«ینس استولتنبرگ»، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو ) در واکنش به فروپاشی معاهده «منع موشکهای هستهای میانبرد» موسوم به INF بین آمریکا و روسیه گفت این اتفاق مایه تاسف و نگرانی اعضای ناتو است.
اخبار بین الملل- استولتنبرگ امروز (جمعه) در نشست خبری اضطراری که برای صحبت درباره همین مسئله تشکیل داد، گفت علیرغم شکست معاهده INF و تصمیم طرفهای درگیر برای تولید و آزمایش موشکهای میانبرد، ناتو اما قصد ندارد موشکهای زمینپایه هستهای را در اروپا مستقر کند.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک» وی با متهم کردن روسیه به نقض مفاد معاهده مذکور، گفت که ناتو با تصمیم واشنگتن در خروج از INF موافق است: «پیشنهاد روسیه [درباره استقرار موشکهای میانبرد و کوتاهبرد] معتبر نیست زیرا آنها سالهاست که در حال استقرار [و تولید] موشک هستند. هیچ اعتباری برای استمهال روسیه درخصوص موشکهایی که هماکنون در حال استقرارست، وجود ندارد. هیچ موشک جدیدی متعلق به آمریکا یا ناتو در اروپا وجود ندارد اما هر روز موشکهای جدیدتری از روسیه رونمایی میشود».
دبیرکل ناتو ضمن تاکید بر اینکه این سازمان نمیخواهد شاهد رقابت تسلیحاتی جدیدی بین غرب و شرق بعد از فروپاشی این معاهده باشد، تهدید کرد: «ناتو از طریق اقدامات مسئولانه با تهدیدات موشکی روسیه علیه اروپا مقابله میکند».
پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد، آمریکا و روسیه را از تملک، تولید یا پرتاب آزمایشی موشکهای زمینپایه میانبرد (۱۰۰۰ - ۵۰۰۰ کیلومتر) و کوتاهبردتر (۱۰۰-۵۰۰ کیلومتر) منع میکند. این پیمان در دهه هشتاد میلادی و در دوران ریاستجمهوری «رونالد ریگان» و «میخائیل گورباچف» روسای جمهوری وقت آمریکا و شوروی سابق منعقد شد.
استولتنبرگ با ابراز امیدواری برای رسیدن به توافقی با روسیه جهت جلوگیری از آغاز رقابت تسلیحاتی و اعمال محدودیت بر اشاعه تسلیحات هستهای، گفت: «متحدان ما کاملا به حفظ موثر کنترل تسلیحاتی، خلع سلاح و عدم اشاعه بینالمللی متعهد هستند... ناتو همچنین به تمایل خود برای داشتن روابط سازنده با روسیه ادامه میدهد تا زمانی که روسیه با اقدامات خود [این آرزو] را عملی سازد».
وی با اشاره به اینکه ناتو قصد ندارد عجولانه به فروپاشی معاهده INF واکنش نشان دهد، توضیح داد: «ما با بستهای از اقدامات موافقت کردیم که نیروی دفاعی و بازدارندگی ناتو را بهصورت موثر و قابل اعتماد حفظ میکند. لکن ما برای اجرای این اقدامات عجله نمیکنیم یا گامهای عجولانهای برنمیداریم. ما گزینههای موجود را با دقت بررسی میکنیم».
دبیرکل ناتو در پاسخ به سوالی درباره سامانه پدافند موشکی اس-400 روسی که به ترکیه – به عنوان یکی از اعضای ناتو – فروخته شده نیز اظهار داشت: «هیچ برنامهای برای ادغام اس-400 روسیه با شبکه یکپارچه پدافند موشکی و هوایی ناتو وجود ندارد».
کشورهای آمریکا و روسیه بعد از ماهها متهم کردن یکدیگر به نقض مفاد معاهده منع موشکهای هستهای میانبرد، امروز رسما از آن خارج شدند.
از طرفی مقامات ارشد کاخ سفید که خواستند نامشان فاش نشود به خبرگزاری «رویترز» گفتند که بعد از فروپاشی معاهده INF، دولت آمریکا از این به بعد خود را مقید به عدم ساخت و ذخیره موشکهای میانبرد با قابلیت حمل کلاهکهای هستهای نخواهد دانست و ضمن درخواست از کنگره برای تامین بودجه مورد نیاز جهت راهاندازی خط تولید موشکهای میانبرد، طی چند هفته آینده آزمایش موشک کروز با چنین ویژگیهایی را آغاز میکند.