در بزرگترین تحول داخلی در اوکراین از زمان آغاز عملیات ویژه نظامی روسیه در این کشور، الکسی رژنیکوف، وزیر دفاع اوکراین از کار برکنار شد.
برکناری رژنیکوف که از چند ماه قبل از جنگ عهدهدار وزارت دفاع اوکراین بود، قطعا تبعات سنگینی برای دولت و نیروهای مسلح اوکراین برجا خواهد گذاشت. از یک سو وزارت دفاع مرکز تصمیمگیری و اقدام در بحبوحه جنگ این کشور با روسیه است و از سوی دیگر رژنیکوف در خط مقدم جذب کمکهای مالی و تسلیحاتی از غرب بود و نقش مهمی در قانع کردن رهبران غربی برای حمایت نظامی از این کشور در برابر روسیه بازی کرده بود.
* علت برکناری رژنیکوف
1- از زمان شروع جنگ، گزارشهای گستردهای در زمینه فساد در نیروهای مسلح و ارتش اوکراین مخابره شده است. رسوایی لباسهای نظامی که در آن تجهیزات معمولی سربازان و نظامیان به چند برابر قیمت واقعی به دست نیروهای مسلح میرسید، یکی از این پروندههاست. فساد در تهیه تدارکات و مواد غذایی برای ارتش نیز یک رسوایی دیگر برای وزارت دفاع تحت فرماندهی رژنیکوف بود. طبق گفته رسانههای اوکراینی، پیمانکارانی که برای نظامیان حاضر در جنگ مواد غذایی تهیه میکردند، نرخهایی بالاتر در مقایسه با بازار دریافت کردند. بر اساس گزارشها، پیمانکاران مواد غذایی را به نظامیان اوکراینی بین ۲ تا 3 برابر قیمت واقعی میفروختند.
علاوه بر اینها، ارتش اوکراین در دفاتر ثبتنام و جذب نیروی نظامی با فساد گسترده روبهرو است. طبق گزارشها، مقامات این دفاتر برای لغو یا به تاخیر انداختن زمان اعزام مشمولان خدمت اجباری به جنگ رشوه دریافت میکردند. فروش تسلیحات اهدایی غرب به اوکراین در بازار سیاه تسلیحات از دیگر موارد رسواییهای مالی و فساد در ارتش اوکراین است. همچنین گزارشهای متعددی وجود دارد که در موضوع خرید تسلیحات، دولت کییف صدها میلیون دلار از جمله به شرکتهای دولتی اوکراین برای تسلیحاتی پرداخت کرده که یا هرگز تحویل نشدند یا تحویل آنها ماههاست به تأخیر افتاده.
2- مساله فساد در ارتش اوکراین چیز جدیدی نیست و از زمان آغاز جنگ گزارشهای متعددی در این زمینه منتتشر شده است. از سوی دیگر رژنیکوف قرار بود در آینده نزدیک به آمریکا سفر و با لوید آستین، وزیر دفاع این کشور دیدار و گفتوگو کند. در چنین شرایطی برکناری وی از وزارت دفاع بسیار غیرمنتظره بود و به همین دلیل ناظران سیاسی موضوع برکناری رژنیکوف را چیزی فراتر از مساله فساد میدانند و آن را به مساله شکستهای پیدرپی ارتش اوکراین طی ماههای اخیر نسبت دادهاند.
ضدحملات بهاره ارتش اوکراین که قرار بود به بازپسگیری مناطق تحت کنترل روسیه منجر شود هیچ پیشرفتی نداشته است و بهرغم ارسال تسلیحات نظامی پیشرفته غربی برای موفقیت این ضدحملات، رویکردهای ارتش و وزارت دفاع اوکراین کاملا شکست خورده است.
اظهارات ولودیمیر زلنسکی درباره برکناری رژنیکوف از وزارت دفاع نیز فرضیه را پررنگ میکند. رئیسجمهوری اوکراین طی سخنرانی شبانه خود در این باره گفت: «رژنیکوف بیش از ۵۵۰ روز از این جنگ تمامعیار را پشت سر گذاشت. معتقدم وزارت دفاع اوکراین به رویکردهای جدید نیاز دارد».
رئیس دفتر روزنامه نیویورکتایمز در کییف نیز میگوید: تصمیم به برکناری رژنیکوف همزمان با ضدحملات آهسته اوکراین که دستاورد چندانی جز چند قلمرو کوچک در جنوب و شرق برای این کشور نداشته، اتخاذ شده است.
3- اما به نظر میرسد جامعه سیاسی، مدنی و رسانهای اوکراین نظر متفاوتتری در این زمینه دارد و آنها خواهان تغییر اساسی در راس دولت اوکراین هستند. مردم اوکراین رسواییهای مالی در قراردادها، فساد گسترده در دولت و ارتش اوکراین و همچنین شکست ضدحملات در برابر روسیه را تنها متوجه رژنیکوف و مقامات ارتش و وزارت دفاع نمیدانند بلکه انتقادات تند و تیزی نسبت به کل دولت زلنسکی و شخص وی دارند. اوکراینیها نگران آینده این کشور هستند و رویکرد فعلی را بویژه بعد از شکست ضدحملات ارتش علیه روسیه و عدم تمایل کییف برای حلوفصل سیاسی بحران از طریق مذاکره درست نمیدانند. به نظر میرسد زلنسکی، رژنیکوف را سپر خود کرده است تا با برکناری وی از وزارت دفاع، او را مسؤول ناکامیهای ماههای اخیر و پروندههای فساد در این کشور معرفی کند و خود را از مهلکه نجات دهد.
یک مقام اوکراینی در دفتر ریاستجمهوری این کشور گفته است: افزایش انتقادهای گروههای سیاسی و مدنی اوکراین، گزارشهای رسانهای از فساد گسترده، رسواییهای مالی و ناکامی ارتش در بازپسگیری مناطق از دست رفته نشان میدهد اوکراین به یک رهبر جدید نیاز دارد و تنها تغییر وزیر دفاع کافی نیست.
این در حالی است که دولت اوکراین به بهانه شرایط جنگی قصد ندارد در سال آینده انتخابات ریاستجمهوری برگزار کند. در چنین شرایطی احتمال تشدید بحران و تنشهای داخلی سیاسی در اوکراین در سال آینده چندان دور از ذهن نیست.
مهدی گرگانی