طالبان و آمریکا یکدیگر را به نقض توافقنامه صلح متهم کرده و از راهاندازی حملات علیه یکدیگر خبر میدهند اما کارشناسان بر این باورند که این مشاجرات میتواند نوعی از بنبست در توافقنامه را آشکار سازد.
اخبار بین الملل-گروه طالبان در تازهترین گزارش از انجام ۵۰ حمله هوایی و زمینی نظامیان آمریکایی علیه این گروه در ۱۹ استان افغانستان خبر داده است که در اثر آن ۳۵ جنگجوی این گروه و ۵۳ غیرنظامی کشته و ۶۰ تن دیگر هم زخمی شدند.
«سانی لگیت» سخنگوی نظامیان آمریکایی در افغانستان اما ضمن رد این گزارش طالبانT تأکید کرد: آنها به توافقنامه صلح پابند بوده و در تلاش هستند تا این توافقنامه به نتیجه برسد.
«اسکات میلر» فرمانده عمومی نظامیان خارجی در این کشور به تداوم علیه نیروهای افغان اشاره کرده و گفته است که آمریکا نظامیان افغانی را در میدان جنگ تنها نخواهد گذاشت و طالبان باید برای موفقیت توافقنامه صلح، خشونت ها و حملات خود را کاهش دهند.
وزارت دفاع افغانستان هم در روزهای گذشته همواره طالبان را به نقض توافقنامه صلح با آمریکا متهم کرده و گفته است: براساس این توافقنامه خشونت ها باید کاهش می یافت اما برعکس طی روزهای گذشته حملات طالبان افزایش چشمگیر داشته است.
«روحالله احمدزی» سخنگوی وزارت دفاع افغانستان می گوید: طالبان مانند همیشه به پاسگاهها و مواضع نیروهای امنیتی حمله می کنند، اما نیروهای امنیتی در چارچوب دفاع فعال این حملهها را عقب می زنند.
منابع خبری افغانستان با وجود این وضعیت به نقل از منابع غربی از کاهش کارمندان سیاه در این کشور خبر دادند.
این منابع همچنین گزارش دادند: سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در پی درخواست رهبری طالبان و برای کاهش خشونتها تصمیم به خروج این ماموران از افغانستان گرفته است.
تصور می شود که صدها کارمند و پیمانکار سیا در افغانستان مستقر باشند که تعداد آنها را از این کشور خارج خواهند کرد اما به زمان دقیق ای عملیات اشارهای نشده است. اما شماری از کارشناسان افغان باور دارند که توافقنامه صلح توسط دو طرف نقض شده و وضعیت بجایی رسیده است که احتمال بنبست در آن را افزایش داده است.
«فیض محمد زلاند» استاد دانشگاه و آگاه مسائل سیاسی دراین زمینه معتقد است: عدم رهایی زندانیان براساس توافقنامه صلح، افزایش حملات طالبان و آمریکاییها علیه یگدیگر بیانگر نقض این توافقنامه است. به باور زلاند دولت افغانستان رهایی زندانیان طالبان را متوقف کرده و این کار خود نوعی بنبست را بوجود آورده است.
به گفته وی زمانی که انس حقانی و مالی خان از فرماندهان مهم طالبان با ۱۵ فرمانده که در حال حاضر برسررهایی آنها اختلاف ادامه دارد، در زندان بودند، بازهم طالبان برخی از استانهای این کشور را تصرف کردند و ۵۰ درصد خاک افغانستان را در اختیار داشتند.
وی تأکید کرد: بهانه دولت برای اینکه برخی از فرماندهان طالبان متهم به کشتار غیرنظامیان و یا جاسوسی برای کشورهای بیرونی هستند، نادرست می باشد زیرا دولت افغانستان از تمام مراحل توافقنامه با طالبان اطلاع داشت .
زلاند گفت: اگر این توافقنامه و بخش رهایی زندانیان مشکل داشت چرا دولت در آن زمان انتقاد نکرد و آن را پذیرفت.از طرف دیگر قرار بود پس از امضای توافقنامه در فاصله ۱۰ روز گفت وگوی بین افغانی آغاز شود که این بخش نیز نقض شده است.
«اقبال صافی» عضو کمیسیون امنیت داخلی مجلس نمایندگان افغانستان هم دراین زمینه گفت: توافقنامه از دو طرف نقض شده است اما اعضای طالبان بودند که برای اولین بار توافقنامه را نقض کردند.
وی گفت: براساس توافقنامه، طالبان باید پس از امضای آن با هیأت دولتی در دوحه دیدار می کردند که این کار انجام نشد و نقض توافق از همانجا آغاز شد . این عضو مجلس می گوید اکثر نمایندگان مردم افغانستان با رهایی زندانیان موافق نیستند و اگر این زندانیان رها شوند باید تعهد دهند که باردیگر به میدان نبرد بر نمیگردند.
صافی می گوید طالبان تعهدات خود در این بخش نیز نقض کرده و اکنون گزارش های دقیق وجود دارد که مالی خان از فرماندهان مهم شبکه حقانی که سه ماه پیش در قبال رهایی استادان دانشگاه آمریکایی کابل رها شد، اکنون به میدان نبرد برگشته است.
نماینده مردم کاپیسا افزود: طالبان در این روزها عابران و مردم عادی را دستگیر می کنند تا یکهزار نفر را که براساس توافقنامه به نام نیروهای دولتی که در نزد آنها زندانی است رها کنند، که این موضوع خود نقض کلان توافقنامه است.
طالبان و آمریکاییها در ۱۰ اسفند ماه سال ۱۳۹۸ توافقنامه صلح را پس از ۱۱ دور گفتوگو با حضور نمایندگان ۳۵ کشور خارجی و نهادهای بین المللی امضا کردند و براساس آن قرار است تا ۱۴ ماه تمام نیروهای آمریکایی افغانستان ترک کنند و در این مدت صلح طالبان با دولت افغانستان هم نهایی شود که تاکنون هیچ یکی از تعهدات توافقنامه صلح عملی نشده است.