در حالی که امانوئل مکرون برای نخستین بار از زمان ریاست جمهوری خود از بیست و هفتم تا بیست و نهم ژانویه به مصر سفر میکند، هشت سازمان غیردولتی از جمله عفو بین الملل و همچنین دیده بان حقوق بشر روز پنجشنبه بیست و چهارم ژانویه از مقامات فرانسه خواستند به سکوت خود درباره آمار فاجعه بار مصر در حوزه حقوق بشر برای حفظ منافع راهبردی، اقتصادی و نظامی خود پایان دهند.
به طور قطع یکی از برنامههای این سفر صادرات سلاح از فرانسه به مصر است. فرانسه به شدت امیدوار است که مصر به عنوان یکی از بزرگترین مشتریانش گزینه خرید دوازده جنگنده رافال را مطرح کند. سفارش دو کشتی جنگی گوویند Gowind شرکت ناوال گروپ هم در مرحله رایزنی است.
در فاصله سالهای دو هزار و سیزده تا دو هزار و هفده، مصر که طبق گزارش موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم به عنوان سومین وارد کننده سلاح در جهان شناخته شده است با خرید سی و هفت درصد سلاحهای خود از فرانسه، این کشور را به نخستین تامین کننده سلاح خود تبدیل کرد. به این ترتیب مصر هم به نخستین مشتری صنایع تسلیحاتی صادارتی فرانسه تبدیل شد. بیست و پنج درصد فروش سلاح خارجی فرانسه به مصر اختصاص دارد.
ستون اصلی این مشارکت سفارش عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر به شرکت داسو فرانسه در سال دوهزار و پانزده است. این سفارش شامل بیست و چهار جنگنده رافال و گزینهای درباره امکان سفارش دوازده جنگنده بیشتر است. ناوال گروپ هم هفت ناو به مصر فروخته که سه ناو در حال ساخت است. شرکتهای سافران، تالس، ایرباس یا آرکوس هم از سفارشات قابل توجهی بهرهمند شدند.
مذاکرات درباره فروش دوازده رافال پیشرفته زمانی با وتوی آمریکا متوقف شد اما این مانع از سر راه برداشته شد و فرانسه اجازه فروش آنها را به دست آورد. علاوه بر این وزارت دفاع فرانسه که نگران توان پرداخت مصر به عنوان کشوری مقروض و با وضعیت اقتصادی دشوار بود به نظر میرسد در این زمینه قانع شده است.
وزارت دفاع مصر با اعلام اینکه عربستان سعودی و امارات عربی متحده به تامین مالی سفارشهای مصر کمک میکنند، اعلام کرد مصر کشوری است که تعهدات خود را به طور کامل پرداخت میکند.
برونو لومر، وزیر اقتصاد و دارایی فرانسه در سفر خود به قاهره در بیستم ژانویه گفت: السیسی کارهای قابل توجهی برای اصلاحات در اقتصاد مصر انجام داده است. وی انتخابهای شجاعانهای داشت. همین مسئله مصر را به بازاری بسیار جذاب برای شرکتهای فرانسوی تبدیل میکند.
سازمانهای غیردولتی فروش گسترده تجهیزات نظامی را به مصر که به طور رسمی دلیل آن مبارزه با تروریسم اعلام میشود به طور مستقیم محکوم نمیکنند، اما معتقدند که فرانسه با تجارتهای راهبردی خود حکومت استبدادی السیسی را تضمین میکند.
ایو پریژان از عفو بین الملل میگوید اتحادیه حقوق بشر و دیگر نهادهای غیردولتی از مقامات فرانسه میخواهند فورا تحویل سلاحهایی را که ممکن است برای سرکوب مردم مصر مورد استفاده قرار گیرد، متوقف کنند.
دیده بان حقوق بشر معتقد است خودروهای زرهی سبک و ابزارهای نظارتی میتوانند توسط حکومتی مظنون به جنایت علیه بشریت مورد استفادههای دیگر قرار بگیرند. ناظران تسلیحاتی هم اعلام کردند رایزنی با قاهره درباره خرید پهپاد از فرانسه برای نظارت بر تاسیسات خورشیدی در حال ساخت در جنوب مصر در جریان است.