«محمد ایرانی» سفیر ایران در کویت در گفتوگویی با روزنامه کویتی «الرأی» به بیان دیدگاهش درباره مسایل منطقهای و غیرمنطقهای پرداخت.
وی گفت، اگر آمریکا به توافق هستهای بازگردد ایران نیز به تعهدات خود عمل خواهد کرد اما از نظر ایران بازگشت به برجام نیاز به پیش شرط ندارد.
ایرانی در خصوص نشست هفته جاری کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس هم تصریح کرد، جمهوری اسلامی ایران از هر تلاشی برای پر کردن شکاف، وحدت و یکی کردن دیدگاه میان کشورهای منطقه استقبال میکند.
وی درباره روابط تهران-ریاض نیز گفت، ایران از ابتدا اعتقادی به قطع روابط نداشته و بارها پیشنهاد مذاکره برای حل مسایل مورد اختلاف داده است.
ایرانی در خصوص مسأله یمن هم اعلام کرد، ایران همواره حامی مذاکره مستقیم میان طرفین یمنی به منظور پایان دادن به این فاجعه بوده است.
سفیر ایران ترور سردار حاج قاسم سلیمانی را بزرگترین خدمت به داعش خواند و بر لزوم اخراج آمریکا از منطقه تأکید کرد.
بخشهایی از این مصاحبه به شرح زیر است:
الرأی: پس از پیروزی «جو بایدن» در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، میزان خوشبینی شما در احیای توافق هستهای چقدر است؟
ایرانی: ما همیشه خوشبین هستیم، توافق هستهای میان ایران و شش کشور دیگر توافقی مشترک بود که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت آن را تضمین میکرد. این توافق حاصل مذاکرات پیچیده ۱۳ ساله و مذاکرات پایانی و گسترده ۱۳ ماهه بود، لذا جمهوری اسلامی ایران بر حفظ آن مصر است و طبیعی است که خواستار بازگشت به وضعیت سابق باشد. از نظر ما بهترین راه برای مقامات جدید کاخ سفید بازگشت به این توافق است و اگر این اتفاق رخ دهد ایران به تمام تعهدات خود عمل خواهد کرد. تنها نگرانی ما در حال حاضر که عامل نگرانی تمام منطقه هم هست ماجراجوییهای ترامپ در روزهای باقی مانده در کاخ سفید است که ممکن است با اقدامات خطرناک و نسنجیده جلوی هرگونه گشایش در روابط با جمهوری اسلامی پس از رسیدن بایدن به ریاستجمهوری را بگیرد.
الرأی: آیا ایران با مذاکرات جدید برای پر کردن خلأهای احتمالی توافق سابق موافقت خواهد کرد؟
ایرانی: بازگشت به توافق هستهای به مذاکرات و پیش شرط نیاز ندارد. بایدن رئیسجمهور منتخب آمریکا در تیم باراک اوباما بوده و جزئیات مذاکرات و توافق هستهای را میداند؛ این تیم نه تنها با ایران بلکه با تمام اعضای دائم شورای امنیت به علاوه آلمان توافق امضا کرده و این طبیعی است که این کشورها بازگردند و به تعهدات خود عمل کنند. متاسفانه برخی کشورهای منطقه در قبال بازگشت بایدن به توافق هستهای نگرانند و امیدوار به موفقیت سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه ملت ایرانند اما این اتفاق رخ نخواهد داد. شکست ترامپ در انتخابات به معنای شکست سیاستهای او بویژه سیاست فشار حداکثری است.
الرأی: وضعیت کرونا در ایران چگونه است و آیا ایران موفق به دستیابی واکسن آن شده است؟
ایرانی: متاسفانه به دلیل محاصره ناعادلانه و غیرانسانی آمریکا علیه ملت ایران با مشکلاتی در تأمین پول و حتی داروهای لازم روبرو شدیم اما بحمدلله با تلاش مسؤولان، وضع منع آمد و شد جزئی و همکاری مردم، مرحله فعلی را پشت سر گذاشتیم و خوشبختانه حدود یک ماه است که تعداد مبتلایان و فوتیها بسیار کاهش پیدا کرده است.
ایرانی در ادامه از مراحل تولید واکسن کرونا هم گفت و تصریح کرد، اکنون مرحله سوم آزمایش آن به پایان رسیده و از دسامبر گذشته آزمایشهای بالینی محدود آن آغاز شده است. مسؤولان مربوطه امیدوارند که این واکسن داخلی قبل از پایان سال جاری شمسی (اواسط مارس) به سرانجام برسد.
الرأی: نشست شورای همکاری خلیج (فارس) فردا (سهشنبه) در عربستان سعودی برگزار میشود؛ نظر شما درباره فضای آشتی میان (کشورهای حاشیه) خلیج (فارس) چیست؟
ایرانی: جمهوری اسلامی ایران از هر تلاشی برای پر کردن شکاف، وحدت و یکی کردن دیدگاه میان کشورهای منطقه استقبال میکند. شکی نیست که تلاشهای کویت بویژه اقدامات امیر فقید در ایجاد این فضا برای جمع کردن سران کشورهای شورای همکاری مفید بوده و پس از آن اقدامات امیر فعلی «نواف الاحمد» و «احمد الناصر» وزیر خارجه همه قابل تقدیر است و نشان دهنده موضع اعتدالی کویت در حل مسایل و مشکلات منطقه و خارج منطقه است.
الرأی: نظر شما درباره اتفاقات یمن چیست؟
ایرانی: ایران همیشه طرفهای درگیر در یمن را به مذاکره و گفتوگوی مستقیم فراخوانده و از هیچ تلاشی در این زمینه فروگذاری نکرده است. تهران از هر طرحی که منجر به آشتی میان برادران شود استقبال کرده است. ملت یمن در شرایط بسیار سختی هستند و همه میدانیم فاجعه انسانی بزرگی در یمن رخ داده و هنوز ادامه دارد.
الرأی: نظر شما درباره روابط ایران با کشورهای منطقه چیست؟
ایرانی: جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگترین همسایه کشورهای حاشیه خلیج فارس برای بهترین روابط با همسایگان خود میکوشد، معتقد است منافع کشورهای منطقه در حسن همجواری و همزیستی مسالمتآمیز است و بر تقویت امنیت و ثبات در منطقه تأکید دارد. دلیل این موضوع طرح هرمز است که رئیسجمهور ایران حسن روحانی در سال ۲۰۱۸ ارائه کرد و با استقبال بیشتر کشورهای منطقهای و غیرمنطقهای روبرو شد.
وی افزود: درباره روابط با عربستان سعودی هم باید گفت ما از ابتدا اعتقادی به قطع روابط با این کشور نداشیم زیرا آن را کشوری مهم و بزرگ در منطقه میدانیم و معتقدیم در چارچوب همکاری مشترک حل اعظم مشکلات دوجانبه و بحرانهای منطقهای امکان پذیر است. بارها از آمادگی خود برای مذاکره در هر زمان و مکانی و به صورت مستقیم و غیرمستقیم خبر دادیم و گفتیم ما آماده بحث درباره اتهامات و تمام موضوعات مورد اختلاف بر سر میز مذاکره هستیم. اما درباره عراق، آینده روابط در سایه دوره جدید واقعا طبیعی است. الکاظمی نخستوزیر عراق به ایران سفر کرده و تماسها میان سران دو کشور ادامه دارد. روابط میان عراق و ایران مرتبط به افراد نیست بلکه روابط زیادی هستند که دو کشور را به یکدیگر متصل میکنند.
به شهادت رساندن سردار سلیمانی بزرگترین خدمت به داعش بود
ایرانی درباره شهادت سردار «قاسم سلیمانی» هم گفت: شهید سلیمانی از بزرگترین فرماندهان محبوب میدانی در جنگ علیه داعش بود و نقش مهمی در جلوگیری از سقوط کشورهای عربی بزرگ، ایستادگی در مقابل کانونهای گروهک تکفیری داعش در شمال و مرکز عراق و غرب و شرق سوریه داشت همانگونه که نقش منحصر به فردی در بازگرداندن و آزادسازی این مناطق ایفا کرد. ترور این فرمانده به دست آمریکا بزرگترین خدمت به تروریستهای داعش بود و به همین دلیل امروز شاهد آن هستیم که این جریان تروریستی بار دیگر جان گرفته است.
آمریکا باید منطقه را ترک کند
سفیر ایران در پایان اعلام کرد: آمریکاییها باید دیر یا زود منطقه را ترک کنند و این خواسته ملتهای منطقه از جمله ملت عراق است. از نظر ما حضور آمریکا در منطقه عامل تنش و عدم ثبات است همه ما شاهد تجاوز وحشیانه و جنایت شنیع این کشور در ترور حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس بودیم، دو فرماندهی که سالگرد شهادتشان است و ایران و عراق غرق در حزن و ناراحتی است اما این موضوع باعث افزایش انسجام میان دو ملت نیز شده است.