عامر محمد ابراهیم، رئیس کمیته عالی پیگیری تحقیقات درباره اعتراضات اخیر سودان و رئیس دادستانی کل این کشور در کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد: از ۱۹ دسامبر گذشته تا کنون ۲۴ تن در اعتراضات سودان کشته شدهاند، در این میان ۲۲ تن در درگیریها کشته شده و دو مجروح دیگر نیز که در ایالت "قضارف" در بیمارستان بودند، به کشته شدگان تظاهرات پیوستند.
وی افزود: سه تن از این افراد در ایالت "نیل سفید"، ۹ تن در قضارف، شش تن در ایالت "نهر نیل"، سه تن در ایالت شمالی و سه تن دیگر در "ام درمان" کشته شدهاند.
محمد ابراهیم هیچ توضیحی درباره دلایل کشته شدن معترضان نداد و گفت که دبیرکل کمیته تحقیق در حوادث اخیر سودان خواستار تسریع در روند تحقیقات، تحقیق درباره شکایات مربوط به قتل و حفظ شواهد شده است.
این اظهارات درحالی مطرح میشود که سازمانها و نهادهای حقوق بشری آمار دیگری را درباره کشتهشدگان اعتراضات اخیر سودان اعلام کردهاند.
در همین راستا، سازمان دیدهبان حقوق بشر در گزارشی آمار کشته شدگان تظاهرات سودان را ۴۰ تن از جمله چند کودک و امدادرسان اعلام کرده است.
سازمانهای حقوق بشر و اتحادیه اروپا نیز اعلام کردند که نیروهای امنیتی سودان از گلوله جنگی در این تظاهرات استفاده کردهاند.
آزادی زندانیان سیاسی
در همین راستا، سخنگوی اتحادیه اروپا نیز در بیانیهای خواستار آزادی تمامی مخالفان بازداشتی سودانی شد.
در این بیانیه آمده است: ما منتظریم که دولت سودان تمامی روزنامهنگاران، مخالفان، مدافعان حقوق بشر و دیگر معترضان که به طور خودسرانه بازداشت شدهاند را آزاد کند و تحقیقات عمیقی را درباره کشته شده های تظاهرات انجام دهد، به همین منظور، کمیته تحقیق که توسط دولت سودان تشکیل شده تحت نظارت دقیق قرار خواهد گرفت.
سخنگوی اتحادیه اروپا همچنین اظهار کرد که فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی این اتحادیه خواستار "آرام کردن خشونت و خویشتن داری" شده است.
طبق این بیانیه، مقامات سودان باید طبق قوانین بینالمللی حق آزادی تجمع و تعبیر را برای مردم تضمین کنند و تمامی طرفها باید خویشتندار باشند و از هرگونه خشونتی به منظور آرام کردن اوضاع خودداری کنند.
سودان از ۱۹ دسامبر گذشته شاهد تظاهراتهایی در خارطوم و تعدادی از ایالتهای این کشور در اعتراض به گرانی و اوضاع بد معیشتی است.