بحران کرونا و چالش‌های سیاسی تنگناهای اقتصادی قرقیزستان

«دنیس بردکاف» کارشناس مسائل سیاسی قرقیزستان با اشاره به وضعیت فعلی این کشور اظهار داشت: در کنار بازی‌های سیاسی مربوط به انتخابات پارلمانی ثبات کشور تا حدودی با چالش مواجه است چرا که به دلیل اپیدمی کرونا ، رشد آمار جرم و جنایت، تورم، کاهش درآمد جمعیت و کمبود بودجه دور از انتظار نیست.

اخبار بین الملل-وی در پاسخ به سؤالی درباره چگونگی مبارزه قرقیزستان با کرونا تصریح کرد: دولت توانسته به وظایف خود تا حدودی عمل کند که این موضوع و عدم تحقق تمام اهداف و وظایف، تا حدودی نگران‌کننده است.

این کارشناس خاطر نشان کرد: این نتیجه سیاست اشتباه 30 ساله دولت‌های مختلف است که در این مدت به زیرساخت‌های بهداشتی توجه لازم ارائه نمی‌شد. در حال حاضر بسیاری از بیمارستان‌ها در شرایط بحرانی قرار داشته و پزشکان حقوق کمی دارند.

بردکاف ادامه داد: در واقع در کنار دولت، مردم برای جبران ضعف ساختارهای بهداشتی تلاش می‌کنند و شهروندان داوطلبانه اقدام به خریداری دستگاه‌های تنفس مصنوعی می‌کنند. دولت زمان کافی برای آماده‌سازی ساختارهای خود برای مبارزه با کرونا داشت اما متأسفانه این کار را انجام نداد.

وی گفت: به عنوان مثل خرید تجهیزات، ماسک‌ و لباس‌ محافظتی توسط دولت ارزانتر حساب می‌شد در حالی که شهروندان آن دستگاه‌ها را به قیمت‌های گران می‌خرند.

کارشناس قرقیز اظهار داشت: ضعف ساختارهای دولتی مانع پیش‌بینی تحلیلی درست در زمینه بهداشت، امنیت اجتماعی، اطلاعاتی و غیره است و در حال حاضر سیستم تنها استراتژی کوتاه مدت دارد.

بردکاف با اشاره به انتخابات پارلمانی این کشور تصریح کرد: در شرایط گسترش کرونا دولت خواهان برگزاری انتخابات پارلمانی است که این عامل شانس پیروزی احزاب سیاسی کوچک در انتخابات را کاهش می‌دهد. احزاب بزرگ ارتباطات اجتماعی، منابع مالی و تجربه لازم برای تحمل سختی‌ها را دارند بنابراین مؤسسه‌های سیاسی کوچک‌تر برای تشکیل اتحادیه‌ تلاش می‌کنند.

این کارشناس خاطر نشان کرد: در حال حاضر قرقیزستان به سمت گسترش تکنولوژی‌های دیجیتال در ساختارهای دولتی حرکت می‌کند و در صورت ادامه اپیدمی احتمال برگزاری انتخابات از طریق اینترنت وجود دارد اما این پیشنهاد تنها در شمال کشور حمایت خواهد شد چرا که جمعیت جنوب قرقیزستان بیشتر به ارتباط مستقیم با نامزدها عادت کرده است. برنامه دولت برای حل این مسئله هنوز مشخص نشده است.

بردکاف گفت: به نظر من حتی با توجه به تشدید بحران سیاسی، اجتماعی و بهداشتی احتمال وقوع سومین انقلاب در قرقیزستان کم است چرا که این موضوع نیاز به رهبران فعال دارد و امروز چنین فعالانی در کشور نیستند. درگیری‌های مختلف صورت می‌گیرند اما منجر به تغییرات اساسی نمی‌شوند.