در حالی که ادعاهای حقوقبشری کشورهای غربی گوش زمین و زمان را کر کرده است، همزمان همین کشورها در طول تاریخ مرتکب بیشترین جنایت جنگی علیه بشریت شدهاند. از استعمار کشورهای آفریقایی و آسیایی گرفته تا جنایات جنگی آمریکا در ویتنام، عراق، افغانستان و حالا اوکراین .
در حالی که کشورهای غربی به طور رسمی در جنگ اوکراین حضور ندارند اما کمکهای اطلاعاتی، لجستیکی و تسلیحاتی آمریکا و اروپا به کییف، آنها را مستقیما وارد درگیری با روسیه کرده است. اما تسلیحاتی که برخی از آنها در حال ارسال آن به میدان جنگ در اوکراین هستند در زمره تسلیحاتی است که نه تنها ناقض موازین حقوق بشری است بلکه استفاده از آنها جنایت علیه بشریت محسوب میشود.
در تازهترین مورد آمریکا اعلام کرده است قصد دارد صدها هزار بمب خوشهای در اختیار ارتش اوکراین بگذارد. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا دیروز در مصاحبه با شبکه «سیانان» تصمیم واشنگتن برای ارسال این بمبهای ممنوعه به اوکراین را تایید کرد.
گروههای حقوق بشری بهکارگیری بمبهای خوشهای را ننگآور و زشت خواندهاند و استفاده از آن را نوعی جنایت جنگی میدانند. این ممنوعیت عموما به دلیل شمار بالای قربانیانی است که بمبهای خوشهای عمل نکرده از میان غیرنظامیان و کودکان میگیرند. کارشناسان نظامی نیز معتقدند استفاده از آنها به کشتار کور غیرنظامیان منجر میشود، ضمن آنکه برخی بمبهای کوچکتر منفجر نمیشوند و میتوانند تا مدتها بعدتر جان غیرنظامیان را به خطر بیندازند.
تصمیم آمریکا برای ارسال بمبهای ممنوعه به اوکراین در حالی است که فرانسه، انگلیس و برخی کشورهای دیگر غربی که همپیمان ایالات متحده هستند، کنوانسیون بینالمللی ممنوعیت استفاده از بمبهای خوشهای را امضا کردهاند اما طی چند روز گذشته هیچ صدایی از آنها در انتقاد از این تصمیم واشنگتن بلند نشده است. البته بسیاری از سازمانهای بینالمللی از جمله دبیرکل سازمان ملل، عفو بینالملل و سازمان دیدهبان حقوقبشر از این تصمیم دولت آمریکا شدیدا انتقاد کردهاند.
* چرا آمریکا قصد دارد ارتش اوکراین را به بمبهای خوشهای مجهز کند؟
از اواخر زمستان گذشته زمزمههایی در زمینه انجام یک ضدحمله بهاره علیه ارتش روسیه برای بازپسگیری مناطقی که در کنترل مسکو است از سوی دولت اوکراین بلند شد. این عملیات با پروپاگاندای وسیع رسانههای غربی همراه شد تا آنجا که تصور میشد ضدحملات اوکراین موفقیت بالایی کسب کند و به پیشروی سریع نظامیان اوکراین در میدان جنگ منجر شود. با این حال به رغم گذشت 2 ماه از آغاز ضدحملات اوکراین اکنون مشخص شده است این عملیاتها تقریبا با شکست کامل مواجه شده است. این شکست به قدری محسوس بوده که خود منابع اطلاعاتی آمریکا و اوکراین نیز به این امر اذعان کردهاند. مارک میلی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا روز جمعه تصریح کرد ضدحمله اوکراین به کندی پیش میرود. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین نیز اخیرا اعتراف کرد ضدحملات ارتش اوکراین به خاطر استحکامات ارتش روسیه خیلی آهسته پیش میرود.
شکست ارتش اوکراین در عملیاتهای اخیرش باعث ناامیدی حامیان غربی این کشور شده است و به نظر میرسد تصمیم به ارسال بمبهای خوشهای از سوی آمریکا واکنش دستپاچه واشنگتن به شکستهای ارتش اوکراین در خط مقدم نبرد باشد. آمریکاییها میدانند نظامیان نونازی حاضر در ارتش اوکراین هیچ ابایی از استفاده از چنین تسلیحاتی ندارند و به دنبال بازگرداندن روحیه به آنها هستند. پیش از این نیز دولت انگلیس گلولههای حاوی اورانیوم ضعیف شده به اوکراین ارسال کرده است؛ گلولههایی که سازمان ملل به خاطر انتشار سطوح پایینی از تشعشات هستهای درباره استفاده از آنها هشدار داده است.
اوکراین میدان تقابل غرب و روسیه است و همچنین به محلی برای آزمایش انواع تسلیحات غربی تبدیل شده است. آمریکا و اروپا با استفاده از هر ابزاری تلاش میکنند از آبروریزی خود در اوکراین جلوگیری کنند، حتی با ارتکاب جنایات جنگی.
مهدی گرگانی