محمدرضا فرزین در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد آسیبشناسی سازوکار تامین و تخصیص نیازهای ارزی واحدهای تولیدی کشور بیان کرد: در خصوص ارز در جلسه قبلی که خدمت شما رسیدم قولهایی دادم که اقدامات ویژهای صورت گیرد. اولین مساله ارز اسکناس بود، اکنون کلا فروش ارز در صرافیها به صورت اسکناس متوقف شده است و منوط به ایجاد یک حساب ارزی در بانکها شده است.
وی ادامه داد: هر فردی که بخواهد از صرافی ارز خریداری کند، باید یک حساب بانکی باز کند و ارز خریداری شده به حساب بانکی وی ریخته شود. امسال از ۱۴۰۲.۰۱.۰۱تا ۱۴۰۲.۰۲.۱۷ مجموع تخصیص ارز ما ۱۱ میلیارد و ۸۴۰ میلیون دلار بوده است و در مقایسه با بازه زمانی مشابه در سال قبل باید بگویم که در این مدت سال گذشته ۱۰ میلیارد و ۷۳۴ میلیون دلار ارز تخصیص یافته بود.
فرزین در ادامه اظهار کرد: این ارز باید توسط صرافیها و بانکها تامین شود که با کمی تاخیر انجام میشود که به دنبال حل این مشکل هستیم. امسال در یک ماه و نیم گذشته از ۱۱ میلیارد و ۸۴۰ میلیون دلار تخصیص یافته ۶ میلیارد و ۷۳۸ میلیون دلار تامین شده و به حساب افراد ریخته شده است در حالی که در سال گذشته در همین بازه پنج میلیارد دلار تامین ارز صورت گرفته بود. امسال یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بیشتر از سال قبل ارز تامین شده است.
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه تصریح کرد: از لحاظ تامین ارز تا به حال تلاش کردیم تا نیازهای ارزی کشور تامین شود. در بانک مرکزی کمیته تخصیص و تامین ارز را تشکیل دادیم و در آن برآورد کردیم که منابع ارزی مورد نیاز برای هر بخش و هر دستگاه چقدر است و تعهد بانک مرکزی نیز در قبال دستگاهها مشخص است. اکنون دقیقا مشخص است که وزارت صنعت، معدن و تجارت چقدر میتواند تا پایان سال ثبت سفارش کند و تعهد ارزی بانک مرکزی به آن چقدر است. به دنبال این هستیم تا این اتفاق را فصلی کنیم چرا که در طول سال ممکن است مشکلاتی ایجاد شود اما به دنبال این هستیم که در هر فصل تعهد بانک مرکزی به هر کدام از دستگاهها برای تامین ارز مشخص شود تا هیچ کس بیشتر از میزان تعیین شده ثبت سفارش نکند.
فرزین تصریح کرد: در خصوص مسدود سازی باید بگویم از آنجا که افرادی بدون نیاز ارزی نسبت به ثبت سفارش اقدام میکردند ما الزام کردیم که پنج درصد ریالی منابع را نزد بانک مرکزی مسدود کنند تا میزان ثبت سفارشهای بیدلیل کاهش پیدا کند. اخیرا کمیتهای در بانک مرکزی تشکیل شده تا به بررسی تخلفات پولی و ارزی بپردازد. ما در این حوزه سه تخلف داریم اول آنهایی که رفع تعهد کردهاند یعنی صادر کنندهای که ارز نیاورده دوم کسانی که در سامانه نیما معامله غیرشفاف داشتند و سوم افرادی که در بازار غیررسمی ارز خریداری کردهاند.
رئیس کل بانک مرکزی خرید ارز از بازار غیررسمی را کاملا قاچاق دانست و گفت: همه شرکتهایی که از بازار غیر رسمی ارز می خرند، مشمول پولشویی می شوند و اگر اثبات شود، در بانک مرکزی هم درباره حساب های ارزی و ریالی آن تصمیم گیری می شود و هم پرونده آنها به دستگاه قضایی ارجاع داده می شود.
فرزین در بخش دوم سخنان خود، در رابطه با اظهارات عدهای از نمایندگان نسبت به عدم تخصیص ارز گفت: در گزارشهایی که ارائه شد، به وضوح مشهود است ارز تخصیص یافته و تأمین شده در مقایسه با سال گذشته افزایش داشته است خصوصاً در کالاهای اساسی و در حوزه دارو نیز این روند وجود دارد، به عنوان مثال تعهد ماهانه در حوزه دارو 300 میلیون دلار بوده که تا 17 اردیبهشت ماه 470 میلیون دلار تخصیص یافته است هرچند بین تأمین و تخصیص فاصلهای وجود دارد که به دلیل وجود تراستیها است که حل خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: نمایندگان که درصدد پاسخگویی ارزی از بانک مرکزی هستند باید پاسخ دهند آیا همه اختیارات دست این مجموعه است؟ باید کمک کنیم اختیارات لازم را داشته باشیم زیرا نمیتوانیم پاسخگوی مواردی باشیم که در اختیار ما نیست.
وی در رابطه با موضوع مطرح شده مبنی بر ارز تخصیص نیافته از سوی بانک مرکزی افزود: سال گذشته 10 میلیارد دلار بیش از ارقام سال قبل ارز تخصیص یافته و این رقم نسبت به دو سال قبل 21 میلیارد دلار بیشتر بوده است؛ نباید فراموش کرد نرخ تشکیل سرمایه بعد از دو سال مثبت شده خصوصاً در حوزه ماشین آلات که نشاندهنده تأمین و تخصیص منابع ارزی است.
فرزین در رابطه با اینکه چرا برخی از صنایع ارز خود را باز نمیگردانند، اظهار کرد: دراین راستا کمیتهای تشکیل شده تا تخلفات مورد رسیدگی قرار گیرد اما نباید فراموش کرد بسیاری از صنایع در این راستا اقدام میکنند چرا که 65 میلیارد دلار در سال گذشته ارز تأمین و تخصیص یافته که نشاندهنده بازگشت این منابع است، هرچند سهم اعظم در این حوزه مربوط به پتروشیمیها و فولاد بوده اما تخلفاتی هم وجود دارد که به آنها رسیدگی میشود.
رئیس کل بانک مرکزی در رابطه با سوالات تعدادی از نمایندگان مبنی بر اینکه چرا واحدهای تولیدی باید ملزم باشند ارز خود را به بانک مرکزی بفروشند، گفت: از مجموعههای تولیدی باید سوال کرد کدام یک از نیازهای ارزی خود را از بازار قاچاق و آزاد تأمین میکنند که بخواهند آن را در بازار آزاد بفروشند؛ به عنوان مثال نرخ دستمزد و بهای گاز و برق مصرفی آنها متناسب با بازار آزاد است که بخواهند ارز خود را در بازار آزاد و نرخ بالاتر بفروشند.
وی در این راستا افزود: بنابراین مرکز مبادله تشکیل شد تا موضوع مذکور برطرف شود؛ باید یادآور شد علائمی که از بازار آزاد به بازار دلار داده میشود سبب برخی از مشکلات شده که ما نیز به دنبال کوچکسازی این حوزه بوده و نسبت به آن اشراف اطلاعاتی داریم. باید تأکید کرد نرخ بازار قاچاق مورد تأیید ما نیست و باید کاهش یابد.
فرزین در رابطه با مسئله مطرح شده مبنی بر پشت خط فروشی ارز تصریح کرد: مواردی گزارش شده که افراد و شرکتها در پشت خط اقدام به خرید ارز میکنند، لذا با توجه به سیاست جدید بانک مرکزی واسطهها حذف شده و با عنایت به اشراف اطلاعاتی تخصیص لازم صورت میگیرد تا سوء استفادهها از بین برود.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: باید یادآور شد دلارزدایی یکی از سیاستهای مهم بوده که نسبت به آن حساس هستیم لذا اجلاس ACU با حضور 9 کشور عضو و همچنین دعوت از روسای بانک مرکزی چند کشور منطقه و حوزه آسیاپاسیفیک به زودی برگزار خواهد شد که به تحقق این امر کمک میکند؛ در واقع 3 محور معامله پایاپای و نه با دلار، ایجاد پیمان پولی دوجانبه که با چند کشور در حال نهایی شدن است و پیمان پولی چندجانبه، سه محور اصلی اجلاس بینالمللی یاد شده است که به تحقق دلارزدایی کمک میکند.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه برخی در فضای مجازی به گونهای در رابطه با تورم صحبت میکنند که قرار است این روند افزایش یابد، گفت: اعداد و ارقام این موضوع را تأیید نمیکنند زیرا منابع ارزی و کنترل نقدینگی وضعیت خوبی دارد. باید یادآور شد تورم TPI به 1.9 درصد کاهش یافته و با این وضعیت نرخ تورم نیز کاهش خواهد یافت و در این راستا از سیاستهای پولی، مالی و ارزی استفاده خواهیم کرد خصوصاً اگر مدیریت ارز به شدت اجرایی شود نرخ تورم کاهش خوبی خواهد یافت.
فرزین با بیان اینکه بستههایی برای مهار تورم و تحقق نرخ رشد و مدیریت نرخ ارز از سوی دولت تدوین شده است، خاطر نشان کرد: در هر دو بسته تلاش خواهیم کرد به گونهای حرکت کنیم که تورم مهار شده و رشد تولید آسیب نبیند؛ این موضوع بسیار سخت است اما دولت مصمم است تا وعدههای خود را در این حوزه محقق کرده و فرمایشات رهبر انقلاب را اجرایی کند.