رفتارهای یکجانبه دولت آمریکا در دوران پس از جنگ سرد و فروپاشی شوروی باعث شده تا کشورها در پی یافتن راه هایی برای کاهش تاثیرپذیری از این اقدامات باشند. در سال های اخیر نیز تصمیمات و تحریم های یکجانبه واشنگتن که صدای اعتراض بسیاری را نیز بلند کرده، این وضعیت را تشدید کرده که یکی از اصلی ترین گام ها در این جهت، دلارزدایی بوده. البته، این مفهوم به تازگی در محافل سیاسی و اقتصادی کشورمان بسیار رایج شده که به نظر می رسد، در موارد زیادی نیز شعاری و تبلیغاتی است. در واقع، این موضوع که می توانسته راهکاری در جهت دور زدن تحریم ها و رفتارهای یکجانبه گرایانه آمریکا باشد، اکنون به یک زمین بازی سیاسی و رسانه ای در کشورمان تبدیل شده است.
در این بین، مدل رفتاری روسیه در بهره گیری از این ترفند را می توان الگوی موفق و قابل اعتنایی دانست که بخشی از تحریم های امریکا علیهش را ناکارآمد کرده یا اثرگذاری اش را کاهش داده است.
روسیه در سال 2015، مراودات مالی اش با چین به عنوان یک شریک راهبردی اقتصادی، بر پایه دلار بود. آمارها نشان می دهد 90 درصد مراودات طرفین بر پایه دلار صورت گرفته اما بعد از تقابل تجاری آمریکا با چین و مناقشات سیاسی و نظامی با روسیه، این دو کشور برنامه ای را اجرایی می کنند که تا سال 2019، این رقم به 51 درصد می رسد. اما شگفت انگیز، سال 2023 بوده که به حدود 5 درصد رسیده! این یعنی یک دلارزدایی موفق و بی نقص در کمتر از 10 سال.
در واقع، روسیه که درگیر مشکلات تحریمی و جنگی متعددی است، توانست با یک تدبیر و برنامه اقدام مشترک موفق با چین، یک فرار تحسین برانگیز از دلار و فشارهای ناشی از وابستگی آن داشته باشد. این یعنی دلارزدایی ...