس به‌سر می‌برد در دیداری با وزیر خارجه فرانسه در ارتباط با مساله هسته‌یی، به گفت‌وگوهای سازنده ایران و ۱ + ۵ در نیویورک، ژنو و وین اشاره و روند این مذاکرات را رو به جلو توصیف کرد و گفت: امیدوارم با جدیت دو طرف در گفت‌وگوهای آتی ایران و ۱ + ۵ در ژنو این روند ادامه یابد.

او هم‌چنین با اشاره به ضرورت رفع نگرانی‌های دو طرف، بر لزوم محترم شمردن حقوق جمهوری اسلامی ایران در استفاده از فن‌آوری هسته‌یی صلح‌آمیز تاکید کرد.

لوران فابیوس نیز در این دیدار با اشاره به فضای جدید در مذاکرات میان ایران و ۱ + ۵ و با تاکید بر ضرورت اعتمادسازی متقابل، تصریح کرد که لازم است به افکار عمومی نشان دهیم که پیشرفت در این مسأله امکان‌پذیر است.

وی حل مساله هسته‌یی از طریق گفت‌وگو را مورد توجه قرار داد و با اشاره به سیاست فرانسه در مخالفت با سلاح هسته‌یی، تصریح کرد که ایران کاملاً حق استفاده از انرژی هسته‌یی را دارد.

هم‌چنین وزیر امور خارجه کشورمان در گفت وگویی در پاریس تفاهم هسته‌یی درباره ایران را ممکن دانست و گفت: باور دارم که رسیدن به تفاهم امکان‌پذیر است. اما تنها از جانب خودمان می‌توانیم صحبت کنیم، نه از طرف دیگر.

او در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ در عین حال نرسیدن به توافق در ژنو را " فاجعه " ندانست.

وزیر امور خارجه ایران گفت: در مذاکرات پیشرفت زیادی داشته‌ایم و نیاز به برداشتن چند گام دیگر داریم. ما آماده برداشتن آن‌ها در ژنو هستیم. اما اگر در ژنو برداشته نشود، آماده برداشتنِ این گام‌ها در دور بعد هستیم.

وی تاکید کرد که هم‌چنان بی‌اعتمادی زیادی برای ایران درباره نگرش، رفتار و رویکرد برخی از اعضای گروه ۱ + ۵ وجود دارد، اما ایران با حسن نیت وارد مباحثات خواهد شد.

کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که وزیر خارجه اتحادیه اروپاست، سرپرستی تیم مذاکره کننده ۱ + ۵ را برعهده دارد و هلگا اشمید، معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا، ژاک اودیبر معاون وزیر خارجه فرانسه، سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه، هانس دیتر لوکاس معاون وزیر خارجه آلمان، سایمون گس معاون وزیر خارجه‌انگلیس و وانگ مین به نمایندگی از چین در مذاکرات ایران و گروه ۱ + ۵ حضور دارند.

سید عباس عراقچی پیش از این به ایسنا گفته بود: انتظار داریم در ژنو ۲ وارد بحث‌های " محتوایی " شویم و بتوانیم درباره " محتوا " به سمت توافق پیش رویم.

مذاکره کننده ارشد ایران با ۱ + ۵ در پاسخ به این پرسش که مذاکرات کارشناسی ایران و ۱ + ۵ در وین چه چشم‌اندازی پیش‌ روی هیات مذاکره‌کننده ایران قرار داده است؟ گفت: فعلا در مرحله‌ای هستیم که دو طرف ایده‌های کلی خود را بیان می‌کنند. ما در رابطه با چارچوب مذاکراتی به تفاهم رسیدیم، اما در محتوا هنوز به طور کامل بحث‌ها را آغاز نکرده‌ایم. دو طرف بیش‌تر در حد بیان نقطه‌نظرات کلی مباحثرا دنبال کردند، اما در طول مذاکرات امیدواریم درباره جزییات به نتیجه برسیم.

او درباره فضای حاکم بر مذاکرات کارشناسی میان ایران و ۱ + ۵ تاکید کرد: فضای کلی مذاکرات مثبت، جدی و واقعی بود و با روحیه مثبت و سازنده‌ای صورت گرفت.

عراقچی درباره به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌یی " ژنو ۲ " گفت: هر دو طرف برای انجام مذاکرات جدی هستند، اما هنوز قضاوت درباره این‌که مذاکرات خیلی خوب است و به خوبی پیش می‌رود، زود است. مثبت ارزیابی کردن مذاکرات به معنای این است که دو طرف در گفت‌و‌گوها جدی بوده‌اند، اما قضاوت درباره به نتیجه رسیدن مذاکرات هنوز زود است.

معاون وزیر امور خارجه گفت: انتظار ما این است که مذاکرات درباره محتوای گام‌ها و هدف مشترک به صورت متقابل ادامه پیدا کند. قرار نیست آن‌ها برای ما پاسخی داشته باشند، بلکه قرار است در چارچوبی که با یکدیگر توافق شده است، مذاکره کنیم و دو طرف ایده‌های‌شان را که در مذاکرات " ژنو ۱ " مطرح کردند و در نشست‌های کارشناسی مورد بحثقرار گرفت به یکدیگر نزدیک‌تر کنند.

وزیر خارجه ایران در مذاکرات ۲۳ و ۲۴ مهرماه در ژنو، طرح پیشنهادی جدید ایران با عنوان «پایانی بریک بحران غیر ضروری؛ آغازی برای افق های جدید» را که شامل یک هدف مشترک، گام اول و گام آخر می‌شود، به طرف مقابل ارائه کرد و در پایان دو روز مذاکرات فشرده دو طرف فضای گفت‌وگوها را مثبت و سازنده توصیف کردند.