ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت: ما به حضور نظامی آمریکا و کانادا در اروپا نیاز داریم.
اخبار بین الملل-در ابتدا مجری این شبکه گفت: نخست با اخبار چند روز گذشته آغاز کنیم. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، تأیید کرد که ۹ هزار سرباز آمریکایی از آلمان خارج میشوند. فکر میکنم نخستین بار پنجم ژوئن بود که نشریه والاستریت ژورنال این خبر را اعلام کرد. شما چه زمانی از آن موضوع آگاه شدید؟
استولتنبرگ در پاسخ گفت: من هفته گذشته در گفتگویی تلفنی با رئیسجمهور ترامپ درباره این موضوع صحبت کردم و گفتم که حضور نیروهای منطقه آمریکای شمالی، چه سربازان آمریکا و چه کانادا، نه تنها برای همه ما در اروپا مهم است، بلکه برای خود آمریکای شمالی هم مهم است؛ بنابراین آنچه من میخواهم افزایش حضور نیروهای آمریکا در اروپا بوده است. این افزایش را اخیرا در لهستان شاهد بودهایم امری که سبب شده در کشورهای حاشیه دریای بالتیک و دریای سیاه یک میدان نظامی ایجاد شود.
در ادامه مجری پرسید: آیا این خیلی عجیب نیست که به جای اینکه از پیش به شما، یعنی دبیرکل ناتو، خبر بدهند یا حتی با شما مشورت کنند، ناگهان در نشریهای بخوانید که چنین کاهش نیروی شدیدی قرار است شکل بگیرد. آیا این خیلی توهینآمیز و تحقیرآمیز نیست؟
دبیرکل ناتو در پاسخ گفت: موضوع حضور نظامی آمریکا در اروپا موضوعی است که ما مدتهای طولانی در سازمان ناتو دربارهاش بحث و گفتگو کردهایم، بهخصوص با خود آمریکا به عنوان هم پیمان اصلی ناتو این موضوع را در میان گذاشتهایم. آنچه درباره این موضوع روشن شده این است که هنوز هیچ تصمیم نهایی درباره چگونگی و زمان خروج این نیروها گرفته نشده است.
موضوع حفظ قدرت آمریکا در ماورای مرزهای اروپا مطرح است
مجری شبکه پرسید: اما آیا این حرکت علامتی از شکاف به همراه ندارد؟ یا شاید جزئی از یک موضوع عادی است؟ حتی گاه به نظر میرسد که رئیس جمهور آمریکا میخواهد از ناتو خارج شود. فکر نمیکنید ریاست جمهوری دونالد ترامپ به اعتبار ناتو و البته به خود این پیمان صدمه زیادی زده است؟
او در پاسخ گفت: پیام من این است که حضور آمریکا در اروپا فقط برای محافظت از اروپا نیست بلکه موضوع حفظ قدرت آمریکا در ماورای مرزهای اروپا مطرح است. میدانیم که بسیاری از عملیات نظامی این کشور در عراق، افغانستان و آفریقا از پایگاههای نظامیاش در اروپا هدایت میشوند. فرماندهی عملیاتی آمریکا در آفریقا در شهر اشتوتگارت آلمان است. پس بار دیگر میگویم که باید درباره این موضوع گفتگو کنیم و آنچه مهم است حفظ حضور نظامی برجستهٔ شرکای ناتو در آمریکای شمالی در اروپاست، هم برای اروپا و هم برای آمریکای شمالی این موضوع مهمی است. رشد روز افزون چین و خطر نظامی و اقتصادی آن برای اروپا هم موضوع دیگری است.
چین به طور اساسی توازن قدرت جهانی را تغییر داده است
در ادامه مجری پرسید: به مقدمهٔ بحث برگردیم شما دربارهٔ تغییر تهدیدها صحبت کردید. میدانیم که ناتو در اصل برای کنترل و مهار نفوذ اتحاد جماهیر شوروی سابق در اروپا پایه ریزی شد. آیا فکر نمیکنید که برای جهان غرب، چین امروز نسبت به روسیه، از بسیاری جهات تهدید نظامی قویتری بهشمار میرود؟
دبیرکل ناتو در پاسخ گفت: ظهور چین به طور اساسی توازن قدرت جهانی را تغییر داده است. چین به زودی بزرگترین اقتصاد جهان را خواهد داشت. چینیها حالا دومین بودجهٔ دفاعی دنیا را در اختیار دارند و این کشور در حال سرمایهگذاری بزرگی روی موشکهای دوربرد خود است که میتوانند با آنها به خاک همپیمانان ناتو در اروپا هم برسند، آنها همچنین در حال نوسازی تسلیحات هستهای خود هستند. موضوع اصلی این نیست که ناتو باید به سمت دریای جنوبی چین برود، بلکه این واقعیت مطرح است که چین با سامانههای تسلیحاتیاش که میتوانند به ما برسند، و افزایش حضور سایبری آن در قطب، در آفریقا و سرمایهگذاری عظیم در زیرساختهای اروپا دارد به ما نزدیک میشود و ناتو باید به اینها پاسخ بدهد و بسیار مهم است که آمریکای شمالی و اروپا بتوانند در کنار هم بمانند، چون ما در کنار هم، نیمی از قدرت اقتصادی و سیاسی جهان هستیم. پس با توجه به آنچه که گفته شد، ظهور چین، اهمیت حفظ ارتباط میان آمریکای شمالی و اروپا را در دو سوی آتلانتیک بیشتر میکند.
مجری این شبکه تلویزیونی سوال کرد: شما میگویید به طرف منطقه دریای جنوبی چین نمیروید. اما چرا این کار را انجام نمیدهید؟ همانطور که گفتید ناتو در بخشهایی از آفریقا و افغانستان حضور دارد. چرا نباید ناتو از این پیشتر برود و مثلا اگر دریای چین جنوبی گزینهٔ مناسبی است چرا نباید قدرت ناتو را در شرق آسیا گسترش داد؟
دبیرکل ناتو گفت: چون ناتو یک پیمان منطقهای است، مسئولیت ما حفظ محدودهای است که آن را ناحیهٔ آتلانتیک شمالی مینامیم و این یعنی اروپا و آمریکای شمالی. اما نیاز به رویکردی جهانی داریم و باید کاملا پیامدهای نوظهور چین را نیز درک کنیم. البته برخی از همپیمانان ناتو در دریای چین جنوبی فعالیت دارند یعنی آمریکا، انگلیس و فرانسه در این منطقه فعالند. کشورهای منطقه اقیانوس آرام آنجا هستند و بنابراین همپیمانان ما هم در آنجا فعالیت میکنند. به نظر من خوب است که حضور آنها زیر چتر ناتو نیست. ما باید حضورمان را در اروپا تقویت کنیم تا بتوانیم بهشکلی هماهنگ به این تهدیدها پاسخ بدهیم.
هیچ مدرکی که نشان دهد ویروس کرونا ساخت بشر بوده وجود ندارد
در ادامه مجری پرسید: اکنون که بیماری همهگیر ویروس کرونا تلفات جانی بسیاری به جا گذاشته و قطعا خسارات اقتصادی زیادی هم در جهان بهبار آورده است آیا این موضوع یادآور آن است که ویروسی نظیر ویروس کرونا میتواند یک سلاح بالقوه باشد و نظیر تسلیحات بیولوژیکی عمل کند؟
وی گفت: پیش از هر چیز باید گفت هیچ مدرکی که نشان دهد ویروس کرونا ساخت بشر بوده وجود ندارد. اما درست است که این بیماری همهگیر یادآور خطر تسلیحات بیولوژیکی است و ما همزمان که در حال بازسازی توان نظامی خود هستیم روی قابلیتهای مقابله با حملات شیمیایی و بیولوژیکی هم سرمایهگذاری میکنیم. رزمایشها و تمرینات نظامی مان را افزایش دادهایم و تلاش داریم تا برای رویارویی با این گونه بحرانها و جنگافزارها آماده باشیم.
مجری پرسید: و در پایان به عنوان سوال نهایی آیا زمان آن نرسیده که ناتو کنار برود و اتحادیهٔ اروپا با ارتش و توان نظامی خودش وارد عمل شود تا با این تهدیدها مقابله کند؟
وی در پاسخ گفت: من از تلاشهای اتحادیهٔ اروپا برای دفاع از آن استقبال میکنم. اما این موضوع هیچگاه نمی تواند جای ناتو را بگیرد. به یاد داشته باشیم که ۸۰ درصد هزینههای دفاعی ناتو را متحدان غیراروپایی میپردازند. البته از تلاش اروپا برای دفاع از خود استقبال میکنیم، اما میدانیم که بیش از ۶۰ درصد جمعیت کشورهای عضو ناتو در اروپا زندگی نمیکنند. البته که اتحادیه اروپا نمیتواند جای ناتو را پر کند، اما این دو میتوانند مکمل هم باشند و ما از تلاشهای بیشتر اروپا در زمینهٔ دفاع استقبال میکنیم.