وزارت خارجه کره جنوبی روز پنجشنبه اعلام کرد «چوی جونگ کان» قائم مقام وزیر خارجه این کشور در دیدار با مقامات ارشد قطر در روز چهارشنبه، خواستار حمایت دوحه برای رفع توقیف سریع نفتکش کره جنوبی در ایران شده است.
به گزارش «یونهاپ»، بنا بر اعلام این وزارتخانه، چوی این درخواست را در دیدارهایی که به صورت جداگانه با «محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی» معاون نخستوزیر و وزیر خارجه و «سلطان بن سعد المریخی» وزیر مشاور در امور خارجه قطر در دوحه داشته، مطرح کرده است. سفر او به قطر بعد از سفرش به ایران انجام شد.
وزارت خارجه کره جنوبی در بیانیهای اعلام کرد: قائممقام وزیر خارجه، چوی، خواستار حمایت حداکثری ممکن از طرف قطری برای حل مسئله مرتبط با توقیف اخیر کشتی کره جنوبی توسط ایران شد.
پیشتر رسانه کره جنوبی با اشاره به سفر اخیر قائم مقام وزیر خارجه کره جنوبی به تهران از «شکست» ماموریت دیپلماتیک سئول برای رفع توقیف نفتکش کره جنوبی خبر داد.
چویی جونگ کان روز یکشنبه ۲۱ دی ماه در سفری سه روزه راهی تهران شد و در این سفر با برخی مقامهای ایران از جمله «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه دیدار و گفتوگو کرد.
طبق این گزارش، وزارت خارجه کره جنوبی اعلام کرد که چویی در سفر سه روزه و دیدار با مقامهای ایران درباره آزادی یک کشتی و ملوانان توقیف شده آن توسط ایران مذاکره کرد اما در رسیدن به هر گونه توافقی ناکام ماند.
طبق اعلام این وزارتخانه، مذاکرات برای «حصول به راهحلهایی فوری و سازنده در موضوعات اختلافی» بین کره جنوبی و ایران بر اساس اصول دوستی بلندمدت بین دو کشور ادامه خواهد یافت.
وزارت خارجه کره جنوبی اعلام کرد، طرف ایرانی درباره موضوع توقیف نفتکش کره جنوبی وعده انجام «فرایند منصفانه قضایی» و همچنین رفتار انسان دوستانه و ارائه خدمات و دسترسیهای کنسولی برای ۲۰ خدمه نفتکش را داد.
به ادعای این وزارتخانه، قائم مقام وزیر خارجه در جریان سفر به تهران از مقامهای ایران خواست در خصوص آلودگی زیست محیطی ناشی از نفتکش توقیف شده در آبهای ایران مدرک ارائه دهند اما بیش از یک هفته است که تهران مدرکی ارائه نداده و این موضوع، غیرقابل قبول است.
ادعای وزارت خارجه کره جنوبی در حالی مطرح شده که روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اطلاعیهای درباره توقیف یک فروند شناور کره جنوبی با نام تجاری هانکوک چیامی منتشر کرد.
در این اطلاعیه با اعلام توقیف یک فروند شناور متعلق به کره جنوبی توسط دریادلان این نیرو در صبح امروز (دوشنبه ۱۵ دیماه ۹۹) در آبهای خلیج فارس آورده است: این نفتکش که از مبدأ بندر الجبیل عربستان در خلیج فارس در حرکت بود، به دلیل نقض پیاپی قوانین زیست محیطی دریایی توسط ناوگروه ذوالفقار منطقه یکم نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توقیف شد.
وزارت خارجه کره جنوبی در بیانیه خود به اظهارات قائم مقام وزارت خارجه این کشور درباره ادامه بلوکه بودن هفت میلیارد دلار منابع ایران اشاره کرد و مدعی شد که او به مقامهای ایران تاکید کرده که نظام مالی کره جنوبی به شدت به نظام مالی آمریکا مرتبط و پیوسته است و استفاده از این منابع بلوکه شده، به همکاری واشنگتن نیاز دارد.
به روایت این وزارتخانه، چویی جونگ کان گفت: «ما از ایران خواستیم این واقعیت را بفهمد و به طور فعال در تلاشها برای یافتن راههایی به منظور تضمین استفاده موثر از داراییهای بلوکه شده همکاری کند».
طبق گزارش رسانههای کره جنوبی، سئول در تلاش برای یافتن راهی برای استفاده از بخشی از این اموال بلوکه شده ایران بدون نقض تحریمهای آمریکا از قبیل تلاش برای کسب معافیت تحریمی از وزارت خزانه داری آمریکا به منظور استفاده از این داراییها برای خرید واکسن کرونا بوده است.
به گفته مقامهای وزارت خارجه کره جنوبی، ایران با توجه به بی اعتمادی شدید بین این کشور با آمریکا درباره طرح مدنظر سئول تردید دارد و به این احتمال اشاره کرده که شاید واشنگتن بار دیگر اقدام به توقیف داراییهای ایران بکند.