طرح اصلاح قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات تایید شد

نشست خبری هادی طحان‌نظیف ، سخنگوی شورای نگهبان امروز - ۳۰ فروردین‌ماه - با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.

طحان نظیف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا شورای نگهبان بر اساس قانون این اختیار را دارد که در خصوص مفاد معاهدات و موافقت‌نامه‌های بین‌المللی که به تصویب مجلس می‌رسد ورود کند؟ تاکید کرد: بر اساس قانون اساسی مفاد معاهدات و موافقتنامه‌های بین‌المللی که به تصویب مجلس می‌رسد نباید مغایرتی با شرع قانون اساسی داشته باشد؛ این موضوع نیز جدید نیست و موارد مختلفی در این زمینه در گذشته وجود داشته که مجلس اصلاحاتی در ماده واحده مصوبه خود انجام داده یا با اصرار مجلس به مجمع ارجاع شده است؛ در این خصوصی ابهام حقوقی وجود ندارد.

طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی، ۲ مرتبه بین مجلس و شورای نگهبان در رفت و آمد بوده است.

وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت مصوبه مجلس در خصوص طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی گفت: طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی تا کنون ۲ مرتبه بین مجلس و شورای نگهبان در رفت و آمد بوده و ایرادات شورا در این رفت‌وآمد ها کاهش یافته است. بر اساس اطلاعی که دارم اصلاحات جدیدی در این خصوص در کمیسیون تخصصی مجلس اعمال شده و این موضوع در نوبت رسیدگی در صحن مجلس قرار دارد.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره نظر این شورا در خصوص لایحه توافقنامه راهبردی جامع بین ایران و روسیه و چهارچوب بررسی آن در شورا تاکید کرد: چهارچوب بررسی‌های ما درباره موافقت‌نامه‌های بین‌المللی مانند سایر مصوبات شرع و قانون اساسی است و در خصوص موافقت‌نامه‌های بین‌المللی نیز اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی مورد توجه است؛ بنابراین اگر این توافق در مجلس به تصویب برسد و برای ما ارسال شود، ان شاءالله آن را مورد رسیدگی قرار خواهیم داد.

طحان نظیف در پاسخ به این سوال که در صورت حصول توافق احتمالی میان ایران و آمریکا آیا شورای نگهبان این توافق‌نامه از سوی شورای نگهبان مورد بررسی و تایید نهایی قرار می‌گیرد؟ عنوان کرد: فعلاً که تازه این مذاکرات به شکل غیرمستقیم آغاز شده است، اجازه دهید ببینیم به کجا می‌رسد.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره نظر شورای نگهبان درباره تصویب لایحه‌ای دوفوریتی در دولت درباره تغییر ساعت رسمی کشور گفت: در جریان جزئیات این لایحه قرار نداریم ولی در سال‌های اخیر مجلس قانونی را در این رابطه تصویب کرد که بر اساس آن قانون تغییر ساعت رسمی کشور نسخ شد و تعیین ساعت کاری در اختیار دولت قرار گرفت؛ ظاهراً لایحه دولت در خصوص ساعت رسمی کشور است اما درباره اینکه چه مفادی دارد و در مجلس به چه شکلی تصویب می‌شود باید منتظر بمانیم.

 

سخنگوی‌ شورای اسلامی در پاسخ به سوال دیگری درباره حکمرانی دیجیتال و نقش شورای نگهبان در تطبیق قوانین سنتی با تحولات فناوری اظهار کرد: شورای نگهبان نسبت به مصوباتی که تبدیل به قانون شده‌اند یک‌بار اظهارنظر کرده است؛ اگر اصلاحی متناسب با مقتضیات روز نیاز باشد مسیر این اصلاح از مجلس است؛ اگر مجلس در این رابطه مصوبه‌ای داشته باشد طبیعتاً ما نیز آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

طحان نظیف در پاسخ به پرسشی درباره بررسی کنوانسیون‌های cft و پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در خصوص الحاق دو کنوانسیون پالرمو و cft، شورای نگهبان صرفاً ایراداتی نسبت به cft داشته و درباره پالرمو ایرادی نداشته است؛ علت اینکه الحاق به کنوانسیون پالرمو در دستور کار مجلس قرار گرفته، ایرادات هیئت عالی نظارت مجمع و اصرار مجلس بر مصوبه خود است؛ ایرادات هیات عالی نظارت از سوی شورای نگهبان به مجلس ابلاغ می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اظهار نظرات هیات عالی مجمع در خصوص مصوبات مجلس آیا قرار است مصوبات مجلس از سوی هیات عالی مجمع مورد رسیدگی قرار بگیرد و شورای نگهبان صرفاً در انتخابات‌ها نقش نظارتی خود را ایفا کند؟ تاکید کرد: این برداشت درستی نیست بلکه شورای نگهبان مصوبات مجلس را از لحاظ تطابق با شرع و قانون اساسی بررسی می کند و هیئت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام مجمع تشخیص مصلحت نظام بر اساس تفویضی که به این نهاد صورت گرفت، مصوبات مجلس را بر اساس مطابقت با سیاست‌های کلی نظام مورد بررسی قرار می‌دهد.

اصیل‌ترین عوامل موثر در مشارکت انتخاباتی، موضوعات معیشتی و عمل به وعده‌های مسئولان است

سخنگوی شورای نگهبان همچنین در پاسخ به این سوال که آیا شورای نگهبان آسیب شناسی در خصوص کاهش میزان مشارکت در انتخابات انجام داده است؟ اظهار کرد: بر اساس پیمایش‌های علمی و نظرسنجی‌های متعدد دستگاه‌های مسئول اصیل‌ترین عوامل موثر در مشارکت با انتخاباتی موضوعات اقتصادی معیشتی و عمل به وعده‌های مسئولان است؛ با این حال سهم شورا ولو اندک هم باشد برای ما مهم است.