«حسن کاظمی قمی » نماینده رئیسجمهور ایران در امور افغانستان ، بهمناسبت سالگرد خروج آمزجای از افغانستان، در گفتوگوی ویژه خبری به بررسی تحولات این کشور پرداخت.
کاظمی قمی گفت: یک سال از فرار طراحی شده نظامیان آمریکایی از افغانستان میگذرد. این مفهومش این است که سرویسهای جاسوسی آمریکا همچنان در افغانستان هستند و به اقدامات تخریبی خود در پوششهای مختلف ادامه میدهند.
وی افزود: آمریکاییها ۲۰ سال افغانستان را اشغال کردند و این کشور را بهسمت نابودی و ویرانی زیرساختها بردند.
کاظمی قمی ادامه داد: آمریکاییها در طول ۲۰ ساله گذشته کشتارهای وسیعی از مردم انجام دادند، دولتی را روی کار آوردند که ناکارآمد و فرق در فساد بود.
نماینده ایران در امور افغانستان خاطرنشان کرد: آمریکاییها نگذاشتند یک ارتش حرفهای در افغانستان شکل بگیرد. آمریکاییها دولت و ارتشی میخواستند که کاملا وابسته به خود آنها باشند برای اینکه حضور خود را در افغانستان توجیه کنند.
وی تصریح کرد: از طرفی دیگر بخش قابل توجهی از ناامنیها در افغانستان خود آمریکاییها بودند. زمینهسازی ورود گروههای تروریستی به افغانستان کاری بود که آمریکاییها در طول این ۲۰ سال انجام دادند که نمونهاش مراسمهای عروسی بود که در بمبارانهای خود به عزا تبدیل کردند.
کاظمی قمی در ادامه افزود: در حوزه فرهنگی و اجتماعی نیز آمریکاییها کارهای وسیعی انجام دادند. آنها میخواستنذ یک کشور اسلامی دارای جامعه مذهبی و سنتی تبدیل به جامعهای با فرهنگ لیبرالیسمی باشد. البته خیلی از مردم پذیرای این مسئله نبودند.
وی اظهار داشت: یکی از پدیدههای شوم دوره اشغال ۲۰ ساله آمریکا مسئله گسترش موادمخدر بود. وقتی آمریکاییها آمدند تولید موادمخدر در آن سال حدود ۲۰۰ تن بود اما در دوره آمریکاییها این میزان به ۱۰ هزار تن رسید. همچنین یکی از دیدههای مصیبتبار این بود که با آمار وسیعی از معتادین در این سالها روبرو بودیم. با اینکه در افغانستان موادمخدر کشت میشد، اما اعتیاد کم بود اما در طول این ۲۰ سال حجم معتادین در افغانستان متاسفانه یک رقمی حدود یک دهم جمعیت را شامل میشد.
کاظمی قمی همچنین گفت: از طرفی دیگر آمریکا در طول ۲۰ سال زیرساختهای اقتصادی افغانستان را از بین برد. مثلا آمریکاییها میگویند بیش از ۱۵۰۰ میلیارد دلار هزینه کردهایم، امروز تولید برق در افغانستان ۳۰۰ مگاوات است و توزیع برق حدود ۱۰۰۰ مگاوات است یعنی ۷۰۰ مگاوات از کشورهای همسایه از جمله ایران این برق تامین میشود.یعنی کشوری که ۳۰۰ مگاوات تولید برق دارد دیگر نه صنعتی خواهد داشت و نه معدنی و این کارنامهای است که آمریکاییها از خود در افغانستان بهجای گذاشتند.
وی تاکید کرد: نکته قابل توجه این است که بدون شک آمریکاییها در افغانستان شکست خوردند و این شکست ناشی از چند علت است، یکی مبارزه مسلحانه و جهادی بود که علیه آمریکاییها انجام شد بهعنوان اشغالگران و در این مسئله طالبان بهعنوان واقعیت یکی از آنها بودند و دیگران هم جنگیدند. عامل دوم نیز که بسیار موثرتر بود مسئله بیاعتمادی مردم به آمریکا بود.