یک سال پس از خروج یکجانبه وغیرقانونی آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان میگوید حفظ و ادامه این توافق کار بسیار سختی است.
هایکو ماس روز شنبه با ادعای اینکه برلین همچنان به تعهدات خود در برجام پایبند است و از ایران نیز انتظار پایبندی به برجام را دارد گفت: «خودمان را گول نزنیم، یک سال پس از خروج آمریکا از برجام، نجات این توافق بسیار مشکل خواهد بود».
او با این حال افزود: «جهان با وجود برجام امنیت بیشتری خواهد داشت تا عدم وجود آن و ما هنوز درک نمیکنیم که چرا آمریکاییها یکطرفه ازاین توافق خارج شدند».
- وزیر خارجه آلمان همچنین با اشاره به اینکه آلمان برای حل مسائل گفتگو را به لفاظیهای تندوتیز ترجیح میدهد تأکید کرد برلین از «استراتژی فشار حداکثری» آمریکا علیه ایران حمایت نمیکند.
پنجشنبه گذشته نیز آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در مصاحبه با روزنامه آلمانی زود دویچه تسایتونگ ضمن تمجید از وحدت نظر کنونی اتحادیه اروپا در خصوص ایران، اذعان کرد که این اتحادیه در تعامل با موضوع ایران و تلاش برای نجات توافق هستهای ضعیف عمل کرده است.
مرکل اذعان کرد اروپا در تعامل با مسئله ایران ضعیف عمل کرده چرا که در عین حال که تلاش میکند توافق هستهای با ایران را نجات دهد، با وجود نقش دلار به عنوان ارز پیشرو در جهان، اروپا در مواجهه با تحریمهای آمریکا با مشکلاتی روبروست.
آمریکا ۱۸ اردیبهشت ۹۷ به صورت یکجانبه و بدون دلیل خاصی از برجام که مورد تأیید جامعه جهانی و شورای امنیت سازمان ملل بود خارج شد و اعلام کرد با اتخاز رویکرد «فشار حداکثری» علیه ایران طی یک دوره سه ماهه و شش ماهه تمام تحریمها را بازمیگرداند. واشنگتن همچنین تهدید کرد هر کشوری که تحریمها علیه ایران را نقض کند، با پیامدهای آن روبهرو خواهد شد.
طرفهای اروپاییِ برجام یعنی آلمان، فرانسه و انگلیس، ضمن ابراز تأسف از خروج آمریکا از این توافق مدعی شدند که علیرغم خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها، برای حفظ این توافق، بهرهمندی ایران از مزایای اقتصادی آن را تضمین میکنند.
وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان سرانجام بهمن ماه گذشته با صدور بیانیه مشترکی رسما ثبت یک کانال مالی ویژه برای تجارت با ایران (اینستکس) را اعلام کردند. بنا به ادعای آنها هدف بلندمدت اینستکس INSTEX گشایش کانالهای اقتصادی برای کشورهای ثالثی است که تمایل به تجارت با ایران را دارند و سه کشور اروپایی همچنان تلاش میکنند که به چنین هدفی دست یابند. اما بنا بر گزارش مقامات کشورمان با گذشت دو ماه از ثبت این سازوکار مالی، هیچ اقدام موثر عملی در رابطه با روابط تجاری ایران و اروپا صورت نگرفته است.