رئیس جمهوری فرانسه یکم اکتبر ( ۹ مهر ) در هفتادمین سالگرد تاسیس شورای اروپا با بیان این که "فرانسه نمی تواند همه (مهاجران) را بپذیرد" تاکید کرد: در صورتی که اقدام های لازم برای مبارزه با دور زدن این فرآیند در پیش گرفته نشود، احتمال آن وجود دارد که «حق پناهندگی» دیگر به رسمیت شناخته نشود.
اخبار بینالملل-روز گذشته، نخست وزیر فرانسه به نمایندگی از کاخ الیزه، طرح ها و سیاست های دولت مکرون را در قالب لایحه ای به پارلمان فرانسه ارائه کرد.
«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه گفت که اگر با انحراف های حق پناهندگی مقابله نشود، این حق از بین می رود؛ به باور او باید پناهجویانی را پذیرفت که شرایط دریافت پناهندگی دارند و مهاجران اقتصادی را هرچه سریعتر اخراج کرد.
البته رئیس کاخ الیزه با اعتراف به این مساله که فرانسه در موضوع چگونگی برخورد با مهاجران اقتصادی شکست خورده است، گفت: در این باره به اندازه کافی موثر عمل نکرده ایم. وقتی کسی برای سالها در فرانسه یا در اروپا باقی میماند، دیگر نمیتوان او را به خانهاش بازگرداند.
بر این اساس، پارلمان فرانسه لایحه دولت در خصوص مساله مهاجرت را روز دوشنبه به بحث و تبادل نظر گذاشت.
به گزارش روز سه شنبه روزنامه "میدی لیبر"، «ادوارد فیلیپ» نخست وزیر فرانسه عصر دوشنبه در پارلمان فرانسه گفت که از هدف قرار دادن استعدادها در پذیرش مهاجران استقبال و حمایت می کند.
بنا به اعلام دولت، اصلاح قوانین مهاجرت در ۶ بخش اعم از بازنگری در مزایای اجتماعی که به پناهجویان تعلق میگیرد، طراحی اصولی برای جذب استعدادها در میان مهاجران، کاهش مزایای سبد مراقبتی و کمک های درمانی برای پناهجویان بدون مدرک، انجام اصلاحات در ارائه خدمات درمانی عمومی در چهارچوب «CMU» برای متقاضیان پناهندگی و بازنگری در قوانین مهاجرت خانوادگی همچنین تجمیع اعضای خانواده مهاجر انجام می شود.
در این چارچوب، نخست وزیر فرانسه تمایل خود را برای برقراری "سهمیه" و هدف قرار دادن "استعدادها" در چارچوب بحث "سیاست مهاجرت فرانسه و اروپا" اعلام کرد.
فرانسه در سال گذشته رکورد ۱۲۳هزار درخواست پناهندگی را به ثبت رساند که نسبت به سال ماقبل آن(۲۰۱۷) ۲۲ درصد افزایش داشته است.
به گفته فیلیپ، میزان پذیرش شمارش شده در سال ۲۰۱۸ ، ۲۵۶هزار مورد بوده که ۹۰هزار آن از طریق مهاجرت خانوادگی، ۸۳هزار به صورت دانشجو و ۳۳هزار مورد دیگر از طریق مهاجرت اقتصادی بوده است.
نخست وزیر فرانسه گفت: مساله یک راهبری به وسیله اهداف پذیرش برای اقامت، "تابو" نیست. ترسی ندارم که به فکر ایده سهمیه باشم. او خطاب به نمایندگان پارلمان تاکید کرد: اهداف خود را برای جذب مهارت ها و استعدادهای کمیاب هر ساله تعیین کنید.
نخست وزیر فرانسه گفت: فرانسه باید از تمام کسانی که در قلمرو این کشور زندگی می کنند مراقبت کند اما برای همسایگان خود نه کم و نه زیاد جذاب باشد.
او همچنین از میزان کمک های پزشکی دولتی به مهاجران که در سال ۲۰۱۸، ۸۴۸میلیون یورو را شامل می شود انتقاد کرد؛ رئیس جمهوری فرانسه به تازگی گفته که برای مهاجران «فرانسه نباید خیلی جذاب باشد» و به همین دلیل باید در برخی امتیازاتی که به مهاجران داده میشود از جمله «کمکهای پزشکی دولتی» تجدیدنظر شود.
به عقیده مکرون، اگرچه حذف کمکهای پزشکی دولتی مسخره است اما این سیستم باید تغییر کند و بازپرداخت صد در صد هزینههای دولتی منطقی نیست.
رییس جمهوری فرانسه ۸ روز پیش در استراسبورگ بر ضرورت اصلاح «کنترل جریان مهاجرت» و «حفاظت از حق پناهندگی» تاکید کرده و گفته بود اگر ما اجازه دهیم که حق پناهندگی تبدیل به هدفی برای دور زدن یا وسیلهای برای قاچاق انسانی شود، این حق از بین خواهد رفت.
به عقیده مکرون تعداد زیادی از درخواستهای پناهندگی از کشورهایی ارسال می شود که امن هستند و به طور مشخص درخواست پناهندگی از هدف اصلی آن منحرف شده است.
او می گوید: برای مقابله با مهاجرانی که حق پناهندگی ندارند، باید به کمک دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا قوانین جدیدی اجرا شود. او گفت: «ما باید قوانین پناهندگی مشترک و یک سیاست بازگشت مشترک داشته باشیم».
در ۲۳ژوئیه ۲۰۱۹( یکم مرداد)، ۱۴۷ کشور عضو اتحادیه اروپا موافقت خود را با طرح مهاجرتی پیشنهادی از سوی آلمان و فرانسه موسوم به «مکانیزم همبستگی» اعلام کردند.
به موجب این طرح پناهجویانی که از طریق مدیترانه وارد اروپا میشوند بین کشورهای این قاره تقسیم خواهند شد و ایجاد شرایط مناسب امنیتی برای پناهجویان، پرهیز از نگهداشتن آنها در بازداشتگاهها از جمله دیگر موارد تاکید شده در این طرح است.
رئیس جمهوری فرانسه گرچه حق پناهندگی را یکی از مهمترین حقوق انسانی میداند اما در عین حال با تاکید بر سیاستهای سختگیرانه خود در این زمینه معتقد است که حمایت بیش از حد از پناهجویان خطرناک است؛ اظهاراتی که از سوی جناح مقابل دولت «امانوئل مکرون» مورد انتقاد قرار گرفته و تبلیغاتی در جهت جلب آرا برای انتخابات پیش رو تفسیر شده است.
سیاستهای دولت مکرون در زمینه مهاجرت از ابتدای ورود به کاخ الیزه سختگیرانه بوده است.
برخی کارشناسان حقوق پناهندگان می گویند، سیاستهای سختگیرانه دولت امانوئل ماکرون با هیچکدام از دولتهای راستگرای پیش از وی قابل مقایسه نیست.