حجتالاسلام محمد سبزی ، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با افکارنیوز درخصوص گرانی مرغ گفت: طبق جلساتی که در کمیسیون کشاورزی برای بررسی این مسئله برگزار کردیم و متولیان این امر ازجمله دولتیها و مسئولان اجرایی حضور یافتند مشخص شد که بیشترین دلیل گرانی مرغ بیتدبیری است.
وی افزود: عوامل مختلفی دخیل است اما عامل اصلی گرانی مرغ و گوشت بیتدبیری مسئولان است. چراکه مسئولان موظف هستند شرایط مختلف را پیش بینی کنند ما بیشتر از آنکه بحران منابع داشته باشیم بحران مدیریت داریم.
سبزی ادامه داد: مسئولان هنوز نمیدانند مصرف مرغ در فصول مختلف چقدر است یا چقدر نیاز به جوجه ریزی و نهاده است. گاهی به قدری زیاد تولید میشود که مرغ در خرده فروشیها میماند یا برخی مواقع بهقدری تولید کم میشود که مجبور میشویم مرغ و گوشت یخزده وارد کنیم.
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس عنوان کرد: تمام اینها نشان میدهد که ضعف مدیریتی داریم. بهطورمثال درحالی که برنج روی دست کشاورزان مانده است، از خارج از کشور برنج وارد میکنند اما ارزی که باید برای کنجاله سویا اختصاص یابد تا این محصول به دست تولیدکننده و مرغدار برسد، تامین نمیشود و این نشان از بیتدبیری است.
*دولت موظف است قبل از تبدیل مشکل به بحران، چارهاندیشی کند نه اینکه اجازه دهد بحران شکل گیرد و پس از آن به فکر راهحل باشد!
او بیان کرد: وزارت جهاد و متولیان امر ازجمله بانک مرکزی باید پیگیر حل این مشکل باشند. مشکل اصلی ما این است که مرغ اجداد کم بوده است و مجبور شدهاند بهجای اینکه کمبود را جبران کنند.
سبزی گفت: از هر مرغ اجداد چند صد مرغ گوشتی در زنجیره متولد میشود. زمانی که در این زنجیره مشکل داریم باید تدبیری برای آن میاندیشیدیم تا مجبور نشویم بهدلیل کمبود مرغ اجداد، کاری خارج از چرخه انجام دهیم. حال اکنون میگویند ما متوجه شدهایم مشکل چیست اما مدت زیادی طول میکشد تا این زنجیره اصلاح شود!
این نماینده مجلس ادامه داد: درصورتی که چنین وضعیتی باید قبلا تدبیر میشد نه اینکه منتظر بمانند اول یک مشکل و بحرانی ایجاد شود و پس از آن به حل مشکل بیاندیشند. ازطرف دیگر بانک مرکزی یکبار ارز تخصیص میدهد و بار دیگر خبری از تخصیص ارز نیست. اکنون هم که ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شده است و واردکنندگان نیز نهاده را به قیمت آزاد میخرند.
وی با اشاره به تبعیض بانک مرکزی در تخصیص ارز برای واردات نهاده، عنوان کرد: بانک مرکزی فقط به افراد خاص ۴ الی ۵ نفر که از گذشته نیز به آنها ارز میداد، تخصیص ارز میدهد و این درحالی است که ما مدام با آنها میجنگیدیم که تخصیص ارز انحصاری نباشد، اما همچنان متاسفانه ارز را فقط به ۴ الی ۵ نفر میدهند و بانک مرکزی به اشخاص دیگری ارز نمیدهد.
سبزی درانتها خاطرنشان گرد: بنابراین به صورت خلاصه باید یادآور شوم آمار و اطلاعات دقیقی که باید وزارت جهادیها داشته باشند، در این وزارتخانه وجود ندارد. دوم اینکه مسئولان آیندهنگری نکردند و مشکل را احصاء نکردند. همچنین بانک مرکزی ارز را به برخی از کالاها ازجمله کنجاله سویا تخصیص نداده است و ازطرف دیگر ارزی هم که میدهد به صورت انحصاری فقط به چند نفر میپردازد.