سریال پربیننده یلواستون که پخش آن از سال ۲۰۱۸ آغاز شد و تا کنون پنج فصل از آن پخش شده و دو اسپین آف هم از روی آن ساخته شده، روایتگر یک زمیندار بزرگ است که اجدادش این زمینها را از دست مالکان اصلیاش یعنی سرخپوستها درآوردهاند و موضوع این سریال کشمکشی است که بر سر این زمینها بین جان داتون با بازی کوین کاستنر، سرخپوستها و سرمایه دارانی است که میخواهند در نزدیکی مزرعه داتون یک مکان تفریحی احداث کنند.
جان داتون که شخصیت اصلی این سریال است بر روی کارگران خود به مانند حیوانات با آهن گداخته علامت زده است تا این گونه وفاداری کارگران را به خود ایجاد کند و از طرفی هم جان داتون خود را برای همیشه نسبت به کارگرانی که با آهن گداخته بر روی بدنشان علامت زده متعهد میداند، اما وی به کارگرانی که این علامت را ندارند هیچ گونه تعهدی ندارد و هرگاه درگیری رخ میدهد به راحتی آنها را از میان برمیدارد.
این امر نمایانگر برده داری نوین در کشوری است که خود را مهد دموکراسی میداند. کارگرانی که برای یک لقمه نان باید شب و روز در یک مزرعه آن هم جدای از خانواده خود باشند و اگر مثل حیوانات بر بدنشان علامت کارفرمای خود را نداشته باشند نمیتوانند در آن مزرعه باقی بمانند.
روابط کارفرما و کارگران در سریال یلواستون در واقع نمادی از سیاستهای اعمالی آمریکا در قبال کشورهای دیگر است. کشورهایی که آمریکا آنها را دوست خود میداند در واقع باید مطیع اوامر ایالات متحده باشند تا در مسائلی نظیر تحریم برخی کشورها از سیاستهایش پیروی کنند وگرنه در صورت سرپیچی از اعمال تحریمها، همان کشور به اصطلاح دوست مورد عتاب دولتمردان آمریکایی قرار میگیرد.
سریال یلواستون در قسمت دهم از فصل سوم که در سال ۲۰۲۰ ساخته شده، به توافق برجام و نقض عهدی که از طرف آمریکا در توافق هستهای شده، اشاره میکند. نکته جالب اینجاست که سکانس مذکور مربوط به بازیگرانی است که نقش سرخپوستان را بازی میکنند و به دنبال زمینهای از دست رفته آبا و اجدادی خود هستند.
سرخپوستهایی که در عالم واقعیت توسط سفیدپوستهای اروپایی به خاک و خون کشیده شدند و سرزمینهایشان توسط آنها غصب شد لذا شنیدن دیالوگهایی مبنی بر بدعهدی ایالات متحده در برجام و زدن زیر توافقاتی که امضا کرده مثل توافق با ایران، آن هم از بازیگرانی که نقش سرخپوستها را در سریال یلواستون بازی میکنند نشان میدهد که مردم ایالات متحده هم به خوبی میدانند که دولت آمریکا قابل اعتماد نیست.
خروج آمریکا از برجام با دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۱۸ زمینه ساز بدعهدی اروپاییها در توافق هستهای بود چرا که پیرو سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران شدند و اقدام خاصی هم در راه اندازی کانال مالی اینستکس نکردند و حالا هم حرف از تمدید تحریم تسلیحاتی ایران میزنند. تحریمی که ساعت ۰۳:۳۰ دقیقه بامداد روز یکشنبه ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ مطابق با ۲۷ مهر ۱۴۰۲ به طور رسمی به پایان میرسد.
تروییکای اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) برای توجیه تمدید تحریم تسلیحاتی کشورمان نقض توافق برجام از سوی ایران، فروش پهپاد به روسیه و احتمال فروش موشکهای بالستیک به این کشور را عنوان کرده است.
بنبست مکزیکی
سارا فلاحی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان در این باره گفت: تمدید تحریم تسلیحاتی ایران غیرقانونی است، چون تعهداتی که کشورهای اروپایی در برجام داشتند انجام نشد و ما هم مسیرهایی را داریم برای اینکه بتوانیم با غربیان مقابله کنیم.
وی ادامه داد: غربیان در برجام تعهداتی دادند، اما در بزنگاههای مختلف تعهدات خود را زیر پا میگذارند و قطعا اگر بخواهند به این منوال ادامه دهند درواقع منافع خودشان در منطقه در خطر میافتد و با چالشهای اساسی مواجه میشوند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: به تروییکای اروپایی هشدار میدهیم در مسیری که ضد تعهداتشان در برجام است حرکت نکنند چرا که اگر ما واکنش نرم افزاری، اقتصادی و سیاسی نشان دهیم قطعا خسارتش متوجه کشورهایی میشود که تعهداتشان را زیر پا گذاشتند.
نماینده مردم ایلام در مجلس بیان کرد: تروییکای اروپایی میخواهد بن بست مکزیکی را علیه ایران ایجاد کند. بنبست مکزیکی به شرایطی میگویند که همه دستشان بر روی ماشه است و همه در یک بنبستی گرفتار شدهاند و منتظرند ببینند چه کسی اولین شلیک را انجام میدهد که منطقه را بهم بریزد لذا تروییکای اروپایی میخواهد ایران را در فشار سیاسی، اقتصادی و تسلیحاتی قرار دهد و ما را وادار به واکنشهای غیرمنطقی کنند، اما ایران با سیاست خارجی خود که مبتنی بر عقلانیت است در دام این تلهها گرفتار نمیشود.
وی با بیان اینکه اتفاقاتی که میافتد باید در راستای حفظ منافع ملی ما باشد، گفت: سیاستمداران ما با طرف غربی تعاملاتی داشتند و آوانسهایی دادند و نباید از این به بعد بر سر منافع ملی ما از مسیر تعامل غیرسازنده با برخی کشورها پیش بروند چرا که کم کم کارشان به جای رسیده است که از تمامیت ارضی ما صحبت میکنند و یک هماهنگی و هم آوایی با تجزیه طلبان داشتند لذا معتقدم دولت ما به پشتوانه مردم میتواند این واکنش منطقی را داشته باشد.
فلاحی اظهار کرد: یکی از ترسهای غربیان این است که ما در حوزه فناوری هستهای یک مسیر متفاوتی را نسبت به گذشته طی کنیم که قطعا این امر یکی از کنشهایی است که میتواند آنها را به واکنش وادار کند.
وی بیان کرد: گزینههای زیادی بر روی میز داریم که یکی از آنها این است که در حوزه فناوری صلح آمیز هستهای ما هم دیگر تابع تعهداتی که دادیم نخواهیم بود، چون قرار نیست که ما متعهد باشیم و آنها غیرمتعهد بنابراین اگر یک گام بردارند ما هم یک گام برمیداریم وگرنه بخواهند نقض تعهدات کنند قطعا ما هم در مقابلشان میایستیم.
اروپای عصبانی
با توجه به اینکه بر سر برجام بدعهدیهای زیادی شده دیگر نباید منتظر توافق هستهای ماند البته نباید هم از آن خارج شد تا بهانهای به دست غربیها ندهد.
پس از امضای برجام، غربیان حرف از برجام موشکی، مباحث حقوق بشری و مسائل منطقهای میزدند که ایران به غیر از توافق هستهای هیچ یک از موارد دیگر را نپذیرفت چرا که از ابتدا مذاکرات حول محور برنامه هستهای ایران بود و دیگر ضرورتی وجود نداشت که با غربیان در مباحث دیگر وارد مذاکره شویم همچنین برنامه موشکی ایران در چارچوب دفاع بازدارنده است و سلاحهای متعارف در اختیار نیروهای مسلح کشورمان است.
مباحث حقوق بشری هم که همواره دستاویز غربیها برای تحریم ایران بوده تا با اعمال فشار بر کشورمان بتوانند بر سیاستهای ضد بشری خود سرپوش بگذارند و هیچ گاه به جنایتهای حقوق بشری خود مثل تحریم دارو اشاره نمیکنند.
در مسائل منطقهای هم ایران با دوستان خود در حال حل مسائل است که از جمله آن برقراری مجدد روابط دیپلماتیک با عربستان سعودی با نقش آفرینی چین است.
نکته جالب اینجاست که حتی عربستان هم حاضر نشد در بحث برقراری مجدد روابط با ایران به سمت اروپا دست دراز کند و از نظرات و یا نقش آفرینی آنها استفاده کند لذا این امر باعث عصبانیت اروپاییها شده است و تمدید تحریم تسلیحاتی ایران توسط تروییکای اروپایی یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان به دلیل نادیده گرفتن آنها در تحولات منطقه است به همین دلیل با اعمال فشار میخواهند راه مداخلات خود را باز کنند.