آنتونی بلینکن ، وزیر امور خارجه آمریکا به اقدام شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تصویب یک قطعنامه ضد ایرانی واکنش نشان داد.
در بیانیه بلینکن آمده است: «دیروز ما با اکثریت قاطع اعضای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ابراز حمایت از مأموریت ضروری آژانس برای نظارت بر مواد هستهای و جلوگیری از اشاعه هستهای همراه شدیم. ایران باید با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کرده و به سوالات آژانس، پاسخهای معتبر فنی بدهد. این تنها راه برای حذف مسائل پادمانی از دستور کار شورا است.»
بلینکن مدعی شده که قطعنامه ضد ایرانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارتباطی به برجام ندارد. او تصریح کرده است: «این قطعنامه، در کانون وظایف آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تعهدات ایران ذیل معاهده منع اشاعه قرار دارند نه [در کانون] برنامه جامع اقدام مشترک (برجام).»
با اینکه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده که اقدام آژانس برای ادامه مذاکرات برجامی مخرب است، بلینکن مدعی شده ایالات متحده کماکان متعهد به بازگشت به برجام است.
او مدعی شده است: «ایالات متحده کماکان خودش را به بازگشت دوجانبه به اجرای برجام متعهد میداند. ما آمادهایم توافق را بر مبنای تفاهمات به دستآمده با متحدان اروپاییمان در وین طی ماههای گذشته به خاتمه برسانیم.»
کشورهای غربی و به ویژه آمریکا در ماههای گذشته، بعد از وقفه در مذاکرات وین، به رویه همیشگی خود در متوسل شدن به عملیاتهای روانی و رسانهای جهت مقصرنمایی ایران و سلب مسئولیت از خود روی آوردهاند.
این کشورها ابتدا با متصل کردن موضوع مذاکرات به جنگ اوکراین ادعا کردند که روسیه مانع از پیشبرد گفتوگوها شده است. بعد از آنکه «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه در جریان سفر «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که موضوع درخواست ضمانت مسکو برای همکاری با ایران پس از اجرای کامل برجام مانعی برای ادامه گفتوگوها نیست، کشورهای غربی به برجستهسازی یک موضوع ایران پرداخته و مدعی شدند درخواست تهران برای حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی مذاکرات را به بنبست کشانده است.
بلینکن در بیانیه روز پنجشنبه خود مدعی شده که توافق با ایران از ماه مارس در دسترس بوده است. او گفت: «چنین توافقی از ماه مارس در دسترس بوده، اما ما تنها زمانی میتوانیم مذاکرات را به خاتمه رسانده و آن را اجرایی کنیم که ایران خواستههای اضافی خودش را که نسبت به برجام فرعی هستند را کنار بگذارد.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز گذشته (چهارشنبه) قطعنامهای را که ایران را به عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم میکند به تصویب رساند.
این قطعنامه پس از رأیگیری با ۳۰ رأی موافق، ۲ رأی مخالف (روسیه و چین) و ۳ رأی ممتنع (هند، لیبی و پاکستان) به تصویب رسید.
سازمان انرژی اتمی ایران ساعاتی قبل از تصویب این قطعنامه با صدور بیانیهای از قطع فعالیت تعدادی از دوربینهای فراپادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران خبر داده بود.
در بیانیه سازمان انرژی اتمی آمده است: «جمهوری اسلامی ایران تاکنون همکاریهای گستردهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است که متأسفانه آژانس بدون اینکه در نظر داشته باشد که این همکاریها ناشی از حسن نیت ایران است، نه تنها قدردان این همکاریها نبوده، بلکه به نوعی آن را وظیفه ایران نیز تلقی کرده است. به همین دلیل تصمیم گرفته شد از امروز فعالیت دوربینهای فراپادمانی دستگاه اندازه گیری بر خط سطح غنا OLEM و فلومتر آژانس قطع شود که دستور آن به مسئولان مربوطه داده شده است.»
وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به اقدام ایران تصریح کرده است: «متأسفانه، پاسخ اولیه ایران به اقدام شورا، رسیدگی به مسئله عدم همکاری و عدم شفافیت که باعث گزارش منفی دبیر کل آژانس و نگرانی در شورای حکام شده بود، نبوده است، بلکه ایران تهدید کرده تنشهای هستهای را افزایش داده و شفافیت را بیش از این کاهش خواهد داد.»
او اضافه کرده است: «چنین اقداماتی مضر خواهد بود و تلاشهای ما برای بازگشت به اجرای کامل برجام را پیچیدهتر خواهد کرد. تنها نتیجه چنین مسیری تشدید بحران هستهای و انزوای اقتصادی و سیاسی بیشتر ایران خواهد بود. ما کماکان اصرار بر ایران برای انتخاب دیپلماسی و تنشزدایی را ادامه میدهیم.»