خبرگزاری رویترز گزارش داد، در جریان دیدار دوم میان رهبران آمریکا و کره شمالی در هانوی پایتخت ویتنام، دونالد ترامپ یک تیکه کاغذ به کیم جونگ اون داده است که روی آن رک و پوست کنده خواسته واشنگتن از پیونگ یانگ را نوشته بوده است.
رویترز میگوید، براساس سندی که به روئیت این خبرگزاری رسیده است، ترامپ روی این کاغذ که به زبانهای انگلیسی و کره ای نوشته شده بود از کره شمالی خواسته است همه سلاحهای هستهای و مواد سوختی خود را به آمریکا منتقل کند.
یک منبع آگاه نزدیک به مذاکرات آمریکا و کره شمالی گفت: ترامپ موضع آمریکا را روی این کاغذ نوشت و به کیم جونگ اون داد. به گفته این منبع آگاه، این برای اولین بار بود که ترامپ خودش مستقیما تعریف آمریکا از خلع سلاح اتمی را به طور آشکار به کیم توضیح داد.
براساس این گزارش، نهار کاری که بین مذاکره کنندگان آمریکا و کره شمالی در هتل متروپل هانوی تدارک دیده شده بود همان روز لغو شد و دو طرف بلافاصله هتل را ترک کردند.
رویترز میگوید، درحالیکه دو طرف نمیخواستند علت شکست مذاکرات را کامل اعلام کنند اما احتمالا این سند علت شکست مذاکرات را توضیح میدهد.
براساس این گزارش، این سند با مواضع طولانی مدت «جان بولتون» در زمینه پیاده کردن «مدل لیبی» برای خلع سلاح کره شمالی همخوانی دارد؛ رویکردی که پیونگ یانگ بارها آن را رد کرده است و به واشنگتن در زمینه اجرای چنین طرحی هشدار داده است.
تحلیلگران میگویند که کیم جونگ اون اتخاذ چنین رویکردی از سوی آمریکا را یک رویکرد خصمانه و تحریک آمیز تلقی میکند.
ایده خلع سلاح اتمی کره شمالی با مدل لیبی اولین بار از سوی جان بولتون در دوران جورج بوش مطرح شده بود. بولتون سال 2018 به محض انتصابش به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید این ایده را احیا کرد.
این منبع آگاه در ادامه افزود: سند مذکور تعریف آمریکا از آنچه که خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره خوانده میشود به طور کامل و واضح به اطلاع کره شمالی رساند.
رویترز در پایان نوشت: مقامات کاخ سفید برای اظهار نظر در این زمینه در دسترس نبودند و وزارت خارجه آمریکا نیز از پاسخ دادن درباره این سند خودداری کرد.
رهبران آمریکا و کره شمالی برای اولین بار در ژوئن سال 2018 در سنگاپور دیدار و رایزنی کردند. در پایان این مذاکرات ترامپ و کیم جونگ اون توافقی چند بندی را امضا کردند که براساس آن گفته شد کره شمالی با خلع سلاح اتمی موافقت کرده است. با این حال بسیاری از منتقدان تاکید کردند که این توافق بسیار کلی و مبهم است و منظور از خلع سلاح اتمی و زمانبندی آن مشخص نیست.
در نهایت این توافق با گذشت حدود یک سال نه تنها اجرایی نشد بلکه به دلیل مشکلات زیاد در مسیر مذاکرات به دیدار دوم کیم و ترامپ در ویتنام منجر شد. دیدار رهبران دو طرف در ویتنام نیز در نهایت بدون هیچ نتیجه مشخصی نیمه کاره به پایان رسید.