ماجرای پیشنهاد مالیات بر تراکنش‌های مالی چه بود؟

 حجت‌الاسلام سیدمحمدرضا میرتاج الدینی عضو کمیسیون تلفیق بودجه سال 1400 طی یادداشتی به توضیح درباره پیشنهادش در بحث تراکنش‌های مالی پرداخت. 

متن کامل یادداشت این عضو کمیسیون تلفیق به شرح است.

بسمه تعالی

با سلام و درود به روان پاک شهیدان و خاصه شهید سرافراز اسلام، سردارقاسم سلیمانی(ره) و نیز خدمت مردم شریف خصوصا موکلین عزیز 

اینجانب همواره سعی کرده‌ام نظراتم را بصورت شفاف با شما مردم عزیز در میان بگذارم. بنابراین مناسب است در مورد پیشنهاد تراکنش‌های بانکی که به دلیل انعکاس ناقص، سوء برداشت‌هایی شد نکاتی را عرضه بدارم:

۱. در بررسی منابع طرح یارانه کالائی از طرف مرکز پژوهش‌های مجلس و بعضی نمایندگان، پیشنهاد عوارض به میزان "سه در هزار" از تراکنش‌های بالای بانکی ارائه شده بود و بعضی صاحبنظران حوزه اقتصاد هم می‌گفتند در صورت اجرای آن سایر مالیات‌ها را هم می‌توان ملغی کرد، مانند بازار بورس که علاوه بر شفافیت مالی سالانه هزاران میلیارد تومان درآمد مالیاتی برای خزانه دارد.

۲. این پیشنهاد به‌رغم ایجاد شفافیت مالی با اشکالاتی چون نداشتن مبنای صحیح اخذ عوارض، آسیب دیدن سپرده‌گذاری و... مواجه بود.

۳. اینجانب در گفتگو با رادیو اقتصاد به قصد استفاده از نظرات کارشناسان اقتصادی جامعه و کنکاش بیشتر، آن را طرح کردم و رقم را هم کاهش و برای تراکنش‌های بالا پیشنهاد دادم تا فشار بر افراد متوسط به پایین پیش نیاید. یک در هزار برای تراکنش‌های بالای ده میلیون تومان رقم ناچیزی است و با این شرط که اگر این مساله لحاظ شود، سایر مالیات‌ها لغو یا کاهش پیدا کند.

۴. بی‌شک نظر کارشناسان و مردم به تبیین پیشنهاد کمک می‌نماید و در اینجا هم فرصت تضارب آرا و بررسی بیشتر پیش آمد که مشخصا اغلب نظرات مخالف بود هر چند پیشنهادهای تکمیل‌کننده هم ارائه شد، بنابراین جمع‌بندی اینجانب و بعضی از دوستان این شد که پیشنهاد مطروحه را دنبال نکنیم.

۵. در این میان، اشتباهی که در ذکر عدد و رقم به هنگام‌ مصاحبه پیش آمده بود و در خبرگزاری تصحیح شد، عده‌ای آن را سوژه تاخت و تاز قرار دادند، مخصوصا در میان اصلاح‌طلب‌ها فضای کارشناسی و نقد علمی را به فضای تخریب و شانتاژ خبری و حمله به مجلس انقلابی تبدیل کردند که جای بسی تاسف است. 

مجلس خانه ملت و محل بررسی ایده‌ها و نظرات گوناگون است و با تضارب آرا می‌توان به نظرات صائب رسید و در راستای  مصالح کشور و منافع ملت گام برداشت، این راه نباید بسته شود. قطعا، ایجاد خفقان رسانه‌ای، باعث بسته شدن راه گفتگو و ممانعت از ارائه ایده‌های نو خواهد بود که با پویایی و رشد و توسعه در تضاد آشکار است. همواره رهبر فرزانه و حکیم انقلاب همگان مخصوصا نخبگان جامعه را به گفتگو و نقد عالمانه دعوت کرده‌اند.

با احترام

سید محمدرضا میرتاج‌الدینی

نماینده مردم شریف تبریز، آذرشهر و اسکو 

۹۹/۱۰/۱۲