وبسایت شبکه خبری «انبیسی نیوز» نوشته اردوغان در این تماس تلفنی که هفته گذشته انجام شد به همتای آمریکاییاش گفته در صورت خروج نظامیان آن کشور، ترکیه مسئولیت تکمیل مأموریت شکست داعش را بر عهده خواهد گرفت.
یک مقام ارشد کاخ سفید به این رسانه گفت: «اردوغان به رئیسجمهور (ترامپ) گفت "در واقع، من به عنوان دوست شما، در این مورد به شما قول میدهم."»
یک مقام آمریکایی دیگر هم تأیید کرد که اردوغان در خلال این مکالمه تلفنی گفته بود ترکیه، در صورتی که بتواند در شمال سوریه عملیات کند، از پس باقیماندههای گروه تروریستی داعش برخواهد آمد.
ترامپ در ادامه نوشت: «درباره سوریه، ما در واقع برای سه ماه به آنجا رفتیم اما الان هفت سال گذشته و هرگز آنجا را ترک نکردیم. زمانی که رئیس جمهور شدم، داعش در حال وحشی شدن بود. اینک تا حدی زیای به داعش غلبه کردهایم و کشورهای منطقه از جمله ترکیه باید قادر باشند به راحتی از خود محافظت کنند. ما به وطن بر میگردیم.»
تصمیم عجیب و ناگهانی ترامپ برای اعلام خروج نظامیان آمریکا از سوریه، در آستانه عملیات ترکیه علیه نیروهای کرد همپیمان آمریکا محتوای گفتوگوی تلفنی او با اردوغان را محور تمرکز رسانهها و تحلیلگران قرار داده است.
روز جمعه هم خبرگزاری آسوشیتدپرس روایتی از آنچه در این گفتوگوی تلفنی گذشته مطرح کرد. طبق آن گزارش، ترامپ در گفتوگو با اردوغان بدون توجه به توصیههای مشاورانش بعد از شنیدن این حرف از زبان اردوغان که عملیات شکست داعش تا ۹۹ درصد تکمیل شده به او قول داده نظامیان آمریکا را از سوریه خارج کند.
ترکیه از مدتها پیش برای هموار کردن مسیر حمله به نیروهای کرد در شمال سوریه در تلاش بوده آمریکا را متقاعد به خارج کردن نظامیانش از این منطقه بود. آنکارا نیروهای کرد را تروریستهایی میداند که ثبات این کشور را تهدید میکنند.
رسانههای آمریکا چهارشنبه (۱۹ دسامبر/۲۸ آذر) به نقل از منابع آگاه گزارش دادند ارتش این کشور در تدارک خارج کردن نیروهایش از سوریه است. مقامهای دولتی آمریکا ساعاتی بعد این گزارشها را تأیید کردند.
این تصمیم در شرایطی اتخاذ شد که «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه تهدید کرده قصد دارد عملیاتی را برای حمله به نیروهای شبهنظامی مسلح کُرد که همپیمان آمریکا در سوریه هستند آغاز کند.
او حدود ۱۰ روز پیش گفت ترکیه قصد دارد عملیات خود در شرق رود فرات در سوریه را تا چند روز دیگر آغاز کند تا «شرق فرات از [حضور] گروه تروریستی جداییطلب [کُرد] آزاد شود.»
دولت آمریکا از سپتامبر ۲۰۱۴، به عنوان بخشی از راهبرد خود برای کمک به معارضان سوری در حال جنگ با دولت مرکزی سوریه نیروهای خود را در این کشور مستقر کرد.
استقرار نظامیان آمریکایی در حالی انجام میشد که «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق آمریکا از حدود یک سال قبلتر «سیا» را مأمور اجرای یک برنامه مخفیانه با هزینه سالانه ۱ میلیارد دلار برای تسلیح و تجهیز شبهنظامیان در حال پیکار با دولت سوریه کرده بود.