"سرگئی لاوروف " وزیر امور خارجه روسیه ، امروز (سهشنبه) در مسکو با "محمد جواد ظریف " وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفتوگو میکند.
تماسهای وزرای خارجه روسیه و جمهوری اسلامی ایران جنبه دائمی دارد و آخرین دیدار رو در روی آنها چهار ماه قبل (در سپتامبر سال گذشته میلادی) در مسکو صورت گرفت. سپس سفر آقای ظریف به مسکو برای ماه نوامبر اعلام شد که به درخواست طرف ایرانی، به تعویق افتاد.
اکنون وزیر خارجه ایران از باکو و در چارچوب سفر دورهای خود برای بررسی روند حل و فصل مناقشه قره باغ، در مسکو حضور مییابد، که این موضوع در مرکز توجه مذاکرات امروز نیز قرار دارد. علاوه بر این، طرفین همچنین مسائل مربوط به اوضاع پیرامون برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران و روند اوضاع در سوریه را نیز مورد بررسی قرار خواهند داد.
حل مناقشه قره باغ، اهمیت همکاریهای امنیتی در منطقه را نشان داد
درگیریهای نظامی اواخر سال گذشته (میلادی) در قره باغ کوهستانی، اهمیت همکاریهای منطقهای در عرصه امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی را برجسته کرد. همانطور که سرگئی لاوروف پیش از این اعلام کرد، مسکو و تهران دیدگاه بسیار نزدیکی در حل این مشکلات دارند. به گفته وی، بیانیه مشترک سهجانبه روسیه-آذربایجان-ارمنستان درباره حل و فصل مناقشه قره باغ، به خوبی پیشنهادهای ایران برای این منظور را پوشش داده است.
اکنون و با پایان درگیریهای نظامی در این منطقه با میانجیگری روسیه، ابتکارعملها در خصوص گسترش ارتباطات اقتصادی و احیای زندگی عادی در این منظقه، نیازمند تلاش همه نقش آفرینان اصلی درمنطقه است. در این رابطه، سفر آقای ظریف به مسکو، کشورهای منطقه قفقاز و به ترکیه، میتواند امکانات تازهای در این راستا بوجود آورد.
وزارت خارجه روسیه در آستانه این سفر یادآور شد که توسعه همکاریهای متقابلاً سودمند و توان بالقوه قابل توجه روسیه و ایران میتواند نه تنها تأثیر مثبتی بر موقعیت هر دو کشور داشته باشد، بلکه به بهبود اوضاع کلی در منطقه قفقاز و خاورمیانه کمک کرده و شرایط مضاعفی را برای تقویت صلح و ثبات جهانی بوجود آورد.
روسیه و ایران همواره بر اجرای کامل توافق هستهای تأکید کردهاند
اوضاع پیرامون برجام، همواره در مرکز توجه مذاکرات مقامات مسکو و تهران بوده و هست. در سال 2020 نیز با وجود دشواری ناشی از شیوع اپیدمی کرونا، وزیر خارجه ایران برای بررسی این موضوع، سه بار به روسیه سفر کرد.سرنوشت توافق هستهای در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ و با خارج شدن یکجانبه طرف آمریکایی از آن و اقدامات مخرب بعدی واشنگتن، پیچیده شد. ولی برعکس، دو طرف روسی و ایرانی، بارها پایبندی خود به برجام را اعلام و بر لزوم اجرای دقیق مفاد این توافقنامه تأکید کردند.
اکنون با روی کار آمدن دولت دموکرات "جو بایدن" در ایالات متحده، امکان بازگشت واشنگتن به برجام بوجود آمده است. در مذاکرات امروز هم قطعاً لاوروف و ظریف، در این باره گفتگو کرده و مواضع دو کشور را با هم هماهنگ خواهند کرد.
وزارت خارجه روسیه در آستانه سفر ظریف به مسکو، به توسعه فعال روابط دوجانبه نیز توجه کرده و یادآور شده است که نیروی محرکه مثبت در تماسهای مقامات دو کشور در سطوح مختلف، بسیار بالاست و در این راستا، روسای جمهوری روسیه و ایران در طول سال گذشته میلادی، چهار بار با یکدیگر مذاکره تلفنی داشتند.
مقامات مسکو و تهران همچنین درصدد توسعه روابط اقتصادی و افزایش مبادلات بازرگانی بین دو کشور هستند و بر اهمیت تقویت همکاریها و تمایلات مثبت در عرصه بین المللی، بهخصوص در زمینه امنیت منطقه حساب میکنند.