کمیته چهارجانبه عربی ، امروز (چهارشنبه)، در جلسهای که در حاشیه نشست یکصد و پنجاه و هفتمین دوره شورای اتحادیه عرب در مقر این اتحادیه برگزار شد، به اتهامپراکنی علیه ایران پرداخت.
بنابر گزارش خبرگزاری رسمی مصر «الشرق الاوسط»، عربستان سعودی ریاست این نشست را برعهده داشته و وزیران خارجه امارات عربی متحده، بحرین و مصر نیز در آن مشارکت داشتهاند. کشورهای یادشده در بیانیه پایانی خود پس از این نشست، بدون اشاره به مداخله ابوظبی و ریاض در امور یمن، اتهامات همیشگی خود علیه ایران را تکرار و این کشور را به مداخله در امور کشورهای عربی متهم کردند.
چهار کشور مذکور همچنین در ادامه اتهامپراکنیهای خود علیه ایران، این کشور را به حمایت از آنچه «گروههای تروریستی» خوانده شده، متهم کردند و با بیان اینکه ایران به توسعه برنامه موشکهای بالستیک خود ادامه میدهد، مدعی شدند که ایران، حوثیهای یمن را با موشکهای خود مجهز میکند.
در بخش دیگری از این بیانیه ضمن طرح این ادعای ضمنی که ایران به دنبال تسلیحات هستهای است، بر لزوم حمایت از تلاشهایی که مانع این امر میشود از جمله مذاکرات وین، تأکید شده است. کشورهای یادشده «بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک را یک نقطه در راستای تحقق امنیت و نه یک نقطه پایان» قلمداد کردند و در عین حال، خواستار تقویت نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تأسیسات هستهای ایران و اقدام جدی در جهت دستیابی به یک «توافق طولانیتر و قویتر» شدند.
کشورهای مذکور در حالی به مداخله در امور ایران و اظهارنظر درباره برنامه هستهای صلحآمیز این کشور میپردازند که «عبدالعزیر بن سلمان» وزیر انرژی عربستان سعودی پیشتر در کنفرانسی در خصوص معادن به ذخایر اورانیوم موجود در این کشور اشاره کرده بود و خبر داده بود: «به دنبال توسعه برنامه اتمی خود هستیم و درباره این موضوع واقعا صریح خواهم بود. ما مقادیر زیادی اورانیوم داریم و باید از آن بهرهبرداری کنیم. از شرکاء جهت بهرهبرداری از این ذخایر و توسعه آن با بالاترین درجه شفافیت کمک خواهیم گرفت و برای استفاده کامل از آن به جنبه تجاری خواهیم رسید».
کمیته چهارجانبه عربی همچنین خواستار حل مسائل مربوط به امنیت منطقه از جمله برنامه موشکی ایران شد. این کمیته در بخش دیگری از این بیانیه ادعاهای همیشگی امارات درباره جزایر سهگانه ایرانی تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی تکرار کرد و با اشاره به سفر اخیر سردار «علیرضا تنگسیری» فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به جزیره تنب بزرگ و افتتاح فرودگاه «امام علی (ع)» در این جزیره، اظهارات مقامات ایرانی در این خصوص را «تحریکآمیز» و «نقض حاکمیت امارات» خواند.
این ادعا در خصوص جزایر سهگانه ایران در حالی مطرح شده است که وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همواره بر تعلق قطعی این جزایر به ایران تأکید کرده است. «سعید خطیب زاده»، شهریور ماه جاری، در واکنش به بیانیه ۱۴۹ وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس تأکید کرده بود که جزایر سه گانه ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ تعلق قطعی به ایران دارند و بیانیههای ملالآور و تکراری صادره در این خصوص تغییری در ایرانی بودن ابدی آنها ایجاد نخواهد کرد.
چهار کشور مذکور همچنین در بیانیه پایانی نشست خود ایران را به مداخله در امور بحرین، یمن و سوریه و حمایت از گروههایی که تروریستی خوانده شدهاند، متهم کردند. در بخش دیگری از این بیانیه همچنین اتهاماتی علیه جنبش حزبالله لبنان مطرح شده است.