نظام سلامت آمریکا با شیوع کرونا ناکارامد تر از قبل شد

«برنی سندرز» سناتور دموکرات ایالت «ورمونت» و کاندیدای پیشین انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا در یادداشتی مشترک با «پرامیلا جایاپال» نماینده دموکرات کنگره در روزنامه «گاردین» نوشت، نظام سلامت آمریکا از پیش از شیوع ویروس کرونا ناکارآمدی خود را نشان داده بود و باید چاره‌ای برای اصلاح آن یافت.

اخبار بین الملل- سندرز نوشت، پیش از شیوع ویروس کرونا، ۸۷ میلیون آمریکایی از بیمه درمانی بی‌بهره بودند و  اکنون با بیکار شدن میلیون‌ها آمریکایی، این افراد نیز از مزایای خدمات سلامت آمریکا محروم شده‌اند. نظام سلامت فعلی آمریکا طوری طراحی شده که به صنعت بیمه و شرکت‌های داروسازی سود برساند و نسبت به نیازهای مردم عادی آمریکا بی‌تفاوت است.

او در یادداشت خود نوشت، پیش از همه‌گیری جهانی ویروس کرونا، سالانه ۳۰ هزار آمریکایی به این دلیل که نمی‌توانستند در زمان مناسب تحت درمان قرار بگیرند، جان خود را از دست می‌دادند. همچنین سالانه نیم میلیون خانواده آمریکایی به‌خاطر پرداخت هزینه‌های سنگین درمانی ورشکست می‌شدند و یک پنجم بیماران نیز قادر به تأمین مبلغ نسخه‌های دارویی خود نبودند. همه این‌ها مربوط به قبل از شیوع ویروس کرونا بود. اکنون اوضاع وخیم‌تر است.

تنها ظرف پنج هفته گذشته بیش از ۲۶ میلیون آمریکایی شغل خود را از دست داده‌اند و در آمریکا، برخلاف دیگر کشورهای پیشرفته جهان، اگر کسی شغلش را از دست بدهد، بیمه درمانی خود را نیز از دست می‌دهد. از سویی حق بیمه پرداختی بیماران در میانه این بحران ممکن است به بیش از ۴۰ درصد افزایش یابد.

اما همه مشکلات به افزایش شمار بی‌کاران و هزینه‌های بالای درمانی ختم نمی‌شود. کل نظام سلامت کنونی آمریکا دچار مشکل است زیرا مجموعه‌ای پیچیده از نهادهای مستقل است که هیچ هدف مشترکی جز طمع‌ورزی ندارند. در بحبوحه بدترین بحران حوزه سلامت در تاریخ مدرن آمریکا که هزاران پزشک و پرستار به ویروس کرونا مبتلا شده یا در اثر آن جان باخته‌اند، برخی بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها به‌خاطر دلایل اقتصادی، هزاران کارمند خود را مرخص کرده‌اند.

یکی دیگر از دلایل ضعف نظام سلامت آمریکا عدم سرمایه‌گذاری پیوسته از سوی دولت فدرال و ریاضت اقتصادی است که موجب انحلال بسیاری از آژانس‌های سلامت عمومی شده‌اند. در بسیاری از ایالت‌ها، تعداد تست کافی و ردیابی ارتباط افراد آلوده کمتر از چیزی است که برای بازگشایی اقتصاد آن‌ها لازم است. در ثروتمندترین کشور جهان چهار پنجم کادر درمانی با کمبود تجهیزات محافظتی مواجه هستند و پرستاران به‌جای آن کیسه زباله به تن می‌کنند.

بحران کرونا بیمارستان‌های روستایی و کلینیک‌های محلی را به مرز ورشکستگی رسانده است و این بیماری، شهروندان سیاه‌پوست، اسپانیایی‌تبار، بومیان آمریکایی، افراد فاقد مدرک شناسایی و بی‌خانمان‌ها را بیش از دیگران مورد حمله قرار داده است.

با مرگ ده‌ها هزار شهروند و بیکار شدن میلیون‌ها نفر دیگر باید بنیان‌های اساسی جامعه آمریکایی را مورد ارزیابی مجدد قرار داد و چه دردناک است که از تمام اشتباهات انجام شده درسی گرفته نشود.

خبر خوب این است که شمار رو به افزایشی از شهروندان آمریکایی به این باور رسیده‌اند که نظام سلامت این کشور ناکارامد و پرخرج است و باید جایگزینی برای آن پیدا شود. طبق نظرسنجی جدیدی، ۶۹ درصد آمریکایی‌ها از ارائه خدمات آمریکایی برای همه مردم حمایت می‌کنند. اما خبر بد این است که صنعت خدمات درمانی آمریکا که سال گذشته بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد داشته است تمام تلاش خود را به کار گرفته تا وضع فعلی را حفظ کند.

درگیر کردن مردم در رویه‌های سیاسی به شکلی که تا کنون سابقه نداشته است، بدون شک چالش بزرگی است اما می‌توان از این طریق بر بحران فعلی پیروز شد. در این برهه بی‌سابقه در تاریخ آمریکا باید متحد شد و از همبستگی و دلسوزی مردم بیشترین بهره را برد. باید این تضمین ایجاد شود که خدمات درمانی به‌عنوان یکی از اصول حقوق بشر در اختیار همگان قرار خواهد گرفت.