«جیم ریش»، عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا از گزارشها درباره قصد دولت کشورش برای تشدید تحریمهای موشکی و پهپادی علیه ایران حمایت کرد.
روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» ساعاتی قبلتر در گزارشی اختصاصی ضمن اشاره به نگرانیهای مقامات غربی از توانمندی رو به رشد موشکی ایران، از قصد ایالات متحده برای وضع تحریمهایی علیه پهپادها و موشکهای هدایتشونده جمهوری اسلامی ایران خبر داد.
«جیم ریش» در حساب کاربری رسمی خود در توییتر نوشت: «من از مدتها پیش بر ضرورت رسیدگی به برنامه موشکی ایران تأکید کردهام. ایران همچنان با موشک به منافع و نیروهای آمریکا حمله میکند. پای جان آمریکاییها در میان است. باید اقدامات بیشتری انجام شود.»
او در ادامه تأکید کرد: «دولت باید برنامههای منعکسشده در گزارشها برای هدف قرار دادن پهپادها و شبکه خرید موشکی ایران را پیگیری کند.»
ساعاتی بعدتر، «آنتونی گونزالز»، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا هم در توییترش نوشت: «توانمندی به سرعت رو به رشد ایران برای انجام حملات دقیق موجب نگرانی زیاد برای آمریکا، متحدانمان و در کل نظم بینالمللی است.»
روزنامه وال استریت ژورنال در گزارش خود در توجیه این اقدام آمریکا نوشته است که مقامهای امنیتی غربی بر این باورند که توانمندیهای ایران در زمینه استفاده از پهپادها و موشکهای هدایت شونده برای انجام حملات دقیق بیش از برنامه غنیسازی و برنامههای موشک بالستیکی این کشور برای ثبات منطقه غرب آسیا خطرناک است.
ایالات متحده در سالهای گذشته تحریمهایی را علیه برنامه موشکی ایران وضع کرده است اما طبق گزارش این روزنامه وال استریت ژورنال، مقامهای آمریکایی معتقدند که هدف قرار دادن شبکههای تدارکاتی ایران همچون تأمین کنندگان قطعات مورد استفاده برای ساخت پهپادها و موشکهای هدایتشونده، میتواند به طور مؤثرتری فعالیتهای ایران را مختل کند.
یکی از مقامهای ارشد آمریکایی در خصوص توطئه جدید دولت بایدن برای هدف قرار دادن برنامه موشکی ایران گفت: «این (تحریم پهپادها و موشکهای هدایت شونده ایران) بخشی از یک رویکرد جامع است بنابراین ما با تمامی جنبههای تهدید ایران مواجه هستیم».
یکی دیگر از مقامهای آمریکایی مدعی شده است که استفاده از پهپادها و موشکهای هدایتشونده ایران علیه نیروهای آمریکایی و همپیمانان این کشور در منطقه افزایش یافته است و در این خصوص گفت: «پهپادهای ایران در حال تبدیل شدن به یک تهدید فزاینده برای همپیمانان ما در منطقه است».
تصمیم دولت آمریکا تنها یکی از چندین اقدام ضد ایرانی است که مقامهای این کشور همزمان با مذاکرات جاری در وین در خصوص برجام در پیش گرفته است.
خبرگزاری رویترز هم هفته پیش گزارش داده بود دولت «جو بایدن» در حال انجام بررسیهای لازم برای جلوگیری از مبادلات نفتی ایران و چین است. این رسانه مدعی شده بود چین، بین ماه نوامبر ۲۰۲۰ تا مارس سال جاری به طور میانگین روزانه ۵۵۷ هزار بشکه نفت خام از ایران وارد کرده است.
با وجود این، برخی از تحلیلگران هم گفتهاند تهدید به جلوگیری از مبادلات نفتی ایران-چین ممکن است تهدیدی پنهان باشد برای القای اینکه واشنگتن میتواند در صورت امتناع ایران از بازگشت به مذاکرات به این کشور هزینههایی تحمیل کند.
«رابرت آینهون»، مقام اسبق آمریکایی که در حال حاضر جزو تحلیلگران اندیشکده بروکینگز است گفت: «این ممکن است راهی برای ارسال این سیگنال به رئیسی باشد که اگر ایرانیها برای بازگشت به برجام جدی نباشد، آمریکا گزینههای لازم را در اختیار دارد و هزینههایی تحمیل خواهد شد.»
آینهورن گفته اینکه چین چه واکنشی به اقدام احتمالی آمریکا نشان خواهد به این بستگی دارد که این کشور ایالات متحده را مقصر مذاکرات بداند یا ایران را.
خبرگزاری رویترز هفته گذشته در تحیلی به نقل از مقامهای سابق و فعلی آمریکایی و اروپایی نوشته جو بایدن برنامه جایگزین چندانی به جای مجاب کردن ایران به ازسرگیری پایبندی به توافق هستهای حاصلشده در سال ۲۰۱۵ در اختیار ندارد و تمامی گزینههای دیگر، سختترند.
یک مقام ارشد آمریکایی که به شرط عدم افشای نامش با خبرگزاری رویترز مصاحبه کرد گفت: «فکر میکنم همه گزینههای دیگر برای ما بدترند. فکر میکنم این گزینههای برای ایران هم بدترند.»
این مقام آمریکایی گفت: «به همین دلیل است که ما از مدتها پیش گفتهایم که بهترین گزینه بازگشت به پایبندی توافق هستهای است. این تحلیل ما است.»