بزرگترین سازمان فضایی در جهان، سالها قربانی یک کلاهبرداری در مقیاس بزرگ شده است. ناسا این موضوع را روز سهشنبه گذشته، ۳۰ آوریل (۱۰ اردیبهشت) تایید و اعلام کرد که این موضوع باعث شکست دو ماموریت پرتاب موشک در سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۱ شده است.
شرکت «ساپا پروفایلز» که سازنده اکستروژن آلومینیوم است با دستکاری نتایج آزمایشگاهی، آلومینیوم تقلبی به ناسا داده است. ناسا اعلام کرده است که این موضوع باعث زیان ۷۰۰ میلیون دلاری به این شرکت شده است.
این موضوع، در پی بررسیها برای پیدا کردن دلایل شکست دو ماموریت فضایی این سازمان کشف شد. در این دو ماموریت قرار بود موشک تاروس ایکس ال Taurus XL، ماهوارههایی را به منظور مطالعه آب و هوا در مدار زمین قرار دهد. اما در هر دو ماموریت دماغه این موشک برای پرتاب ماهواره به فضا باز نشد.
آژانس فضایی آمریکا در نهایت به منشا این موضوع پی برد. در واقع شرکت ساپا پروفایلز که پیمانکار ناسا در ایالت اورگن بود، ۱۹ سال آلومینیوم معیوب و تقلبی به آژانس فضایی آمریکا داده بود. البته آزمایشهای مربوط به مقاومت و کیفیت این آلومینیومها را هم دستکاری کرده بود. قطعات آلومینیومی موشک در زمان پرتاب خرد میشد و بنابراین قادر به رها کردن ماهواره به فضا نبود.
جیم نورمان، مدیر بخش پرتاب ناسا، در واکنش به این موضوع اعلام کرد بهطور جدی به اعتماد ناسا خدشه وارد شده است: «سالها کار علمی بهخاطر تقلب از بین رفت.»
ناسا تنها قربانی این شرکت متقلب نبوده است. این شرکت و همچنین شرکت اصلی با نام نورسک هایدرو در ۲۳ آوریل امسال محکوم به پرداخت جریمه ۴۶ میلیون دلاری به خاطر تخلف دیگری شده بودهاند. ناسا در بیانیهای اعلام کرد که تمام قراردادها با این دو شرکت را به حالت تعلیق درآورده است.
چاه مکن بهر کسی، اول خودت دوم کسی!
خبر کلاهبرداری یک شرکت کوچک از ناسا و شکست پروژههای فضایی آن در حالی منتشر میشود که بهمن ماه گذشته روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز (اینجا) به نقل از مقامات پیشین و کنونی آمریکا گزارش داد دولت دونالد ترامپ روند اجرای برنامه مخفیانهای را که هدف آن خرابکاری در برنامه موشکی ایران است با سرعت بیشتری از سر گرفته است.
در این گزارش آمده بود: این برنامه مخفیانه بخشی از کارزار آمریکا برای ضربه زدن به صنعت هوافضای ایران است و بخشی از آن شامل وارد کردن تجهیزات و قطعات نامرغوب و غیراستاندارد به زنجیره تأمین بخش موشکی و هوافضای ایران از طریق اشخاص و شرکتهای ثالثِ طرفِ قرارداد با این کشور است.
طبق گزارش نیویورک تایمز، این برنامه محرمانه بخشی از طرح ۱۱ سالهای است که از زمان دولت جرج دابلیو بوش، رئیسجمهور اسبق آمریکا، آغاز و در دولت باراک اوباما با جدید بیشتری دنبال شد.
نیویورکتایمز در پایان گزارش خود گمانهزنی کرده بود که ممکن است ناکامی ایران در پرتابهای فضایی اخیر (بهمن ماه سال گذشته) نیز نتیجه اجرای این برنامه خرابکارانه باشد.