مذاکرات وین در روزهای اخیر به مراحلی رسیده که لازم است کشورهای غربی با اتخاذ تصمیم سیاسی، دست کشیدن از زیادهخواهیها و دوری از خطوط قرمز ایران ، مسیر دستیابی به یک توافق خوب را هموار کنند.
هیأت مذاکرهکننده کشورمان در راستای انتفاع اقتصادی ایران از برجام ، در مذاکراتی که دور هشتم آن از ۶ دی ماه در وین آغاز شده و هنوز هم ادامه دارد، در حال رایزنی و گفتوگو هستند.
علی باقری رئیس هیأت مذاکرهکننده کشورمان به همراه سایر کارشناسان، دیدارها و گفتوگوهای فشردهای را در قالب دیدارهای دوجانبه و چند جانبه با کشورهای عضو ۱+۴ برگزار میکنند تا بتوانند از منافع ملی ایران دفاع کنند.
در ادامه این رایزنیها، مذاکرهکننده ارشد کشورمان روز گذشته (یکشنبه) با انریکه مورا هماهنگکننده کمیسیون مشترک و نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین، دیدار و آخرین روند مذاکرات را بررسی و در خصوص آن رایزنی کردند.
رژیم صهیونیستی در سه هفته اخیر با توجه به پیشرفت قابل توجه مذاکرات به لطف ابتکارات جمهوری اسلامی ایران، تحرکات خود را در وین آغاز کردند و در تلاش بودند که با دیدارها و رایزنیهای مختلف با نمایندگان کشورهای ۱+۴ و آمریکا از انعقاد هرگونه توافق بین ایران و آمریکا جلوگیری کنند.
مقامات این رژیم در ادامه فعالیتهای خود، با مطرح کردن اظهاراتی تکراری و بیپایه و اساس، ادعایی را درباره کشف ذرات اتمی ارائه کردند.
در راستای این اظهارات، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، جمعه شب وارد تهران شد و روز شنبه گذشته با برخی مقامات کشورمان از جمله محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و محمد مخبر معاون اول رئیس جمهوری، دیدار و گفتوگو کرد.
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی دیروز پس از دیدار با گروسی در جمع خبرنگاران گفت: نفوذ سیاسی و لابیگری نباید در تصمیمات آژانس اثر بگذارد و ایران و آژانس باید در یک مسیر کاملاً حرفهای و رفتار در چهارچوب کارشناسی مسائل را دنبال کنند و جای هیچ گونه سیاسی کاری نیست.
در همین حال، گروسی گفتوگوها با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران را مثمر توصیف و عنوان کرد که دو طرف تلاش کردند تا رویکرد عملگرایانهای را برای حل و فصل چند موضوع خاص باقیمانده ترسیم کنند.
مدیرکل آژانس با بیان اینکه دستور کار این سازمان توسط هیچکس رهبری نمیشود، بر حفظ استقلال آژانس تاکید کرد. وی خاطر نشان کرد که برای حرکت به سمت آینده و پیشبرد همکاریها، باید بیشتر از گذشته به آینده نگاه کرد تا ایران بتواند از انرژی هستهای استفاده کند.
در نتیجه مذاکرات روز شنبه، دو طرف بیانیه مشترکی را صادر کردند که نشان میدهد پرونده یکی از چهار مکان ادعایی بسته شده و همچنین سایر مسائل ادعایی نیز بر اساس نقشه راه مشخص شده، تا خردادماه سال آینده حل و فصل میشود.
در همین پیوند، محمدرضا غائبی سرپرست نمایندگی دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین با اشاره به بیانیه مشترک ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: گزارش جدید آژانس انرژی اتمی در بردارنده برخی از تحولات مثبت از جمله خروج یکی از مکانهای ادعایی از لیست موضوعات باقیمانده پادمانی از دستور کار آژانس در مقطع کنونی است.
غائبی اظهار کرد: طبق گزارش آژانس، در پی رایزنیهای سازنده بین مدیرکل و معاون رییس جمهوری ایران و رییس سازمان انرژی اتمی ایران در ۱۵ دسامبر ۲۰۲۱، ایران و آژانس توافق کردند تا به کار بر روی موضوعات باقیمانده پادمانی با هدف حل آنها را ادامه دهند. بدین این منظور، همچنین توافق شد که ایران و آژانس یک سری تبادل اطلاعات و ارزیابیها از جمله از طریق جلسات کارشناسان انجام دهند.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از بازگشت از سفر تهران به خبرنگاران در وین گفت: مذاکرات خوبی را در ایران داشته و بیانیه مشترک با سازمان انرژی اتمی ایران گامهای آتی را در خصوص موضوعات ترسیم میکند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا جمعبندی آژانس در توافق وین گنجانده خواهد شد، گفت: این مساله به تصمیم مذاکرهکنندگان بستگی دارد؛ اما من چنین انتظاری ندارم.
روز جمعه، استفانی القاق رئیس هیات مذاکرهکننده انگلیس در توییتی اعلام کرد که مذاکرهکنندگان سه کشور اروپایی به منظور در جریان قرار دادن وزرای خارجه کشورهایشان، برای مدت کوتاهی وین را به مقصد پایتختهای خود ترک میکنند و بزودی برای ادامه مذاکرات به پایتخت اتریش بازخواهند گشت.
بنابر این، طرفهای اروپایی که برای انجام مشورت و گرفتن تصمیمات سیاسی به پایتختها سفر کردهاند، باید هرچه سریعتر برای نهایی کردن گفتوگوها به وین بازگردند.
در حالی که مذاکرات به روزهای پایانی خود نزدیک میشود، جمهوری اسلامی ایران همواره از ابتدای گفتوگوها برای دستیابی به توافق خوب، قابل اتکا و پایدار آمادگی داشته است و هرچقدر طرف مقابل اراده جدیتری برای پذیرش سازوکارهای مد نظر جمهوری اسلامی ایران برای لغو تحریمها داشته باشد در مدت زمان کوتاهتری میتوان به توافق دست پیدا کرد.
با وجود پیشرفت قابل توجه مذاکرات، هنوز موضوعات مهمی باقی مانده است و توافق نهایی هنوز حاصل نشده است و زمان قطعی برای آن وجود ندارد. دستیابی به توافق نهایی، تنها با اتخاذ تصمیمات سیاسی لازم توسط طرفهای غربی به ویژه واشنگتن، در دسترس خواهد بود.
دور هشتم مذاکرات از ششم دیماه سال جاری در وین آغاز شده است و شرکتکنندگان سرگرم تکمیل پیشنویس متن توافق و تصمیمگیری در مورد برخی موضوعات اختلافی بودهاند.