« حسن کاظمی قمی »، نماینده ویژه رئیسجمهور ایران در امور افغانستان و سرپرست سفارت سفیر ایران در کابل در رشته توئیتی نوشت: پایبندی طرف افغان و عمل به بخشی از مفاد معاهده سال ۱۳۵۱ ه.ش رودخانه هیرمند میان دولتین که منجر به بازدید تیم فنی جمهوری اسلامی ایران از ایستگاه آبسنجی دهراود که مبنای سنجش سال آبی نرمال است، نشانه مثبتی بر آغاز تعاملات سازنده در اعتماد سازی و حسن همجواری می باشد.
سفیر ایران در کابل افزود: طبق نظر کارشناسان اعزامی که جریان آب در ایستگاه آبسنجی دهراود را مشاهده و اندازه گیری نمودهاند، (میزان جریان آب در حال عبور در مرداد ماه ۱۴۰۲) کمتر از میزان ماهانه یک سال آبی نرمال گزارش شده است.
این مقام ایرانی تاکید کرد: انتظار می رود با استمرار در ارسال منظم ماهانه، اطلاعات و شاخص های آبسنجی، بازدیدهای بهنگام از این ایستگاه و تعیین دقیق میزان کم آبی و ترسالی هر سال، مقدار حقابه ایران از رودخانه هیرمند به درستی و با عدالت اندازهگیری و مطابق بند ب ماده ۳ معاهده به طرف ایرانی تحویل شود.
پیش از این نیز حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در کابل اعلام کرده بود که کارشناسان ایرانی برای اولین بار با هدف رفع معضل حقابه این کشور از رود هیرمند، از شهرستان دهراوود ارزگان بازدید کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: این اولین بار است که متخصصان ایرانی از ایستگاه سنجشآب در منطقه "دهراود" بازدید میکنند.
سفیر ایران در افغانستان در ادامه گفت طبق معاهده، ما میتوانیم نسبت به ادعای طرف مقابل مبنی بر کمبود آب تشکیک و ادعا را راستیآزمایی کنیم.
در همین حال «مولوی عبدالکبیر»، معاون سیاسی نخست وزیر طالبان نیز در مراسم سالروز استقلال افغانستان گفت: حل مشکل حقآبه از راه گفتوگو با ایران، سیاست خوب و تعامل بهتر هیات حاکمه را ثابت کرد.
همچنین محرابیان وزیر نیروی ایران در این باره گفت که بازدید از «دهراوود» نشان داد خشکسالی در افغانستان جدی است.
وی افزود: اخیراً همکاران ما بازدیدی از ایستگاه آبسنجی دهراود داشتند که نشان داد خشکسالی در افغانستان هم جدی است، اما به نسبت میزان بارشی که در افغانستان شده در حوضه آبریز هیرمند ایران سهیم است، این سهم قانونی ماست که مطالبه میکنیم.
محرابیان تاکید کرد: در تأمین آب شرب منطقه زاهدان و به ویژه منطقه سیستان که ۹۰ درصد آب آن از هیرمند تأمین میشود، طرحهای متعددی در حال اجراست که آب شرب این مناطق تأمین شود.