خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی میآورد: «شاخص صنعتی داو جونز روز دوشنبه بار دیگر سقوط کرد؛ تازهترین افت در بازار پر نوسانی که متاثر از جنگ تجاری ترامپ است و این امر با افزایش نرخ بهره و نگرانی از کند شدن رشد اقتصاد جهانی همراه است.
ترامپ که آینده سیاسی خود را به بازار بورس گره زده، با نگرانی کامل وال استریت را دنبال میکند و چشم از تلویزیون کابلیاش بر نمیدارد و مدام به معاونانش برای بهروز شدن اطلاعات فریاد میزند؛ و در حالیکه همچنان از قدرت مالی آمریکا سخن به میان میآورد، مکررا و در انظار عمومی رئیس بانک مرکزی را به خاطر افزایش نرخ بهره که احساس میکند میتواند رشد اقتصاد را کاهش دهد، سرزش میکند.
ترامپ روز دوشنبه در پیامی توئیتری بار دیگر احساس خود را مشخصا بازنشر داد و نوشت: این کاملا باور نکردنی است که ما دلاری به این قدرتمندی داریم بدون تورم، اما جهان خارج اطراف ما در حال انفجار است، پاریس در آتش است و چین رو به افول، حالا بانک مرکزی بار دیگر به دنبال افزایش نرخ بهره است!
در طول ریاست جمهوری ترامپ، اقتصاد آمریکا قوی شده است، اما با وجود آنکه رئیس جمهوری این امر را مربوط به بسته کاهش مالیات و اقدامات غیر معمول دیگرش میداند، اما این روند اقتصادی از دوران باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا آغاز شده است.
با این حال خوشبینی نسبت به اقتصاد همزمان با نبرد تجاری ترامپ با چین که بازارها را به لرزه درآورده، به سمت افول پیشرفته است.
ترامپ با توسل به آمارهای مربوط به مشاغل و گزارشهای بازار به نظر میرسد خودش را با این تغییر وفق میدهد و پس از آنکه با اعمال تعرفههای گمرکیاش سیستم مالی جهانی را دچار اغتشاش کرد، به نظر میرسد که اخیرا به دنبال کاهش این تنش برآمده و خواهان آتشبس تجاری با چین پس از دیدار و صرف شام در جریان نشستی بینالمللی در آرژانتین است؛ و زمانیکه چنین اقدامی کمی باعث شد تا سکونی در بازار پیش آید، در رشته توئیتهایی باز هم بازار را به لرزه درآورد.
ترامپ نخست خود را "مرد تعرفه" نامید و وعده اعمال فشارهای اقتصادی بیشتری را داد- اقدامی که باعث هراس سرمایه گذاران شد. یک روز بعد، او تلاش کرد تا این نگرانیها را کاهش دهد و گفت: سیگنالهایی بسیار قوی وجود دارد که چین میخواهد با حسن نیت مذاکره کند.
ترامپ در توئیتی نوشت: به نظر ساده لوحانه یا چیز دیگری نیست، اما بر این باورم که شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین به هرچه در نشست تاریخی طولانی و امیدوار کننده ما گفت، پایبند است.
بازار بورس روز دوشنبه بار دیگر هم برای داو جونز و هم برای S&P، ۵۰۰ واحد سقوط کرد که بدترین عملکرد در دسامبر از ۱۹۳۱ و در جریان رکود اقتصادی بزرگ آمریکا تاکنون است. در حالیکه سرمایه گذاران قرار بود در جلسهای با بانک مرکزی شرکت کنند، جروم پاول، رئیس این بانک مکررا هدف خشم ترامپ قرار گرفته به خاطر اینکه نرخ بهرهها را بالا برده تا کمترین میزان بیکاری در پنج دهه اخیر، باعث افزایش تورم نشود. ترامپ با مطرح کردن این مساله که این افزایش نرخ بهره رشد اقتصادی را با اخلال مواجه میکند، نحوه ریاست پاول را زیر سوال برده است.
رئیس جمهوری در اکتبر گفته بود: فکر میکنم که بانک مرکزی یک اشتباه است. آنها خیلی سخت میگیرند. فکر میکنم بانک مرکزی دیوانه شده است!
با وجود آنکه ترامپ که دیگر توئیتهای چندانی درباره بازار بورس نمیکند، پاول را به صورت خصوصی مورد انتقاد قرار داده و گفته که مطمئن است او میداند که یک رکود اقتصادی برای رئیس جمهوری که یکبار با کاهش ۳۰ هزار واحدی داو جونز ضربه دیده، چقدر میتواند وحشتناک باشد. (رکورد اکتبر این بورس ۲۶ هزار و ۸۲۸ واحد بود.) به گفته چهار تن از معاونان کاخ سفید و مشاوران خارج از کاخ که خواستند نامشان فاش نشود، اگرچه ترامپ به صورت جدی تغییر در بانک مرکزی را بررسی نمیکند، اما مکررا تاکید کرده که پیشینه تجاریاش به او اجازه میدهد تا اقتصاد را بیشتر از پاول بفهمد.
استفان مور، مشاور سابق کمپین ترامپ و یکی از ناظران در بیناد هریتج میگوید: ترامپ فکر میکند که میراثش این خواهد بود که از او به عنوان فردی که اقتصاد آمریکا را از نو ساخته و احیا کرده، یاد کنند. او امروز بر این مساله تمرکز دارد. او میداند که اگر اقتصاد قوی بماند، او مجددا انتخاب میشود. او کاملا بر اقتصاد تمرکز دارد. او بازار بورس، گزارشهای آن و اشتغال را پیگیری میکند.
دموکراتها به دنبال به چالش کشیدن ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ هستند و برنامههای اقتصادی خود را آغاز کردهاند. اما یکی از مقامهای ارشد کاخ سفید گفته که ترامپ با استناد به نرخ پایین بیکاری، رشد تولید ناخالص داخلی و رشد مشاغل در کارخانهها در میان شاخصهای دیگر همچنان به اقتصاد مطمئن است.
این مقام ارشد کاخ سفید که خواست نامش فاش نشود، گفت: ترامپ از نزدیک این شاخصها را رصد میکند و به صورت منظم "لری کادلو"، مدیر شورای ملی اقتصاد، "استیون منوچین"، وزیر خزانه داری و "کوین هست"، رئیس شورای مشاوران اقتصادی به او گزارش میدهند.
کادلو به خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید: اقتصاد آمریکا رو به رشد است. درحالیکه اقتصادهای جهانی دچار چالش هستند، بنیانهای اقتصادی به شدت قوی میشوند.
ترامپ حق دارد نگران این باشد که چگونه کاهش رشد اقتصادی بر ریاست جمهوریاش تاثیر میگذارد. شعار جیمز کارویل، معاون بیل کلینتون، رئیس جمهوری پیشین آمریکا در جریان کمپین ۱۹۹۲ این بود: همه چیز اقتصاد است.
سلامت اقتصادی ملت آمریکا اغلب کلیدی برای فرصتهای انتخاب مجدد روسای جمهوری این کشور بوده است.
داگلاس برینکلی، مورخ ریاست جمهوری آمریکا میگوید: دو رئیس جمهوری پیشین آمریکا که از انتخاب مجدد باز ماندند، یعنی جیمی کارتر و جورج بوش پدر اهمیتی به اقتصاد ندادند.
این استاد دانشگاه "رایس" ادامه میدهد: متقاعد کردن مردم برای دادن فرصتی دیگر به کسی که کاری برای اقتصاد نمیکند، سخت است. حتی رای دهندگانی که رفتار شخصی ترامپ را دوست ندارند، او را به این دلیل تحمل میکنند، چون فکر میکنند او برای وال استریت و مشاغل خوب است. اگر این یک رکود اقتصادی پیش بیاید، آنگاه باید منتظر یک تاثیر مخرب بر او باشیم.»