داوود بخشایی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند با اشاره به وجود 6 هزار و 598 بهرهبردار در بخش کشاورزی این شهرستان بر اساس سرشماری سال 82 اظهار داشت: خشکسالیهای چندین ساله در این شهرستان زمینه رشد آفات خشکی دوست و گرما دوست را فراهم کرده است.
مدیر جهاد کشاورزی طبس درباره میزان خسارت خشکسالی و آفات در این شهرستان تصریح کرد: این پدیده 115 میلیارد تومان به بخش کشاورزی این شهرستان خسارت وارد کرده است.
وی با بیان اینکه بر اثر تداوم خشکسالی آفات حالت طغیانی به خود گرفتهاند، افزود: با چندین نوبت سمپاشی و صرف هزینه بسیار زیاد، آفات کنترل نشده و خسارات زیادی به محصولات زراعی و باغی این شهرستان و کشاورزان وارد شده است.
مدیر جهاد کشاورزی طبس تصریح کرد: در محصول پسته آفت کرمانیا 70 درصد از باغهای زیرکشت این محصول را درگیر کرده است.
بخشایی متوسط خسارت این آفت در هر باغ را بین 30 تا 35 درصد بیان کرد و گفت: پسیل پسته نیز خسارت زیادی از طریق ریزش برگها و جوانهها وارد کرده است به طوری که در70 درصد باغهای پسته این آفت از کنترل خارج شده است.
وی افزایش آفت سوسک کرگدنی را یکی دیگر از تبعات خشکسالی در نخلستانهای طبس عنوان کرد و افزود: در محصول خرما آفت سوسک کرگدنی 70 درصد نخلستانهای شهرستان را آلوده کرده و خسارت جبرانناپذیری را از طریق شکستن برگ و خوشهها وارد آورده است.
مدیر جهاد کشاورزی طبس همچنین از رشد آفت شپشک شفاف نیز در برخی ارقام از جمله کبکاب خبر داد و اظهار داشت: این آفت بین 15 تا 20 درصد به باغداران طبس خسارت زده است.
وی درباره آفات دیگری که باغها و مزارع این شهرستان را درگیر کرده است خاطر نشان کرد: کرم گردهخوار خرما نیز به 80 درصد نخلستانهای این شهرستان خسارت وارد کرده است.
وی همچنین در محصولات جالیزی نیز آفت تریپس جالیز همین شرایط را به بار آورده است و حشرات زنده مکنده مثل شته، عسلک و کنه سبب انتقال بیماری ویروسی کوتولگی زرد کدوییان شده که با کوتاه ماندن بوته، زردی و رشد نکردن، باعث بروز خسارت در مزارع میشود.
بخشایی از رشد آفات شپشک استرالیایی و شپشک آرد در مرکبات این شهرستان خبر داد و گفت: به طور متوسط 25 تا 30 درصد مرکبات بر اثر این آفت دچار خسارت شده اند.
وی با اشاره به اینکه در مجموع این آفات 30 درصد باغها را آلوده کردهاند گفت: پسیل، سن پسته، پروانه چوبخوار پسته، سن گندم، شپشک شفاف خرما و سوسک کرگدنی خرما، شپشک استرالیایی و شپشک آردآلود روی مرکبات، تریپس جالیز و مگس جالیزار مهمترین آفاتی هستند که بخش کشاورزی را درگیر کرده است.
مدیر جهاد کشاورزی طبس یادآور شد: در حالی که آفات متأثر از خشکسالی بین 35 تا 70 درصد به باغهای این شهرستان خسارات زده است آفات زیر پوشش بیمه قرار نمیگیرد.
وی با اشاره به اینکه این موضوع یک قانون در صندوق بیمه کشاورزی است گفت: این صندوق فقط بلایای طبیعی را تحت پوشش قرار داده است و رایزنیهای استان و شهرستان برای موضوع آفات تاکنون نتیجهای نداشته است.